Ερευνητές έφτιαξαν πλήρως λειτουργικό νεφρικό ιστό στο εργαστήριο

Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ανθρώπινο νεφρικό ιστό εντός ζώντος οργανισμού, ο οποίος μάλιστα είναι ικανός να παράγει ούρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Επιστήμης.

Σύμφωνα με τους καθηγητές Σου Κιμπερ και Αντρια Γουλφ από το Πανεπιστήμιο του Μαντσεστερ, το επίτευγμα αποτελεί μια κορυφαία στιγμή στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη νεφρική νόσο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Stem Cell Reports, τα νεφρικά σπειράματα παρήχθησαν από εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα σε εργαστηριακά δισκία που περιείχαν καλλιεργητικό μέσο θρέψης από μόρια που προήγαγαν την ανάπτυξη του νεφρικού ιστού.

Τα μόρια συνδυάστηκαν με μια ουσία όμοια με γέλη, που είχε τον ρόλο του φυσικού συνδετικού ιστού και στη συνέχεια τα σπειράματα εισήχθησαν στο δέρμα ποντικιών.

Μετά από τρεις μήνες, είχαν σχηματιστεί τα νεφρόνια, οι μικροσκοπικές νεφρικές δομές και ήταν πλήρως λειτουργικές.

Τα νεφρόνια περιείχαν τα περισσότερα από τα δομικά στοιχεία των ανθρώπινων νεφρών, εγγύς και απομακρυσμένα σωληνάρια, καψάκιο του Bowman και βρόγχο του Henle. Επιπλέον είχαν αναπτυχθεί τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία εντός των ποντικιών που έτρεφαν τις νέες νεφρικές δομές.

Ωστόσο, οι μικροσκοπικοί νεφροί δεν είχαν μεγάλη αρτηρία και χωρίς αυτή η λειτουργία τους δεν προσεγγίζει το φυσιολογικό.

Οι ερευνητές έχουν τώρα επικεντρωθεί σ’ αυτό ακριβώς, πως δηλαδή θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μια κεντρική αρτηρία που θα παρέχει αίμα στους τεχνητούς νεφρούς.

Παρ’ όλα αυτά οι ερευνητές έλεγξαν την λειτουργικότητα των τεχνητών νεφρικών ιστών με μια φωσφορίζουσα πρωτεΐνη, ώστε να παρακολουθήσουν μια ουσία που έμοιαζε με ούρα όταν τα νεφρόνια φιλτράριζαν το αίμα.

Πράγματι, η φωσφορίζουσα πρωτεΐνη εντοπίστηκε στα νεφρόνια, απόδειξη ότι μπορούσαν να φιλτράρουν το αίμα και να παράγονται ούρα από τη διαδικασία.

«Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι οι δομές που δημιουργήσαμε είναι λειτουργικές όπως τα νεφρικά κύτταρα που φιλτράρουν το αίμα και παράγουν ούρα. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν το ποσοστό της λειτουργικότητάς τους. Αλλά είναι πολύ εντυπωσιακό ότι οι δομές αυτές προέρχονται από ανθρώπινα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα και ανέπτυξαν ένα εξαιρετικό τριχοειδές σύστημα παροχής αίματος, που συνδέθηκε με το αγγειακό σύστημα των πειραματόζωων», σχολιάζει η Δρ Κιμπερ.

Και συμπληρώνει ότι «ενώ οι δομές αυτές σχηματίστηκαν από μερικές εκατοντάδες νεφρικά σπειράματα και οι άνθρωποι έχουν περίπου ένα εκατομμύρια τέτοια σπειράματα τους νεφρούς τους, ξεκάθαρα πρόκειται για αξιοσημείωτη επιστημονική πρόοδος».

Πηγή: health.in.grΜετέτρεψαν φύλλα από σπανάκι σε ιστό ανθρώπινης καρδιάς. Ενθαρρυντικά νέα για τους καρδιοπαθείς

Επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν φύλλα από σπανάκι σε εξαιρετικά λειτουργικό καρδιακό ιστό.
Σκοπός των ερευνητών είναι να βρουν τον τρόπο να αντικαθιστούν τους κατεστραμμένους ιστούς των ασθενών που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή κάποιο άλλο πρόβλημα που εμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Περισσότερα...


Στον ορίζοντα τα “χάπια άσκησης”

Οι μαραθωνοδρόμοι, οι ποδηλάτες, οι κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων και γενικότερα κάθε αθλητής που χρειάζεται αντοχή, γνωρίζουν ότι χρειάζονται χρόνια προπόνησης για να την πετύχουν. Όμως επιστήμονες στις ΗΠΑ, μετά από επιτυχή πειράματα σε ποντίκια, αισιοδοξούν ότι είναι θέμα χρόνου να αναπτυχθούν «χάπια άσκησης», τα οποία σε πολύ πιο σύντομο χρόνο και με πολύ λιγότερο ιδρώτα θα έχουν στο σώμα τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα με την πραγματική αεροβική άσκηση.

Περισσότερα...


