Πρόσκληση Μελών Συλλόγου “ΔΙΑΓΟΡΑ” στην Ετήσια Γενική Συνέλευση

Πρόσκληση Μελών Συλλόγου “ΔΙΑΓΟΡΑ” στην Ετήσια Γενική Συνέλευση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παναττικού Αθλητικού Συλλόγου Μεταμοσχευμένων & Νεφροπαθών “ΔΙΑΓΟΡΑΣ”, σύμφωνα με το καταστατικό του, προσκαλεί τα μέλη του να παρευρεθούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 5  Ιανουαρίου 2020.

Θέματα ημερήσιας διάταξης:

 • Απολογισμός δράσης Διοικητικού Συμβουλίου έτους 2019,
 • Προτάσεις και τοποθετήσεις μελών.

Σε περίπτωση μη απαρτίας η Τακτική Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Κυριακή 12.01.2020  με τα ίδια θέματα ημερήσιας διάταξης.ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ- 1ο ΕΠΑΛ  Κορυδαλλού

Με τον τίτλο ΈΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ, την τρίτη  26 Νοεμβρίου, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Κορυδαλλού, διοργάνωσε ημερίδα για τη δωρεά οργάνων.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Π. Κακολύρης μεταμοσχευμένος καρδιάς και ο Λ. Λύρος μεταμοσχευμένος νεφρού, αθλητές του συλλόγου μας.

Ο Λάμπρος Λύρος, ανέφερε:

Στις 18 Οκτωβρίου του 2016 μου ανακοινώθηκε ότι πάσχω από νεφρική ανεπάρκεια και πρέπει να μπω σε διαδικασία αιμοκάθαρσης.

Τα συναισθήματα μου στο άκουσμα αυτό ήταν πολλά, φόβος, αγωνία, δυστυχία… αλλά ποτέ δεν έχασα την πίστη μου και την αγάπη για ΖΩΗ.

Θέλησα να δείξω στον εαυτό μου πρώτα και μετά στους συνασθενείς  μου ότι μπορούν να καταφέρουν παρά την ασθένεια τους να ζουν μια  φυσιολογική ζωή.  Ζώντας  κοινωνικοποιημένοι, προσφέροντας στους άλλους και έχοντας εντάξει  τον αθλητισμό στην καθημερινότητα τους. Βοηθούμενοι έτσι ψυχικά  αλλά και στη βελτίωση του οργανισμού τους. Πίνοντας περισσότερο νερό, αποβάλλοντας τοξίνες μέσω του ιδρώτα,  βοηθώντας την καρδιά τους και το κυκλοφορικό σύστημα.  

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2018 έκανα μεταμόσχευση νεφρού με δότη τον πατέρα μου.

Αφού υποβληθήκαμε και οι δύο, εγώ σαν λήπτης και ο Πατέρας μου σαν  δότης, σε μια σειρά εξετάσεων και αφού έδειξαν ότι και οι δυο είμαστε συμβατοί και κατάλληλοι για αυτή τη διαδικασία προχωρήσαμε.

Το χειρουργείο πήγε πολύ καλά, εγώ ανάρρωσα πολύ γρήγορα, το ίδιο και ο πατέρας μου, αλλά το μόσχευμα δε δούλευε καλά, σχεδόν καθόλου.

Μετά την επέμβαση  συνέχιζα να κάνω αιμοκάθαρση γιατί οι τιμές μου, μέσω των αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων που γινόντουσαν  δεν ήταν φυσιολογικές. 

Μετά από λίγες μέρες, αποφασίστηκε από τους ιατρούς να γίνει   βιοψία του μοσχεύματος, για να ακολουθηθεί η απαιτούμενη θεραπευτική μέθοδος. Η βιοψία έγινε και έδειξε οξεία απόρριψη του μοσχεύματος που προήρθε εξαιτίας του δυνατού και νεαρού οργανισμού μου.

Για μια ακόμη φορά ένοιωθα απογοήτευση αλλά και πείσμα να μην πάει χαμένο το πολύτιμο δώρο του πατέρα μου. Ήθελα να Ζήσω, ήθελα να βιώσω και εγώ το θαύμα της μεταμόσχευσης.

Μη χάνοντας καθόλου χρόνο οι γιατροί άρχισαν να μου χορηγούν άμεσα την απαιτούμενη θεραπεία. Οι ελπίδες πλέον για να κρατήσω το μόσχευμα ήταν λίγες, αλλά υπήρχαν!  Και όσο υπήρχαν θα πολεμούσα!

Ο πρώτος κύκλος πέρασε μη φέρνοντας κάποιο αποτέλεσμα.  

Αποφασίστηκε να προχωρήσω και σε δεύτερο κύκλο θεραπείας  πιο ισχυρό!

Αυτό δείχνει ότι οι γιατροί μας είναι άξιοι και προσπαθούν για όλους τους ασθενείς μέχρι την τελευταία στιγμή. 

Η πίστη μου μεγάλωνε, ήθελα να βγω νικητής από αυτή την διαδικασία, δεν ήθελα να πετάξω ένα τόσο πολύτιμο δώρο στο καλάθι αχρήστων, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα δώρο αγάπης από τον πατέρα μου. 

Μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου θεραπείας  άρχισε το μόσχευμα να λειτουργεί φυσιολογικά. 

Στη  «μάχη» η θέληση μου για ΖΩΗ είχε νικήσει. Το Θαύμα της μεταμόσχευσης το Ζούσα.  

Λίγο διάστημα μετά την έξοδο μου από τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων όρχησα να αθλούμαι και να συμμετέχω σε διάφορους αγώνες δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων θέλοντας να διαδώσω την ιδέα της δωρεάς οργάνων και να παρακινήσω ανθρώπους με νεφρική ανεπάρκεια να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.  

Θα ήθελα να σάς  μιλήσω επίσης, για τα οφέλη  που έχω αποκομίσει από τον αθλητισμό.

Ο σύλλογος μου, ΔΙΑΓΟΡΑΣ, είναι μέλος της Αθλητικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας Μεταμοσχευμένων.

Προπονούμαι με άλλους συναθλητές μου,  υπό τις οδηγίες του ομοσπονδιακού προπονητή.

Συμμετέχω στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, έχω στόχο και ελπίζω να προκριθώ στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων οι οποίοι θα γίνουν στο Δουβλίνο τον Αύγουστο 2020.

Αθλούμαι όχι απλώς με συναίνεση των γιατρών μου αλλά και με την προτροπή τους.

Με την άσκηση η καρδιά γίνεται πιο δυνατή, βοηθά στο χάσιμο βάρους,  βοηθά επίσης στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και στη μείωση του άγχους.

Μετά από κάθε προπόνηση νιώθω ευεξία και αισιοδοξία πως μπορώ να πετύχω τους στόχους μου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω  ότι  η Δωρεά Οργάνων είναι ύψιστη πράξη προσφοράς για τον συνάνθρωπο μας, θεωρώ ότι όλοι πρέπει να ενημερωθούμε πρώτιστος και μετά να αποφασίσουμε για το εάν θα πρέπει να είμαστε δωρητές ή όχι.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με προσοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έκαναν πολλές και εύστοχες ερωτήσεις. Θέλουμε να συγχαρούμε τους υπεύθυνους καθηγητές τους 1ου ΕΠΑΛ Κορυδαλλού και ευχόμαστε να μιμηθούν την δράση του και άλλα Λύκεια.

 

 Η ΔΙΑΙΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ

ΔΙΑΙΑΤΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ

80γρ. ΛΕΥΚΩΜΑ

 

Γενικές Οδηγίες

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη δίαιτα των ασθενών με νεφρική νόσο που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση. Το  διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι ισορροπημένο, να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και να καλύπτει τις ανάγκες σε ενέργεια (Θερμίδες), βασικά θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες.

Τα συστατικά που είναι απαραίτητο να προσέχει ιδιαίτερα ο ασθενής με νεφρική δυσλειτουργία είναι τα ακόλουθα:

 • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
 • ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ (ΛΕΥΚΟΜΑ)
 • ΝΑΤΡΙΟ (ΑΛΑΤΙ)
 • ΚΑΛΙΟ
 • ΦΩΣΦΟΡΟΣ
 • ΥΓΡΑ

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΘΕΡΜΙΝΕΣ)

Συνήθως οι νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση χρειάζεται να αυξήσουν το βάρος τους, καθώς η αιμοκάθαρση είναι καταβολική διαδικασία και απαιτεί τη χρήση σημαντικής ποσότητας πρωτεϊνών. Επιπλέον, είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αιμοκαθαιρούμενων ασθενών είναι υποσιτισμένοι.

Ωστόσο, ημερήσιες ανάγκες σε θερμίδες διαφέρουν σε κάθε ασθενή. Διαιτολόγιο που παρέχει λιγότερες  από τις αναγκαίες για τον ασθενή θερμίδες σε μάκρος χρόνου οδηγεί σε υποθρεψία.

Ο σχεδιασμός του διαιτολογίου και η ποσότητα τροφής που θα πρέπει να καταναλώνεται από τον ασθενή είναι απόλυτα εξατομικευμένα. Το διαιτολόγιο που σας παρέχουμε αποδίσει τη σωστή ενεργειακή αξία για το σωματότυπο και τη φυσική σας  δραστηριότητα και είναι σημαντικό να το τηρείτε σχολαστικά.

 

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ (ΛΕΥΚΩΜΑ)

Το λεύκωμα βρίσκεται τόσο σε ζωικές όσο και φυτικές τροφές. Το ζωικό λεύκωμα βρίσκεται στο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα θαλασσινά, το γάλα το γιαούρτι, το τυρί και το αβγό και το φυτικό λεύκωμα σε τροφές όπως τα όσπρια, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά και λαχανικά. Η αιμοκάθαρση είναι μια καταβολική διαδικασία, οπότε οι απώλειες  πρωτεϊνών είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας   και την επανόρθωση των ιστών που αρχίζουν να διασπώνται λόγο της κάθαρσης. Επιπλέον, η επαρκής σίτιση βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού ενισχύοντας την αντίσταση στις λοιμώξεις.  Στόχος λοιπόν είναι η διατήρηση καλής κατάστασης θρέψης και αναπλήρωση των απωλειών σε πρωτεΐνες, προσλαμβάνοντας την απαραίτητη ποσότητα λευκώματος.

Έτσι η ημερήσια ποσότητα λευκώματος καθορίζεται ατομικά για κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του. Το διαιτολόγιο που σας παρέχουμε περιέχει με ειδικά υπολογισμένο τρόπο τη συνολική ποσότητα λευκώματος που πρέπει να καταναλώνετε και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό η αντικατάσταση λευκωματούχων τροφίμων να γίνεται με προσοχή με βάση τον ακόλουθο πίνακα.

Περιεκτικότητα τροφών σε λεύκωμα

ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΗΣ

ΠΡΩΤΕΪΝΗ (γρ)

ΚΡΕΑΣ

30γρ

7

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

30γρ

7

ΨΑΡΙ

30γρ

7

ΑΥΓΟ

1 τεμάχιο

7

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

½ ποτήρι γάλα ή ½ κεσεδ. γιαούρτι 2%

4

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

½ κούπα

2

ΨΩΜΙ

30 γρ

2

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

1 κούπα ωμά ή ½ κούπα βρασμένα

1

ΦΡΟΥΤΑ

1 μικρό τεμάχιο

0,5

 

ΝΑΤΡΙΟ (ΑΛΑΤΙ)

Συστήνεται περιορισμός του νατρίου (αλάτι), καθώς η υψηλή πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει αύξηση των σωματικών υγρών (οίδημα) και της αρτηριακής πίεσης.

Είναι σημαντικό λοιπόν να:

 • Περιορίσετε την προσθήκη αλατιού στο μαγείρεμα και τη σαλάτα
 • Αποφύγετε τρόφιμα όπως:

Κονσέρβες, παστά, τουρσί, σφολιάτες, αλμυρά σνακ όπως γαριδάκια, πατατάκια, μπισκότα, αλμυρά τυριά (σκληρά κίτρινα, φέτα κ.α.), αλλαντικά, αρτοποιήματα με αλάτι, ψωμί εμπορίου, μαγιά, σόδα (μαγειρική και αναψυκτικό), έτοιμες σάλτσες (σόγια, κέτσαπ, μουστάρδα, κρέμα γάλακτος, μαγινέζα), κύβους (ζωμούς) λαχανικών και κρέατος, ξηρούς καρπούς, ελιές, τυποποιημένο φαγητό (fast food)

 • Αντικαταστήστε το αλάτι με λεμόνι, μυρωδικά, μπαχαρικά, καρυκεύματα, ξύδι για τη βελτίωση της γεύσης του φαγητού
 • Αποφύγετε τη χρήση υποκατάστατων αλατιού, διότι μπορεί να περιέχουν λιγότερο νάτριο, αλλά είναι πολύ πλούσια σε κάλιο, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία και την υγεία ασθενών με συνοδά νοσήματα (π.χ. καρδιαγγειακά) 

 

ΚΑΛΙΟ

Συνήθως δεν απαιτείται έντονος περιορισμός του καλίου στην αιμοκάθαρση. Παρόλα αυτά όταν αυξάνεται πού το κάλιο στο αίμα μεταξύ των συνεδριών αιμοκάθαρσης, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο, προκαλώντας προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία. Έτσι αυστηρός περιορισμός του καλίου συστήνεται σε περίπτωση υπερκαλιαιμίας. Το κάλιο, συναντάται σε πολλά τρόφιμα (δημητριακά, κρέας, γαλακτοκομικά), ωστόσο σε μεγαλύτερη ποσότητα εμπεριέχεται στα φρούτα και τα λαχανικά.

 

 

 

 

Περιεκτικότητα φρούτων σε κάλιο

ΧΑΜΗΛΗ (0-100mg)

ΜΕΤΡΙΑ (101-200mg)

ΥΨΗΛΗ (201-350mg)

Σύκο φρέσκο (1 μικρό)

Μήλο (1 μέτριο)

Βερίκοκα κομπόστα ή φρέσκα (2 μισά)

Χυμός σταφυλιού (1/2 ποτήρι)

Κεράσια (10 μικρά)

Βερίκοκα αποξηραμένα (5)

Χυμός ροδάκινου (1/2 ποτήρι)

Ανανάς (1 τεμάχιο)

Κολοκύθα (1/8 μικρού μεγέθους)

Χυμός αχλαδιού (1/2 ποτήρι)

Μάνγκο, παπάγια

Σύκα αποξηραμένα (2 ολόκληρα)

Βατόμουρα (1 φλυτζάνι)

Ροδάκινο φρέσκο (1 μικρό)

Ακτινίδιο (1/2 μέτριο)

Αχλάδι κομπόστα (1 τεμάχιο)

Ροδάκινο κομπόστα (1 τεμ.)

Νεκταρίνια (1 μικρό)

 

Δαμάσκηνα φρέσκα

Πορτοκάλι φρέσκο (1 μικρό)

 

Σταφίδες (2 κουτ. σούπας)

Χυμός πορτοκαλιού

 

Σταφύλια (15 μικρά)

Αχλάδι φρέσκο (1 μικρό)

 

Φράουλες (6 τεμάχια)

Μπανάνα (1/2 μέτρια)

 

Μανταρίνι (1 μέτριο)

Δαμάσκηνα αποξηραμένα (5)

 

Καρπούζι (1 φλυτζάνι)

Χυμός δαμάσκηνου

 

Γκρέϊπ φρουτ (1/2 μικρό)

 

 

Περιεκτικότητα λαχανικών σε κάλιο

ΧΑΜΗΛΗ (0-100mg)

ΜΕΤΡΙΑ (101-200mg)

ΥΨΗΛΗ (201-350mg)

Φασολάκια πράσινα (1/2 ποτήρι)

Αγκινάρες (1/2 ποτήρι)

Σπαράγγια (5 μίσχοι)

Λάχανο ωμό (1/2 ποτήρι)

Μπρόκολο (1/2 ποτήρι)

Αβοκάντο (1/4 του ολόκληρου)

Κινέζικο λάχανο ωμό (1/2 ποτήρι)

Λάχανο μαγειρεμ. (1/2 ποτήρι)

Λαχανάκια Βρυξελλών (1/2 ποτήρι)

Αγγούρι (χωρίς φλούδα) (1/2 ποτήρι)

Καρότα (1 μικρό)

Παντζάρια (1/2 ποτήρι)

Αντίδια (χωρίς φλούδα) (1/2 ποτήρι)

Κουνουπίδι (1/2 ποτήρι)

Σέλερι μαγειρεμένο (1/2 ποτήρι)

Μαρούλι (1 ποτήρι)

Σέλερι ωμό (1 μίσχος)

Μπάμιες (1/2 ποτήρι)

Πράσινη πιπεριά γλυκιά (1/2 ποτήρι)

Καλαμπόκι ολόκληρο (1/2)

Πιπεριά καυτερή (1/2 ποτήρι)

Κάστανα ψημένα (1/2 ποτήρι)

Μελιτζάνα (1/2 ποτήρι)

Πατάτα (βραστή, πουρέ, τηγανιτή) (1/2 ποτήρι)

Λεμόνι (1/2 τεμάχιο)

Λάχανο κατσαρό (1/2 ποτήρι)

Πατάτα ψητή (1/2 μέτρια)

 

Μανιτάρια (1/2 ποτήρι)

Ντομάτα ωμή (1 μέτρια)

 

Κρεμμύδια (1/2 ποτήρι)

Ντοματοπολτός (1/2 ποτήρι)

 

Αρακάς (1/2 ποτήρι)

Πελτές ντομάτας (2 κ. σούπας)

 

Σπανάκι ωμό (1/2 ποτήρι)

Σπανάκι μαγειρεμένο (1/2 ποτήρι)

 

Ραδίκια μαγειρεμένα (1/2 ποτήρι)

Κουκιά (1/2 ποτήρι)

 

Χυμός λεμονιού (1/2 ποτήρι)

Ξερά φασόλια (όσπρια& κόκκινα 1/2 ποτήρι)

*1 ποτήρι=240ml

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

Όταν ο φώσφορος παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο αίμα απορροφά ασβέστιο από τα οστά. Για το λόγο αυτό περιορίζεται η πρόσληψη του. Στην αιμοκάθαρση οι αυξημένες ανάγκες για πρωτεΐνη δημιουργούν προβλήματα καθώς τα περισσότερα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη είναι πλούσια και σε φώσφορο. Μερικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο είναι τα εξής:

 

 

 

 

Πίνακας τροφών πλούσιων σε φώσφορο

Φώσφορος (mg)

Τρόφιμο (ποσότητα)

300

Σαρδέλες (60γρ), εντόσθια (60γρ)

250

Γλώσσα ψητή (30γρ)

200

Γάλα (1 ποτήρι), γιαούρτι (1 ποτήρι), γαλοπούλα (90γρ), τυρί (30γρ)

180

Αμύγδαλα (1/4 ποτηριού), πλιγούρι βρώμης (1 ποτήρι), φακές μαγειρεμένες (1/2 ποτήρι)

170

Τυρί cottage 2% (1/2 ποτήρι)

150

Μοσχαρίσιο συκώτι (30γρ), Τυρί cottage(1/3 ποτηριού), τυρί cheddar (30γρ)

140

Φασόλια ψητά (άσπρα) ½ ποτήρι

115

Ψητές πατάτες με την φλούδα (100γρ)

100

Αβγό (1 τεμ.)

75

Αρακάς (1/2 ποτήρι), άπαχο χοιρινό ή βοδινό μαγειρεμένο (30γρ)

50

Ψωμί (30γρ), ½ ποτήρι φρέσκα φρούτα, ½ ποτήρι λαχανικά (σπαράγγια, παντζάρια, μπάμιες, κολοκύθα, γλυκοπατάτα, σπανάκι μαγειρεμένο, μανιτάρια, καλαμπόκι)

45

Αναψυκτικό τύπου cola (1 κουτάκι)

40

Μαύρη σοκολάτα (30γρ)

25

Μαρούλι (1 ποτήρι), κουνουπίδι φρέσκο (1/2 ποτήρι)

20

Πορτοκάλι (1 τεμ.)