Επαναστατική μέθοδος ανοίγει τον δρόμο για τη μακρόχρονη κρυοσυντήρηση της καρδιάς και άλλων οργάνων

Την ταχεία και ομοιόμορφη επαναφορά της φυσιολογικής θερμοκρασίας μεγάλων ιστών της καρδιάς και άλλων οργάνων, που είχαν διατηρηθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς την πρόκληση βλάβης στα αποψυχθέντα κύτταρα, πέτυχαν οι επιστήμονες χάρη σε μια τεχνική ιατρικής νανοτεχνολογίας.

Περισσότερα...


Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: 1 εκατ. Έλληνες έχουν προβλήματα και 10.000 είναι σε τελικό στάδιο ανεπάρκειας

Τη σύνδεση μεταξύ της Νεφρικής Νόσου και της Παχυσαρκίας, καθώς και της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψή τους, ανέδειξε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού. Σχετικές εισηγήσεις έκαναν η Πρόεδρος της ΕΝΕ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεφρολογίας Α.Π.Θ., κυρία Αικατερίνη Παπαγιάννη, ο Αντιπρόεδρος της ΕΝΕ, Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ, κύριος Θεοφάνης Αποστόλου και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝΕ, Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ, κύριος Γεράσιμος Μπαμίχας.

Περισσότερα...


Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2017- Απλοί Κανόνες για Υγιή Νεφρά

Η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου έχει καθοριστεί από το 2006 ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων και έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την Χρόνια Νεφροπάθεια. Πρόκειται για ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς είναι τα όργανα του

Περισσότερα...


93η Επιστημονική Συνάντηση της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας 9 – 13 Μαρτίου 2017

H 93η Επιστημονική Συνάντηση της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 9 – 13 Μαρτίου 2017  στο Ξενοδοχείο “ELECTRA METROPOLIS”, Αθήνα

 

Έντυπο Εγγραφής & Διαμονής :http://www.ene.gr/events/93_synantisi/E_ED.pdf
Επιστημονικό Πρόγραμμα:http://www.ene.gr/events/93_synantisi/PROGRAMMA.pdfΕλληνική Νεφρολογική Εταιρεία – Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2017. «Νεφρική Νόσος και Παχυσαρκία. Υγιής Τρόπος Ζωής για Υγιείς Νεφρούς!»

 

9 Μαρτίου 2017 – Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

«Νεφρική Νόσος και Παχυσαρκία. Υγιής Τρόπος Ζωής για Υγιείς Νεφρούς»

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε τη βοήθειά σας ώστε η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) να λάβει πιο σημαντική θέση στην πολιτική υγείας στην χώρα μας. Είναι γνωστό ότι η συχνότητα εμφάνισης της ΧΝΝ

Περισσότερα...


Στένωση Νεφρικής Αρτηρίας (νεφραγγειακή υπέρταση) – Ανοιχτή και Ενδαγγειακή Αντιμετώπιση

Γράφει: Δρ. Νικόλαος Τσεκούρας, Αγγειοχειρουργός
 
Ποια η θεραπεία της νεφραγγειακής υπέρτασης;
 
Η αρχική θεραπεία της νόσου γίνεται με φάρμακα, με τα οποία προσπαθούμε να ελέγξουμε την αρτηριακή πίεση. Η φαρμακευτική αυτή αγωγή είναι αποτελεσματική στους περισσότερους ανθρώπους με νεφραγγειακή υπέρταση, αν και συνήθως χρειάζονται περισσότερα του ενός φάρμακων για τον ικανοποιητικό έλεγχο της πιέσεως. Σε μερικούς ασθενείς με στένωση της νεφρικής αρτηρίας ο έλεγχος της πιέσεως είναι δύσκολος, ακόμα και στην περίπτωση που αυτοί λαμβάνουν 3 ή περισσότερα αντιϋπερτασικά φάρμακα. Σε μια τέτοια κατάσταση είναι συχνά αποτελεσματική  μια πιο επεμβατική θεραπεία όπως εξηγείται παρακάτω:

Περισσότερα...


Μη Λειτουργικές Αγγειακές Προσπελάσεις (fistula) – Ενδαγγειακή Αντιμετώπιση

Ποιες είναι οι επιλογές μου όταν διαπιστωθεί στένωση στην αγγειακή μου προσπέλαση;

Γράφει: Δρ. Νικόλαος Τσεκούρας, Αγγειοχειρουργός
 
Δύο επιλογές υπάρχουν όσον αφορά στένωση της αγγειακής προσπέλασης:
 
Ανοικτό χειρουργείο: Πραγματοποιείται είτε αφαίρεση της στένωσης και αντικατάσταση του παθολογικού ιστού με ένα «μπάλωμα» από συνθετικό υλικό, είτε επέμβαση παράκαμψης (bypass), όπου ένα συνθετικό μόσχευμα ή μία από τις φλέβες του σώματος τοποθετείται για να οδηγήσει το αίμα γύρω από τη στένωση.

Περισσότερα...
Page 1 of 212

Powered by themekiller.com