 

ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΥΓΡΑ- ΝΕΡΟ

Ο προσδιορισμός του όγκου υγρών (νερό, αφεψήματα, σούπες κλπ) που μπορείτε να λαμβάνετε καθορίζεται από τον ιατρό.

 

 

 

1500 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 170γρ

ΛΙΠΗ 59γρ

Κάλιο (Κ):2140mg

Νάτριο (Na): 910mg

 

ΠΡΩΪΝΟ

Τσάι ή Χαμομήλι

2 φρυγανιές ή 1 φέτα ψωμί (30γρ)ή ½ κούπα δημητριακά πρωινού

1 φρούτο

 

ΠΡΟΓΕΥΜΑ

1 φρούτο

 

ΜΕΣΗΜΕΡΙ

120γρ κρέας ή μοσχάρι ή μπιφτέκι ή ψάρι ή κοτόπουλο ή τυρί ανάλατο

2/3 κούπας ζυμαρικά ή ρύζι ή 1 κούπα πουρέ ή αρακά ή πατάτες 200γρ

1 φέτα ψωμί (30γρ)

Λαχανικά 3 κούπες ωμά ή 1 ½ κούπα βρασμένα

2 κ. γλυκού ελαιόλαδο (10γρ)

 

 

 

Το παραπάνω γεύμα μπορεί να αντικατασταθεί με:

1 κούπα όσπρια+ 1 φέτα ψωμί (30γρ)+ 60 γρ τυρί ανάλατο

+ λαχανικά (3 κούπες ωμά ή 1 ½ κούπα βρασμένα)

ή 1 ½ κούπα όσπρια σούπα (φακές, ρεβίθια, φασολάδα) + 1 φέτα ψωμί (30γρ)

+ 60 γρ τυρί ανάλατο+ λαχανικά (3 κούπες ωμά ή 1 ½ κούπα βρασμένα)

ή 1 ½ κούπα λαδερό φαγητό (φασολάκια, μπριάμ, μπάμιες, αγκινάρες, μελιτζάνες)+2 φέτες ψωμί (60γρ)+ 120 γρ τυρί ανάλατο

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

1 ποτήρι γάλα 1-2 ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1-2%

 

ΒΡΑΔΥ

90γρ κρέας ή μοσχάρι ή μπιφτέκι ή ψάρι ή κοτόπουλο ή τυρί ανάλατο

ή 2 αυγά+ 30γρ τυρί ανάλατο

2/3 κούπες ζυμαρικά ή ρύζι ή 1 κούπα πουρέ ή πατάτες 200γρ

ή 2 φέτες ψωμί (60γρ)

Λαχανικά 3 κούπες ωμά ή 1 ½ κούπα βρασμένα

1κ. του γλυκού ελαιόλαδο (5γρ)

 

 

Το παραπάνω υπόδειγμα διαιτολογίου περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα χαμηλής και μέτριας περιεκτικότητας σε κάλιο. Να αποφεύγονται τα αντίστοιχα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.

Οι ποσότητες που αναγράφονται στο διαιτολόγιο αφορούν μαγειρεμένα τρόφιμα.

Η κούπα αντιστοιχεί σε 240ml

 

 

 

 

 

 

1800 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 219γρ

ΛΙΠΗ 65γρ

Κάλιο (Κ):2340mg

Νάτριο (Na): 885mg

 

ΠΡΩΪΝΟ

1 ποτήρι γάλα 1,5-2%ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%

4 φρυγανιές ή 2 φέτες ψωμί (60γρ) ή 1 κούπα δημητριακά πρωινού

Καφές ή τσάι χωρίς ζάχαρη

 

ΠΡΟΓΕΥΜΑ

2 φρούτα

 

ΜΕΣΗΜΕΡΙ

120γρ κρέας ή μοσχάρι ή μπιφτέκι ή ψάρι ή κοτόπουλο ή τυρί ανάλατο

2/3 κούπες ζυμαρικά ή ρύζι ή 1 κούπα πουρέ, ή αρακά ή πατάτες 200γρ

1 φέτα ψωμί (30γρ)

Λαχανικά 3 κούπες ωμά ή 1 ½ κούπα βρασμένα

2 κ. γλυκού ελαιόλαδο (10γρ)

 

 

 

Το παραπάνω γεύμα μπορεί να αντικατασταθεί με:

1 κούπα όσπρια+ λαχανικά (3 κούπες ωμά ή 1 ½ κούπα βρασμένα)

+30 γρ τυρί ανάλατο + 1 φέτα ψωμί (30γρ)

ή 1 ½ κούπα όσπρια σούπα (φακές, ρεβίθια, φασολάδα) + 1 φέτα ψωμί (30γρ)

+ 30 γρ τυρί ανάλατο+ λαχανικά (3 κούπες ωμά ή 1 ½ κούπα βρασμένα)

ή 1 ½ κούπα λαδερό φαγητό (φασολάκια, μπριάμ, μπάμιες, αγκινάρες, μελιτζάνες)+2 φέτες ψωμί (60γρ)+ 90 γρ τυρί ανάλατο

 

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

1 φρούτο

 

ΒΡΑΔΥ

90γρ κρέας ή μοσχάρι ή μπιφτέκι ή ψάρι ή κοτόπουλο ή τυρί ανάλατο

2/3 κούπες ζυμαρικά ή ρύζι ή 1 κούπα πουρέ ή πατάτες 200γρ

ή 2 φέτες ψωμί (60γρ)

Λαχανικά 3 κούπες ωμά ή 1 ½ κούπα βρασμένα

2κ. του γλυκού ελαιόλαδο (10γρ)

1 φρούτο

 

Το παραπάνω υπόδειγμα διαιτολογίου περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα χαμηλής και μέτριας περιεκτικότητας σε κάλιο. Να αποφεύγονται τα αντίστοιχα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.

Οι ποσότητες που αναγράφονται στο διαιτολόγιο αφορούν μαγειρεμένα τρόφιμα.

Η κούπα αντιστοιχεί σε 240ml

 

 

ΓΝΑ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ

ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ

 

Αθηνά Γόμπου

Ιατρός- Νεφρολόγος

 

Παρά τις επίμονες κι συνεχόμενες προσπάθειες για εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τη δωρεά οργάνων, παρανοήσεις και ανακρίβειες συνεχίζουν να υπάρχουν. Θεωρείται ήτα για την ιδέα  της δωρεάς οργάνων εάν κάποιος ταχθεί κατά της δωρεάς απλά και μόνο επειδή δεν γνωρίζει την πραγματικότητα. Παρακάτω, παραθέτουμε μια λίστα με ποιο συνήθεις μύθους καθώς και τι στην πραγματικότητα συμβαίνει.

 

Μύθος: Εάν οι ιατροί των Μονάδων Εντατικής θεραπείας γνωρίζουν ότι είσαι δωρητής οργάνων, δεν θα καταβάλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες προκειμένου να   σωθεί η ζωή σου.

Πραγματικότητα: Εάν είσαι άρρωστος ή τραυματισμένος και χρειαστεί να νοσηλευθείς, προτεραιότητα είναι να σωθεί η ζωή σου. Η δωρεά οργάνων προτείνεται μόνο όταν έχει διαπιστωθεί ο εγκεφαλικός θάνατος από τους ιατρούς. Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει νομοθεσία η οποία επιτρέπει στους πολίτες να δηλώσουν την επιθυμία τους να είναι δότες οργάνων όταν επέλθει εγκεφαλικός θάνατος χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση από την οικογένεια του δότη.

 

Μύθος: Όταν είσαι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση παίζει ρόλο εκτός από το ιατρικό ιστορικό η οικονομική σου επιφάνεια και το πόσο διάσημος είσαι.

Πραγματικότητα: Όταν είσαι στη λίστα περιμένοντας για ένα μόσχευμα αυτό που πραγματικά μετράει είναι η σοβαρότητα της ασθένειας, ο χρόνος αναμονής στη λίστα, η ομάδα αίματος καθώς και ο αριθμός των κοινών αντιγόνων δότη με το λήπτη.

 

 

Μύθος: Έχοντας στη κατοχή σου κάρτα δωρητή οργάνων είναι  αρκετό για να γίνεις δότης όταν καταστείς υπό συνθήκες που να το επιτρέπουν.

Πραγματικότητα: Παρόλο που η κάρτα δωρητή είναι δημόσιο νόμιμο έγγραφο, η αφαίρεση ιστών και οργάνων γίνετε με τη σύμφωνη ενυπόγραφη απόφαση της οικογένειας. Για αυτό είναι άκρως σημαντικό να γίνει γνωστή στο  οικογενειακό περιβάλλον  η επιθυμία των πολιτών που το έχουν αποφασίσει.

 

Μύθος: Μόνο καρδιές, ήπατα και νεφροί μπορούν να μεταμοσχευτούν.

Πραγματικότητα: Τα όργανα που μεταμοσχεύονται είναι η καρδιά, νεφροί, πάγκρεας, πνεύμονες, ήπαρ και λεπτό έντερο. Οι ιστοί οι οποίοι μπορούν να δωριθούν είναι οι κερατοειδείς, δέρμα, οστά, καρδιακές βαλβίδες και τένοντες.

 

Μύθος: Το ιατρικό σου ιστορικό δηλώνει εάν είσαι ακατάλληλος για να γίνεις δότης οργάνων.

Πραγματικότητα: Την στιγμή που θα επέλθει ο θάνατος, οι κατάλληλοι επαγγελματίες υγείας θα κάνουν λεπτομερή ανασκόπηση του ιατρικού και κοινωνικού ιστορικού για να προσδιορίσουν κατά πόσον είσαι κατάλληλος να γίνεις δότης. Με την πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα  των μεταμοσχεύσεων, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ μπορούν να γίνουν δότες. Το καλύτερο είναι να συζητηθεί η επιθυμία του καθενός εν ζωή με την οικογένεια του, να εγγραφεί  στο μητρώο εθελοντών δωρητών οργάνων και να του εκδοθεί κάρτα δωρητή οργάνων.

 

Μύθος: Είσαι αρκετά ηλικιωμένος για να γίνεις δότης.

Πραγματικότητα: Άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και ιατρικού ιστορικού δυνητικά μπορούν να είναι δότες. Η ιατρική κατάσταση την ώρα του θανάτου είναι αυτή που στην ουσία καθορίζει επακριβώς ποια όργανα και ιστοί μπορούν να δωριθούν.

 

 

Μύθος: Εάν συμφωνήσεις να δωριθούν τα όργανά σου η οικογένεια σου θα επιβαρυνθεί με τα έξοδα της μεταμοσχευτικής διαδικασίας.

Πραγματικότητα: Δεν επιβαρύνετε η οικογένεια του δότη με κανένα κόστος σχετιζόμενο με την μεταμοσχευτική διαδικασία. Υποχρέωση της οικογένειας είναι τα έξοδα κηδείας.

 

Μύθος: Η θρησκεία σου απαγορεύει τις μεταμοσχεύσεις.

Πραγματικότητα: όλες οι θρησκείες και τα δόγματα ενθαρρύνουν και τάσσονται υπέρ της δωρεάς οργάνων. Τη θεωρούν πράξη ευσπλαχνίας.

 

Μύθος: Η δωρεά οργάνων παραμορφώνει το σώμα και την εμφάνιση του.

Πραγματικότητα: Τα δωρούμενα όργανα αφαιρούνται χειρουργικά, σαν χειρουργείο ρουτίνας όπως είναι η χολυκυστεκτομή ή η σκωληκοειδεκτομή. Το σώμα παραδίδετε χωρίς αλλοιώσεις στην οικογένεια για την τελετή.

 

Μύθος: Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κάποιος να σε ναρκώσει και έπειτα να βρεθείς με ένα νεφρό αφού το άλλο θα έχει πουληθεί στην μαύρη αγορά.

Πραγματικότητα: Αυτή η ιστορία αναπαράγετε ψευδώς επί σειρά ετών ακόμα και στο διαδίκτυο. Δεν υφίσταται στην Ευρωπαϊκή  Ένωση  ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και φαίνετε αυτή η ιστορία πιστευτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι που άκουσαν αυτό το μύθο με τη λογική τον απέρριψαν, αλλά υπάρχουν και αυτοί που τάχτηκαν κατά της δωρεάς οργάνων από απερίσκεπτο φόβο.

 

Πηγή: «Ο ΔΡΟΜΕΑΣ» – Τεύχος 04Μέχρι και επτά χρόνια η λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού

Μέχρι και επτά χρόνια φτάνουν οι λίστες αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού για 1.200 νεφροπαθείς τελικού σταδίου στη χώρα μας.

Παράλληλα εκτός από την μεγάλη αναμονή για μεταμόσχευση νεφρού, αναμονή στην λίστα που φτάνει τον ενάμιση χρόνο υπάρχει και για τους 200 υποψήφιους για μεταμόσχευση ήπατος.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, καθηγητής Ιωάννης Φούζας, τονίζοντας παράλληλα ότι το κράτος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με το θέμα της οργάνωσης της δωρεάς οργάνων και με την ενίσχυση των κέντρων μεταμοσχεύσεων.

Όπως αναφέρει ο κ. Φούζας, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 12.000 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε μονάδες τεχνητού νεφρού και το 50% από αυτούς μπορεί να επιβιώσει μία πενταετία. Από αυτούς περιμένουν για μεταμόσχευση νεφρού οι 1.200, ενώ η αναμονή, που ήταν 5-6 χρόνια, τώρα έχει φτάσει τα 7 χρόνια.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, αν μπορούσε να γίνει μεταμόσχευση νεφρού στο 30% των 12.000 νεφροπαθών τελικού σταδίου, οι ασθενείς αυτοί θα μπορούσαν να ζήσουν πολλά χρόνια με καλή ποιότητα ζωής και παράλληλα το σύστημα υγείας θα εξοικονομούσε 600 εκατομμύρια ευρώ (το κόστος του κάθε νεφροπαθή τελικού σταδίου για το σύστημα υγείας ανέρχεται σε 50.000 ευρώ ετησίως).

Αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις ήπατος, όπως σημειώνει ο κ. Φούζας, στη λίστα αναμονής υπάρχουν 200 ασθενείς που πρέπει να περιμένουν 1,5 χρόνο.

Παρά τη δραματική έλλειψη μοσχευμάτων, που επικρατεί στην Ελλάδα, στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, το 2019 έγιναν 22 μεταμοσχεύσεις ήπατος, με ποσοστό επιβίωσης 92,3%, 28 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη με ποσοστό επιτυχούς έκβασης 100% και 7 μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη και λαπαροσκοπική εκτομή του νεφρού, με ποσοστό επιτυχούς έκβασης 100%. Οι πιο πρόσφατες μεταμοσχεύσεις έγιναν στις 9 Νοεμβρίου και ήταν μία ήπατος και δύο νεφρών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φούζας, η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ είναι η μοναδική πανεπιστημιακή κλινική μεταμοσχεύσεων στη χώρα και στα περίπου 30 χρόνια της λειτουργίας της έχει επιδείξει πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο στη νεφρική μεταμόσχευση των ενηλίκων (1.700 μεταμοσχεύσεις). Παραμένει, δε, το μοναδικό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (612 μεταμοσχεύσεις), στην παιδική νεφρική μεταμόσχευση (190 μεταμοσχεύσεις) και στη μεταμόσχευση παγκρέατος, στον ελλαδικό χώρο.ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ- Άρθρο της Νεφρολόγου κ. Αθηνά Γόμπου

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Η ΚΑΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΟ, ΕΥΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟ, ΠΡΩΙΜΗ  Ή ΟΨΙΜΗ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΜΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ.

 

Πόσο δραστήριος αναμένεται να είμαι; Ποια η φυσική μου κατάσταση;

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις ότι άνθρωποι με νεφρική νόσο μπορούν να είναι τόσο ενεργητικοί όσο και οι άνθρωποι χωρίς νεφρική νόσο. Μπορούν να διατηρήσουν το μέγιστο των δραστηριοτήτων τους.. Εάν δεν μπορούσες να τρέξεις μαραθώνιο πριν να σου διαγνωσθεί η νεφρική νόσος, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα μπορείς ούτε μετά. Θα πρέπει να εκτιμήσεις τις δυνάμεις σου και ανάλογα θα μπορείς να φέρεις εις πέρας όποια δραστηριότητα σχεδιάζεις.

 

 • Πρώτα ας κοιτάξουμε μερικούς μύθους και αλήθειες σχετικά με τη φυσική κατάσταση και τη νεφρική νόσο. Μπορείς να αποφασίσετε ποια από τα παρακάτω είναι σωστά και ποια λάθος;

Προσπαθήστε!!!

 1. Η νεφρική μου νόσος σίγουρα θα περιορίσει τη φυσική μου κατάσταση.
 2. Εάν παραμείνω ενεργητικός και με ζωντάνια θα μπορούσα ενδεχομένως να διατηρήσω την ποιότητα της ζωής μου καλή παρόλο που θα είμαι νεφροπαθής.
 3. Μέχρι κάποια σημείο θα είμαι ανήμπορος να φροντίζω τον εαυτό μου.
 4. Εάν έχω τη φίστουλα στο χέρι μου αυτό σημαίνει ότι πολλά πράγματα δεν θα μπορώ να κάνω.
 5. «κάθε άσκηση προκαλεί κόπωση». Είναι αρχή του αθλητισμού.

 

 • Απαντήσεις κλειδιά:
 1. ΛΑΘΟΣ: μόνο το 21% των ανθρώπων εμφανίζουν αλλαγή στη φυσική τους κατάσταση στα πρώιμα στάδια.
 2. ΑΛΗΘΕΙΑ: θα το αναλύσουμε παρακάτω λεπτομερώς.
 3. ΛΑΘΟΣ: λιγότεροι από τους μισούς νεφροπαθείς εμφανίζουν αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.
 4. ΑΛΗΘΕΙΑ: εάν έχεις φίστουλα, το πρόγραμμα γυμναστικής σου θα αναπροσαρμοστεί.
 5. ΛΑΘΟΣ: υπάρχουν ασκήσεις που δεν θα σου προκαλέσουν ιδιαίτερο κόπο και δεν απαιτούν μεγάλη προσπάθεια! Αυτό θα συζητηθεί λεπτομερώς παρακάτω.

 

 • Γιατί πρέπει να έχω καλή φυσική κατάσταση;

 

Η  καλή φυσική κατάσταση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των νεφροπαθών τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Έχοντας ένα χρόνιο νόσημα όπως τη νεφροπάθεια για παράδειγμα, αυτό από μόνο του προσθέτει ένταση στο σώμα και αλλάζει την ψυχολογία των πασχόντων. Η έλλειψη της φυσικής άσκησης οδηγεί σε αδύναμους μύες, φτωχή δραστηριότητα και ανοχή και το σώμα γίνεται πιο επιρρεπές σε ασθένειες.

Ακόμα  και εάν δεν έχεις αθληθεί ποτέ πριν, μπορείς να επωφεληθείς ξεκινώντας ένα πρόγραμμα ή τις προπονήσεις για ένα άθλημα τώρα. Τα προγράμματα γυμναστικής έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τις αντοχές των νεφροπαθών κατά 20-25%. Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα από το πρόγραμμα γυμναστικής ή αθλήματος που θα επιλέξετε είναι να προσέξετε τα εξής:

 • Καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
 • Καλό έλεγχο της δίαιτας σας όπως και της κατανάλωσης υγρών.
 • Θεραπεύστε την αναιμία. Διατηρήστε τον αιματοκρίτη μεταξύ 33-36%
 • Ελέγξτε άλλα ιατρικά προβλήματα όπως λοιμώξεις, σακχαρώδη διαβήτη, οστική νόσο και καρδιαγγειακές βλάβες.

 

 • Πως βοηθάει η άσκηση;
 1. ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

                Σχεδόν όλοι οι νεφροπαθείς έχουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Αυξάνοντας την φυσική σου δραστηριότητα μπορείς να βελτιώσεις όλους τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου της υγείας σου.

 • Βοηθάει στο χτίσιμο των μυών και βελτιώνει γενικώς την όψη του σώματος.
 • Καίτε θερμίδες και αυτό βοηθά να κρατήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο μειώνοντας το σωματικό λίπος (το κάψιμο 3500 θερμίδων ισούται με απώλεια 1 kg)
 • Μειώνετε η αρτηριακή πίεση
 • Αυξάνετε η HDL (καλή χοληστερόλη) και μειώνετε η LDL (κακή χοληστερόλη)
 • Βελτιώνει τη φυσική αντοχή
 • Βοηθάει το σώμα να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη καλύτερα και με αυτό τον τρόπο το σάκχαρο αίματος βρίσκεται συνέχεια σε μια ισορροπία.

 

 1. ΟΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Οι  νεφροπαθείς σε μεγάλο ποσοστό αναπτύσσουν οστική νόσο η οποία οδηγεί σε αστάθεια και συχνές πτώσεις με αποτέλεσμα τα  κατάγματα. Παραμένοντας σε φόρμα μειώνετε ο κίνδυνος πτώσεων και θλάσεων των τενόντων και των μυών, κάνοντας έτσι τη διαφορά στην ποιότητα της ζωής σας.

 • Η ενδυνάμωση των μυών μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων στο έδαφος. Οι πτώσεις αποτελούν την αιτία που οδηγεί σε ορθοπεδικούς τραυματισμούς και κατάγματα.
 • Τα κατάγματα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της ανεξαρτησίας του ατόμου και πόνο.
 • Διατήρηση της ανεξαρτησίας.

Σοβαρή απώλεια των φυσιολογικών λειτουργιών αυξάνει την ανάγκη για ιατρική φροντίδα και υποβοήθηση. Η φυσική ανικανότητα κάνει πολύ δύσκολη  την συνέχεια ανεξάρτητης ζωής.

 • Η άσκηση αντιστρέφει την επιρροή της καθιστικής ζωής και βοηθά στην πρόληψη απώλειας της ανεξαρτησίας.

 

 

 1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Το να ζεις μια χρόνια νόσο όπως τη νεφρική ανεπάρκεια σημαίνει ότι θα πρέπει να διαχειρίζεσαι όχι μόνον αυτά που έχουν σχέση με αμιγώς ιατρικά ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά αλλά και με συναισθήματα, ευαισθησίες, συγκινήσεις, θυμό, κατάθλιψη, οξυθυμία, εχθρότητα ή παραίτηση. Οι άνθρωποι που προπονούνται νιώθουν καλύτερα.

 • Η άσκηση βελτιώνει την αυτοπεποίθηση του ατόμου και τον κάνει να νιώθει καλά.
 • Βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και στον χειρισμό αρνητικών επιδράσεων από στρεσογόνες καταστάσεις.

 

 • Ποιο είδος γυμναστικής είναι κατάλληλο για εμένα;

Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής μερικά πράγματα θα πρέπει να αξιολογηθούν.

 

Τεστ (δοκιμή) αντοχής στην άσκηση ή το stress

Ένα τεστ  κοπώσεως μπορεί να βοηθήσει το θεράποντα ιατρό να προσδιορίσει το μέχρι ποιο επίπεδο εξάσκησης μπορείς να φθάσεις με ασφάλεια. Ο ιατρός σου θα πρέπει να προγραμματίσει ένα stress ECHO ή δοκιμασία κόπωσης.

Τεστ αντοχής στην άσκηση χρησιμοποιούμε:

 • Εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας και υποπτευόμαστε καρδιαγγειακή νόσο.
 • Για να ελέγξουμε το αποτέλεσμα της θεραπείας που πιθανόν χρησιμοποιούμε για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακή νόσο ή αρρυθμίες.
 • Για να προσδιοριστεί επακριβώς η ένταση του προγράμματος εκγύμνασης που μπορείτε να αντέξετε.

Εκτίμηση των αντοχών

Αυτός είναι ο τρόπος που προσδιορίζει τις ικανότητες του ατόμου αρχικά έτσι ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί η πρόοδος. Θα εκπαιδευτείς να μάθεις να κάνεις τις μετρήσεις  αυτές μόνος σου. Όσο οι αντοχές σου θα αυξάνονται, θα είσαι ικανός να τα κάνεις όλα αυτά γρήγορα.

Η εκτίμηση περιλαμβάνει:

 • Να προσδιορίσεις το τέμπο σου: Την ώρα δηλαδή που χρειάζεσαι για να διανύσεις μια απόσταση (για παράδειγμα πόσο χρειάζεσαι για να διανύσεις 200 μέτρα περπατώντας)
 • Ο χρόνος που χρειάζεσαι να σηκωθείς από την καθιστική θέση στην όρθια.

Συνταγογράφηση της προπόνησης

Η συνταγογράφηση της προπόνησης πέρα από τον προσδιορισμό της συχνότητας, τη διάρκεια και την ένταση, περιλαμβάνει επίσης την άποψη του ατόμου, δηλαδή τις προτιμήσεις του και τις δυσαρέσκειες.

 

ΕΝΑ ΚΑΛΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ:

 1. Αεροβική γυμναστική
 2. Άσκηση με αντιστάσεις
 3. Τέντωμα και χαλάρωση

ΑΕΡΟΒΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Σκοπός βασικά ενός προγράμματος αεροβικής γυμναστικής είναι:

 • Αύξηση των αντοχών του ατόμου
 • Αύξηση του χρόνου που αισθάνεσαι κόπωση
 • Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης
 • Βελτίωση του ελέγχου του σακχαρώδη διαβήτη

 

Υπάρχουν 4 ζητήματα τα οποία πρέπει να λάβεις υπ΄όψιν όταν σχεδιάζεις πρόγραμμα αεροβικής.

 • Είδος
 • Συχνότητα
 • Διάρκεια
 • Ένταση

 

 1. ΕΙΔΟΣ

Η  αεροβική γυμναστική καταπονεί μεγάλους μύες και γι αυτό αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Επίσης κάνει την αναπνοή πιο συχνή.

Παράδειγμα αεροβικής γυμναστικής:

Περπάτημα ή ποδηλασία

Χορός

Jogging ή τρέξιμο

Ενεργά σπορ όπως γκολφ

Κολύμπι ή θαλάσσια σπορ

Καθιστικές ασκήσεις

 

 1. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

Για  τους περισσότερους ανθρώπους οι αερόβιες ασκήσεις πρέπει να γίνονται 3-5 φορές την εβδομάδα.  Εάν όμως μόλις ξεκινάς θα ήταν καλό να έκανες καθημερινά και από λίγο μέχρι να εξοικειωθείς.

 

 1. ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Οι περισσότεροι θα δούνε αποτελέσματα από τις αερόβιες ασκήσεις όταν ασκούνται 20-60 λεπτά τη φορά. Εάν είσαι ακόμα στην αρχή θα ήταν καλό να ξεκινήσεις με προπόνηση 10 λεπτών.  Έπειτα να προσθέτεις  5 λεπτά κάθε βδομάδα μέχρι να αγγίξεις τον στόχο σου. Ξεκίνα και σταμάτα κάθε φορά με 5-10 λεπτά ζέσταμα και 5-10 λεπτά χαλάρωση αντίστοιχα.

 

 1. ΕΝΤΑΣΗ

Εάν δεν ζορίσεις τον εαυτό σου δεν θα αποκομίσεις τα πλεονεκτήματα της άσκησης. Όμως δουλεύοντας σκληρά θα κουραστείς γρήγορα και η άσκηση μπορεί να σου προκαλέσει τραυματισμούς. Ανεξάρτητα από όλα ακολούθησε το «τεστ της ομιλίας» δηλαδή θα πρέπει να είσαι ικανός να αναπνέεις και να μιλάς ταυτόχρονα ενώ αθλείσαι χαμήλωσε το τέμπο.

 

 

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

Σκοπός της άσκησης είναι η ενδυνάμωση των μυών. Αυτό επιτυγχάνεται σταδιακά μέσω:

 1. Αύξησης του αριθμού των επαναλήψεων που είσαι ικανός να κάνεις
 2. Αύξησης του βάρους –αντίστασης που εφαρμόζεις

 

 1. ΒΑΡΟΣ- ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Αυτά μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή σου πίεση σε επίπεδα μη ασφαλή για την νεφρική σου νόσο. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείς λιγότερα κιλά και να μάθεις σωστές τεχνικές αναπνοής ούτως ώστε να προλάβεις μη ασφαλή αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

 

 1. ΕΙΔΟΣ

       Κάνε 6-10 ασκήσεις στοχεύοντας τις μεγάλες μυϊκές ομάδες: πόδια, κοιλία, πλάτη, στήθος και χέρια. Προπονήσου χρησιμοποιώντας πολύ λίγα ή καθόλου βάρη ή μηχανήματα που  έχουν ενσωματωμένα βάρη.

 

 1. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

       Κάνε προπόνηση με βάρη ή και αντιστάσεις 2-3 φορές την εβδομάδα για να προλάβεις τους τραυματισμούς και να βεβαιωθείς για τα οφέλη που σου προσφέρουν και τα βάρη και οι αντιστάσεις μην κάνεις  αυτές τις ασκήσεις δύο ημέρες συνεχόμενα. Θα πρέπει κάθε φορά να γυμνάζεις διαφορετική μυϊκή ομάδα.

 

 1. ΤΕΝΤΩΜΑ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

 

ΣΤΟΧΟΙ

 1. Διατήρησε και αύξησε το εύρος των κινήσεων
 2. Βελτίωσε την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεών σου λάβε υπόψη σου
 3. Μετά από κάθε προπόνηση χαλάρωσε 5-10 λεπτά
 4. Yoga ή χαμηλής έντασης πολεμικές τέχνες σαν το Tai Chi είναι ιδανικές  επιλογές

 

Πως μπορώ να προσεγγίσω ένα πρόγραμμα γυμναστικής και τι να αναμένω από αυτό.

Ξεκίνα αργά με λίγες ασκήσεις και κάνε πρόοδο αργά π.χ. ο Γιάννης αποφάσισε να κατεβαίνει μια στάση νωρίτερα από το λεωφορείο με το οποίο κινείται. Μετά από λίγες εβδομάδες και αφού ένιωσε πιο άνετα κατέβαινε δύο στάσεις νωρίτερα μέχρι που έφτασε τα τριάντα λεπτά βαδίσματος.

 

Έλεγχε την πρόοδό σου

Μπορεί να πάρει μήνες για να δεις αποτελέσματα. Να επιμείνεις.

 • Θα ξεκινήσεις να βλέπεις αλλαγές στην αρτηριακή σου πίεση, στο σάκχαρό αίματος ή στην δοσολογία των αντιυπερτασικών και των αντιδιαβητικών σκευασμάτων που λαμβάνεις πριν να δεις αλλαγές στο βάρος σου. Πρώτα από όλα θα δεις τα ρούχα σου να στρώνουν στο σώμα σου καλύτερα και θα ανακαλύψεις ότι μπορείς να περπατάς περισσότερη ώρα από αυτή που συνήθιζες.
 • Μερικές φορές μπορεί να μη δεις καμία βελτίωση. Μπορεί να μη χάσεις ούτε βάρος. Αυτό όμως δεν πρέπει να σε απογοητεύσει γιατί χωρίς άσκηση η φυσική γενική σου κατάσταση θα καταστραφεί οπότε συνεχίζεις για τη βέλτιστη φυσική κατάσταση «νους υγιείς εν σώματι υγιή»

 

Διατήρησε επικοινωνία με τους συμβούλους σου στα θέματα υγείας (νεφρολόγο, προπονητή, πιθανόν ψυχολόγο)

 • Συζήτα κάθε σου απογοήτευση, ανησυχία ή ζήτημα που σε απασχολεί.

Η αθλητική δραστηριότητα που θα επιλέξεις πρέπει να προσαρμοστεί έτσι ούτως  ώστε αφενός να είσαι ασφαλής και αφετέρου να το διασκεδάζεις.

Είναι επίσης σημαντικό και εσύ ο ίδιος να κατανοήσεις τι δουλεύει καλύτερα επάνω σου

 • Συζήτα την φαρμακευτική σου αγωγή και την επίδραση της προπόνησης με το γιατρό σου

 

Πρέπει να παίρνω κάποια μέτρα όταν προπονούμαι;

Σιγουρέψου ότι είσαι σε μέρος που νοιώθεις άνετα. Όταν αρχίσεις να μην αισθάνεσαι καλά σταμάτησε αφού πρώτα έχεις δοκιμάσει να χαμηλώσεις την ένταση. Σημάδια που πρέπει να σε ανησυχήσουν.

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ξαφνικός πονοκέφαλος
 • Έξαψη ή μούδιασμα
 • Κόπωση
 • Ασυνήθιστα άλγη
 • Δυσφορία στο στήθος, πάνω μέρος του σώματος, ή γνάθος

Εάν νοιώσεις κάτι ανάλογο σταματάς αμέσως, καλείς το 166 και ενημερώνεις το γιατρό σου.

 

Πότε δεν θα κάνεις προπόνηση;

 • Όταν η πίεσή σου είναι πολύ υψηλή
 • Όταν η πίεσή σου δεν ρυθμίζεται επαρκώς δεν θα πρέπει να κάνεις ασκήσεις με βάρη και αντιστάσεις. Είναι απαραίτητο να ενημερώσεις τον γιατρό σου για αυτό
 • Εάν η πίεσή σου ανεβαίνει πάρα πολύ όταν αθλείσαι η καρδία σου μάλλον δουλεύεται. Ζήτησε από τον γιατρό σου εάν μπορεί να τσεκάρει την πίεσή σου ενώ προπονείσαι
 • Εάν είσαι διαβητικός και το σάκχαρο του αίματός σου είναι ιδιαίτερα υψηλό τότε θα ήτανε καλύτερο να αποφύγεις την προπόνηση. Ρώτα τον διαβητολόγο σου πρώτα
 • Εάν έχεις σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ μην προπονείσαι με σάκχαρο αίματος πάνω από 400
 • Εάν έχεις σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι μην προπονείσαι εάν έχεις σάκχαρο αίματος πάνω από 250 και κετόνη στα ούρα
 • Όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι πάνω από 300 να αποφεύγεις την άσκηση

 

Επιπλέον προφυλάξεις εάν πάσχεις από Διαβήτη

 1. Να ξέρεις ότι κινδυνεύεις και από υπογλυκαιμίες.
 • Εάν έχεις την τάση υπογλυκαιμιών χρειάζεται να ελέγχεις το σάκχαρο σου συχνότερα για να δεις και πως ο οργανισμός σου αντιδρά στην άσκηση.

Ζήτησε οδηγίες πρόληψης και θεραπείας των υπογλυκαιμιών.

 • Ρώτα τον γιατρό σου ποια ώρα της ημέρας είναι η πιο κατάλληλη για προπόνηση ώστε να αποφύγεις τις υπογλυκαιμίες
 • Συζήτα άλλες επιπλοκές που πιθανόν έχεις από τον διαβήτη (μάτια, νεύρα ή πόδια) λάβε και αυτά υπόψη σου όταν κάνεις τον σχεδιασμό της προπόνησής σου και φτιάχνεις το πρόγραμμά σου

 

Πότε να καλέσεις τον γιατρό σου;

 • Όταν η αρτηριακή σου πίεση αυξάνεται κατά την διάρκεια ή μετά την προπόνηση
 • Όταν νοιώθεις δυσφορία
 • Εάν έχεις υπογλυκαιμία δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα
 • Εάν νοιώθεις αδυναμία να βγάλεις σε πέρας το σύνηθες πρόγραμμα προπόνησης

 

Γόμπου Αθηνά

Ιατρός- Νεφρολόγος

ΠΗΓΗ: «Ο ΔΡΟΜΕΑΣ»- ΤΕΥΧΟΣ 01Συνέντευξη της Κωνσταντίνας Γούλιου στην ΕΡΑ σπορ

Στην εκπομπή της ΕΡΑ σπορ  “Υγεία και άθληση”, με τους δημοσιογράφους Φ. Σκύφτα  και Μ. Τσίλκο, βρέθηκε και μίλησε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου,  η κ. Κ. Γούλιου,  Πρόεδρος του συλλόγου μας.

Αναλυτικά όσο είπε:

Ο Σύλλογος μας,  «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» Παναττικός Αθλητικός Σύλλογος Μεταμοσχευμένων και Νεφροπαθών, ιδρύθηκε το 2015.

Ανήκουμε σε  μια νεοϊδρυθείσα ομοσπονδία, Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων.  Ιδρύθηκε τον Ιούνιο το 2017 και ψηφίστηκε από όλα τα έδρανα της βουλής.  Συμμετέχουμε σε Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους  Αθλητικούς Αγώνες. Η Παγκόσμια Αθλητική μας Ομοσπονδία είναι μέλος της Δ.Ο.Ε. ( Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής).

 Φέτος οι Παγκόσμιοι Αγώνες  έγιναν στο Νιούκαστλ της Αγγλίας, συμμετείχαν 1500 αθλητές μεταμοσχευμένοι από 53  χώρες όλων των συμπαγών οργάνων (καρδία, πνεύμονα, νεφρό κ.τλ.).

Γενικός ο Αθλητισμός βοηθάει, αλλά βοηθάει και για την ευαισθητοποίηση του κόσμου.   

 Στις χώρες που γίνονται οι διεθνής αγώνες και πραγματοποιούνται τέτοια αθλητικά γεγονότα οι στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των μεταμοσχεύσεων κατά 30%. Ένα ποσοστό που είναι πάρα πολύ σημαντικό!  

Εμείς τρέχουμε για να διαδώσουμε την δωρεά οργάνων. Είμαστε οι τυχεροί που δεχτήκαμε αυτό το δώρο ζωής!    Αγωνιζόμαστε για να προβάλουμε την δωρεά οργάνων και ιστών, να ζήσουν και άλλοι συνάνθρωποι μας την χαρά της μεταμόσχευσης.

Στην ομοσπονδία μας δεν έχουμε  μόνο ανθρώπους που είναι μεταμοσχευμένοι   από νεφρό, αλλά και  από  άλλα συμπαγή όργανα και από μυελό των οστών.  

Δεν τρέχουμε μόνο σε αγώνες δρόμου, έχουμε και τμήμα κολύμβησης, όλα τα αθλήματα του στίβου, ποδηλασία,  bowling, τέννις και πολλά άλλα…

Το όνομα «ΔΙΑΔΟΡΑΣ» το σκέφτηκα, γιατί ο Διαγόρας ήταν Ολυμπιονίκης, είχε δύο γιους Ολυμπιονίκες.  Συμμετείχαν και  οι τρεις σε κοινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Διαγόρας  όταν νίκησε, είχαν νικήσει και τα παιδία του, και αφού ήταν όλοι Ολυμπιονίκες, τον πήραν στους ώμους τους και κάνανε το γύρο του θριάμβου μέσα στο  Ολυμπιακό στάδιο. Εκεί πέθανε αφού τα είχε δώσει όλα. Έτσι και εμείς με πείσμα θα το παλεύουμε! Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, δεν θα αφήσουμε να μας πάρει από κάτω.

Εκτός από το να διαδώσουμε την δωρεά οργάνων. Θέλουμε να  διαδώσουμε και το μήνυμα ότι οι μεταμοσχευμένοι ή οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς  δεν πρέπει να κλειστούν στο σπίτι τους. Αυτό οδηγεί σε κατάθλιψη και σε πολλά άλλα τα οποία λειτουργούν πολύ αρνητικά στην έκβαση της νόσου.  Η ψυχολογία είναι το Α και το Ω για να είναι καλά. Μέσα από το αθλητισμό δεν απομονώνεσαι, κοινωνικοποιείσαι!  

Έχουν γράψει για τον ειδικό αθλητισμό και για την αναγκαιότητα του σπουδαίοι καθηγητές νεφρολογίας όπως ο κ. Μπολέτης, ο κ. Γούμενος, η κ. Α. Γόμπου. Η κ. Μελεξοπούλου, η κ. Μαρινάκη και πολλοί άλλοι.

Οι γιατροί μας λένε αθληθείτε! Η καλή φυσική κατάσταση ανταποκρίνεται καλύτερα και στην αιμοκάθαρση γιατί αποβάλεις υγρά και ουσίες και βέβαια είσαι σε καλύτερη κατάσταση ώστε να δεχτείς το μόσχευμα.

Αλλά και οι μεταμοσχευμένοι.  Με τη  μεταμόσχευση δεν σημαίνει ότι είμαστε υγιείς 100%. Παίρνουμε πάρα πολλά χάπια την ημέρα τα οποία είναι ανοσοκατασταλτικά, καταβάλουν τον οργανισμό για να μην απορρίψει το μόσχευμα.

Για του χρόνου, έγινε η συνέλευση της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος μας, κ. Ρ. Τσάμη Αρκά, η οποία στέκεται στο πλευρό μας, τρέχει και προσπαθεί να μας οργανώσει. Οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες θα γίνουν τον Αύγουστο στο Δουβλίνο.

Θα γίνουν και οι Πανελλήνιοι αγώνες, όπως κάθε χρόνο. Πέρσι τους κάναμε για πρώτη φορά εκτός Αθήνας, γιατί θέλουμε και στην επαρχεία  να έρθουν οι συνασθενείς μας να συμμετέχουν σε αθλητικά γεγονότα.

Ενώ ανήκουμε στο ειδικό αγωνιστικό αθλητισμό, είμαστε αναγνωρισμένοι από την γενική γραμματεία αθλητισμού, έχει ψηφιστεί από όλα τα έδρανα της βουλής η Αθλητική μας Ομοσπονδία δυστυχώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση! Στους διεθνής αγώνες που στοιχίζουν πάρα πολύ, οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι  δεν είναι στην καλύτερη οικονομική κατάσταση, συμμετέχουμε με δικά μας έξοδα. Ενώ παίρνουμε την άδεια και την έγκριση  της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για να συμμετέχουμε.

Για την Δωρεά Οργάνων θα πρέπει να γίνει περισσότερη καμπάνια. Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη, οι δότες την Ελλάδα είναι 4,5/εκατομμύριο  πληθυσμού όταν στην Ισπανία είναι 40/εκατομμύριο  πληθυσμού! Ο μέσος όρος της Ευρώπης  είναι 20/εκατομμύριο  πληθυσμού.  Ότι φιγουράρουμε για πολλά χρόνια στην τελευταία θέση δεν τιμά καθόλου την χώρα μας.  Δεν νομίζω να οφείλεται ότι είμαστε κακοί άνθρωποι, δεν υπάρχει ενημέρωση, δεν υπάρχει οργάνωση κατάλληλη και πολλά αλλά δυστυχώς.

Σας ευχαριστώ πολύ και να πω ότι στους Πανελληνίους αγώνες που έγιναν πέρσι για πρώτη φορά η ΕΡΤ έκανε ρεπορτάζ!

Με τους δημοσιογράφους της εκπομπής : “Υγεία και άθληση” κ.Σκύφτας και κ.Τσίλκο. Και με τον Μαραθωδρόμο αθλητή Γιώργο Μάλλιαρη, με χρόνο 2:16:04.Ο πρώτος Μεταμοσχευμένος που τρέχει το Κλασικό Μαραθώνιο Δρόμο.

Συνέντευξη στην ΕΡΑ σπορ   της  Πρόεδρου του Παναττικού Αθλητικού Συλλόγου Μεταμοσχευμένων και Νεφροπαθών “ΔΙΑΓΟΡΑΣ”, Κωσταντίνας Γούλιου και του αθλητή Σήφη  Τζουγανάκη για την συμμετοχή μεταμοσχευμένων στον Αυθεντικό  Μαραθώνιο  της Αθήνας.

Η κυρία Γούλιου μίλησε επίσης για την ανάγκη της άσκησης στους Νεφροπαθείς και Μεταμοσχευμένους.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Σήφης Τζουγανάκης, αθλητής της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων,  μίλησε για την συμμετοχή του στην αυθεντική διαδρομή του Μαραθωνίου.

Σήφης Τζουγανάκης: “Εγώ στάθηκα τυχερός. Είναι άλλοι άνθρωποι που παλεύουν μέρα παρά μέρα και τραβάνε το δικό τους μαραθώνιο τέσσερις ώρες σε μια πολυθρόνα αιμοκάθαρσης. Οπότε θα κάνω τέσσερις ώρες και εγώ.” Μεταμόσχευση: Μια διαδικασία που σώζει ζωές

Για τη σημασία των μεταμοσχεύσεων, της δωρεάς οργάνων αλλά και το πόσο λειτουργούν οι σωτήριες αυτές πρακτικές στην Ελλάδα μιλά το μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ηρακλής Τσαγκάρης. «Όσον αφορά το γενικό κοινό, υπάρχει ένα έλλειμα ενημέρωσης. Πολύς κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος με την έννοια του εγκεφαλικού θανάτου, η οποία συνεπάγεται θάνατο. Δύσκολο να τη διαχειριστεί κανείς όταν αφορά κάποιον οικείο του. Οι μεγάλες ελληνικές οικογένειες απαιτούν ομοφωνία. Και καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί ομοφωνία» σημειώνει ο κ. Τσαγκάρης. Τονίζει πως ένας δυνητικός δότης μπορεί να σώσει πολλούς ανθρώπους, μια και «έχεις πενταπλάσιες πιθανότητες να χρειαστείς όργανο, από το να δώσεις». Παρόλα αυτά, υπάρχει μια θετική μεταβολή στην ελληνική κοινωνία για το θέμα. «Άλλαξε σημαντικά η αντίληψη στην ελληνική κοινωνία. Συναντάμε μικρότερη δυσκολία στο να πείσουμε τον κόσμο. Βέβαια, έχουμε ένα σύστημα που δεν στηρίζει τις μεταμοσχεύσεις. Λίγα κρεβάτια, εξαντλημένο προσωπικό. Αυτή η εξαιρετικά απαιτητικά συναισθηματικά και από πλευράς ενέργειας διαδικασία, είναι δύσκολο να διευθετηθεί από ένα εξαντλημένο σύστημα» υπογραμμίζει. Επιπλέον, επισημαίνει την ανάγκη για ειδικά στελέχη που θα έχουν εμπειρία και τεχνογνωσία «τα οποία θα απορροφηθούν στα νοσοκομεία και θα συντείνουν στην αύξηση του να γίνεται ο κόσμος δότης. Οι Εντατικολόγοι ζούμε μέσα στο θάνατο. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για εμάς από τη δωρεά οργάνων. Σε εμάς, τρεις στους τέσσερις λένε ναι στο να γίνουν δότες οργάνων, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό, διότι όλη η ομάδα προσπαθεί πάνω σε αυτό». «Είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχία των μεταμοσχεύσεων η ορθή λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχέσευων, ο οποίος είναι υποστελεχωμένος» καταλήγει ο κ. Τσαγκάρης.

 

Πηγή:https://www.onetv.grΑνοιχτή συζήτηση με τον Καλαματιανό καθηγητή Νεφρολογίας Ι. Μπολέτη: “Τελευταίοι στην Ευρώπη στη δωρεά οργάνων” (βίντεο)

Μια συνέντευξη με τον Καλαματιανό καθηγητή Νεφρολογίας Γιάννη Μπολέτη δεν μπορεί να είναι “ξύλινη”. Οσοι τον γνωρίζουν το καταλαβαίνουν και όσοι τη διαβάσουν θα διαπιστώσουν ότι ουσιαστικά είναι μια απλή και κατανοητή συζήτηση από την οποία μαθαίνεις πράγματα μύθους και τα απομυθοποιείς.

Η πείρα του από τη  διεύθυνση της Νεφρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου και η διεθνής του σταδιοδρομία τον έφεραν στη θέση του Προέδρου Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, το οποίο παραλαμβάνει για να το οδηγήσει στη νέα εποχή.

Από τη συζήτηση με τον Γιάννη Μπολέτη – με αφορμή και την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων-  μαθαίνουμε ότι η χώρα μας είναι τελευταία σε δωρεά οργάνων και μεταφέρουμε την έκκλησή του ότι αυτό πρέπει και μπορεί να ανατραπεί.

– Κύριε Μπολέτη, ποια είναι η εικόνα που έχουμε για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα; Παραμένουν μεγάλες οι λίστες αναμονής για τη δωρεά οργάνων για την προσφορά σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη;

“Δυστυχώς, δεν έχω ευχάριστα νέα. Η δωρεά οργάνων παραμένει χαμηλή στη χώρα μας, σίγουρα η χαμηλότερη στην Ευρώπη. Αν σκεφθεί κανείς ότι ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος έχει ξεπεράσει τους 20 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού και στη χώρα μας είναι 5 δότες. Και ακόμα χειρότερα, δεν υπάρχει και κάποια αυξητική τάση. Βρίσκομαι στην πάντα αγαπημένη Καλαμάτα για την εκδήλωση του Συλλόγου Νεφροπαθών του νομού για τη δωρεά οργάνων για την Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μεταμόσχευσης. Πριν 10 ημέρες αυτή η Ευρωπαϊκή γιορτή είχε γίνει στο Λονδίνο και εκεί κανείς άκουγε τις προόδους όλων των χωρών. Στη Μεγάλη Βρετανία οι μεταμοσχεύσεις αυξήθηκαν κατά 30% τα τελευταία χρόνια και μεις δεν είχαμε να πούμε τίποτα”.

– Είναι ζήτημα ευαισθητοποίησης του κόσμου ή και θέμα ενημερωτικής καμπάνιας για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

“Ενας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στο χώρο των μεταμοσχεύσεων ο Ματεζάνς ο Ισπανός, που ήταν απ’ αυτούς που δημιούργησαν το Ισπανικό θαύμα στη δωρεά οργάνων, είχε πει ότι αν η δωρεά δεν πηγαίνει καλά, αν ο κόσμος δε δωρίζει, τότε μην ψάχνουμε να ρίξουμε την ευθύνη και να κατηγορήσουμε τον κόσμο. Κάτι εμείς δεν έχουμε κάνει καλά. Επομένως, δεν θεωρώ ότι οι συμπολίτες μας, οι Ελληνες πολίτες είναι κακοί και διαφορετικοί από τους άλλους Ευρωπαίους. Απλώς η οργάνωση του συστήματος των μεταμοσχεύσεων, ως προς τη δωρεά, δεν είναι αυτή που έπρεπε να είναι. Και δεν ήταν ποτέ και δεν είναι και τώρα”.

– Οι λίστες αναμονής παραμένουν μεγάλες;

“Παραμένουν. Στον νεφρό το χάσμα διευρύνεται. Αυτοί που ζουν στον τεχνητό νεφρό και στην περιτοναϊκή, αν δεν μεταμοσχευθούν, τις βλέπουμε αυτές τς λίστες. Στα άλλα όργανα πεθαίνουν οι άνθρωποι, γιατί η μεταμόσχευση καρδιάς, μεταμόσχευση ήπατος δεν έχουν άλλο τρόπο να ζήσουν, εκτός της μεταμόσχευσης στο τελικό στάδιο. Επομένως κάτι πρέπει να κάνουμε. Και  αυτό σκοπεύουμε να επιχειρήσουμε αυτά τα χρόνια, μήπως μπορέσουμε και ξεφύγουμε απ’ αυτή την ιστορία”.

– Οσον αφορά τον νεφρό, ο περισσότερος κόσμος είναι στην αιμοκάθαρση. Πόσο πιο σημαντικό, πιο ωφέλιμο είναι, κάποιος να προχωρήσει στη μεταμόσχευση από το κάνει αιμοκάθαρση;

“Είναι βέβαιο, γιατί είναι μετρημένο ότι αν κάνεις μεταμόσχευση, θα ζήσεις περισσότερα χρόνια σε σχέση  με το να έμενες στην αιμοκάθαρση. Θα ζήσεις καλύτερα αυτά τα χρόνια, απ’ ότι τα ζεις σαν αιμοκαθαρόμενος. Και τρίτον όσο πιο γρήγορα μεταμοσχευθείς και μείνεις λιγότερο καιρό στην αιμοκάθαρση, τόσο πιο πολύ θα ζήσεις και τόσο πιο πολύ θα ζήσει και ο νεφρός σου. Επομένως, όλα αυτά συντείνουν στο ότι χρειαζόμαστε να αυξηθεί σημαντικά η δωρεά. Και από την άλλη μεριά, τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα και πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας. Γιατί κάπου αλλού θα τα χρησιμοποιήσουμε, το κόστος της μεταμόσχευσης διεθνώς μετρημένο είναι περίπου το 1/3 του ετήσιου κόστους της αιμοκάθαρσης. Αρα, δεν έχουμε λόγο να μην πάμε στη μεταμόσχευση και μάλιστα ίσως η καλύτερη θεραπεία για κάποιον που έχουν καταστραφεί οι νεφροί του, είναι να μπορέσει να μεταμοσχευθεί πριν ξεκινήσει την αιμοκάθαρση. Αυτό έχει τα καλύτερα αποτελέσματα”.

– Εχουμε όμως ζήτημα με τους δότες. Στη μεταμόσχευση του νεφρού έχουμε και τους ζώντες δότες. Τι γίνεται με τους ζώντες και τους αποβιώσαντες δότες και πόσο πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, ώστε να μπορούμε να υπολογίζουμε στους ζώντες δότες που είναι συγγενικά πρόσωπα;

“Οχι μόνο. Εχουμε δύο πηγές δωρητών. Η μία είναι οι αποβιώσαντες, άτομα που δυστυχώς έχουν χάσει τη ζωή τους, μπορούν να δώσουν τα όργανά τους για να ζήσουν άλλοι, να ζήσουν περισσότερο ή και να ζήσουν καλύτερα. Και υπάρχουν και οι ζώντες δότες, που μπορεί να είναι συγγενείς ή μη συγγενείς ή συναισθηματικά συνδεόμενοι με το λήπτη. Υπάρχει μια διαδικασία κανονισμένη από την Πολιτεία, η οποία πιστοποιεί ότι πρόκειται για συναισθηματική δωρεά και μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να προχωρήσει η μεταμόσχευση. Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο, αλλά σε άλλες χώρες κυρίως στις ΗΠΑ και στην Αγγλία υπάρχει ο αλτρουιστής δότης, ο Σαμαρείτης. Είναι κάποιος που δεν έχει φίλο, δεν έχει γνωστό για να του δώσει τον νεφρό του, αλλά ο ίδιος θέλει να γίνει δωρητής, γιατί θέλει να βοηθήσει κάποιον. Αυτοί λέγονται Σαμαρείτες και είναι μια αυξανόμενη τάση. Στις ΗΠΑ εμφανίζεται πιο συχνά απ’ ότι στις άλλες χώρες. Στην Ευρώπη περισσότερο στην Αγγλία παρουσιάζεται και έχει αραιά εμφανιστεί και στις υπόλοιπες χώρες”.

– Πόσο συμβατό είναι το όργανο, πόσος συμβατός μπορεί να είναι ο δότης με το λήπτη; Εχουμε τέτοια ζητήματα ασυμβατότητας που κάποιος θέλει να δώσει,να σώσει τον άνθρωπό του και να μη γίνεται δεκτό από το λήπτη;

“Μπορεί να συμβεί αυτό. Για να φθάσουμε και να πάμε στη μεταμόσχευση, περνάμε διάφορα στάδια. Ενα πρώτο στάδιο, είναι αυτός που θέλει να μεταμοσχευθεί, να είναι κατάλληλος για να γίνει η μεταμόσχευση. Γιατί υπάρχουν πολλοί αιμοκαθαρόμενοι που για διαφόρους λόγους  – άλλες νοσηρότητες – αν πάνε στη μεταμόσχευση, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος γι’ αυτούς απ’ ότι να μείνουν στην αιμοκάθαρση. Αυτοί απορρίπτονται. Το δεύτερο είναι ο δότης να είναι κατάλληλος για να δώσει τον νεφρό του. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπαίνει σε κανένα κίνδυνο αυτός με τη δωρεά”.

 

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ Ο ΖΩΝ ΔΟΤΗΣ

 

– Αν κάποιος δώσει τον ένα νεφρό του μπορεί να έχει στη συνέχεια μια φυσιολογική ζωή;

“Εφόσον πούμε ότι μπορεί να το δώσει, έχει εξασφαλισμένο ό,τι αυτό δε θα έχει καμία επίπτωση στην υγεία του. Μάλιστα, υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία και εμείς στο Λαϊκό Νοσοκομείο το εφαρμόζουμε εδώ και κάποια χρόνια, ότι διατηρούμε ένα ιατρείο ζώντων δοτών. Εκπληρώνουμε το χρέος όλων μας προς το ζώντα δότη, τον παρακολουθούμε προοπτικά κι έτσι οποιαδήποτε θέματα υγείας του παρουσιαστούν, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε εγκαίρως και αποτελεσματικά. Ή τον βάζουμε σε προγράμματα πρόληψης, όχι για τη διατήρηση της λειτουργίας του ενός νεφρού του, αλλά για τη φροντίδα της υγείας του γενικότερα. Νομίζω ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τον αλτρουισμό αυτών των ανθρώπων και για τη βοήθεια που προσφέρουν σε κάποιο συνάνθρωπο. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλές γι’ αυτόν. Επίσης, ότι δεν έχει κάποιο νόσημα, που μπορεί να μεταδοθεί στο λήπτη. Αν τελειώσουμε μ’ αυτό, στη συνέχεια κοιτάζουμε, αν ταιριάζουν ο ένας με τον άλλον. Αν ταιριάζει η ομάδα αίματος, αν ταιριάζουν αυτό που λέμε οι συμβατότητες, αν γενετικά δηλαδή έχουν κάποια συγγένεια ή υπάρχουν αντισώματα εναντίον κάποιων στοιχείων του δότη στο λήπτη και δεν μας επιτρέπουν τη μεταμόσχευση. Αλλά και εκεί πάλι σ’ ένα βαθμό τους ξεπερνάμε αυτούς τους φραγμούς”.

– Με ποιον τρόπο ξεπερνάτε αυτούς τους φραγμούς;

“Ενώ για να γίνει μετάγγιση αίματος πρέπει να υπάρχει συμβατότητα μεταξύ των ομάδων αίματος, για να γίνει μεταμόσχευση δεν πρέπει να υπάρχει συμβατότητα μεταξύ των ομάδων αίματος. Εχουμε τη δυνατότητα στις περισσότερες των περιπτώσεων, σε ασύμβατες ομάδες αίματος να κάνουμε μεταμόσχευση, χρησιμοποιώντας διάφορες θεραπείες, πρακτικές κλπ. Αυτό στην Ελλάδα το κάνουμε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και μέχρι τώρα έχουμε μεταμοσχεύσει 61 τέτοια άτομα και τα αποτελέσματά μας δημοσιευμένα είναι σε διεθνή περιοδικά. Τώρα όταν ανοσολογικά δεν ταιριάζουν κι έχουμε πρόβλημα, εκεί πάλι χρησιμοποιούμε παρεμφερείς τεχνικές και αρκετές φορές παρακάμπτουμε αυτό το πρόβλημα.

Επίσης, υπάρχει και κάτι άλλο που έχουμε ξεκινήσει από το 2017. Ολα αυτά τα ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν ανταλλαγή μεταξύ τους, εξετάζουμε κατά πόσο μπορούν να κάνουν ανταλλαγή “χιαστί”. Δηλαδή, ο δότης ο δικός μου να δώσει στο λήπτη το δικό σας κι εσείς σαν δότης να δώσετε στο δικό μου λήπτη. Και αυτή η αλυσίδα μπορεί να επεκταθεί και να φθάσει και τα 10 και τα 20 άτομα. Εκεί συμφέρει πολύ τους Σαμαρείτες που ξεκινάει αυτή την αλυσίδα. Στη χώρα μας καταφέραμε και κάναμε τέτοιες διασταυρούμενες αντιδράσεις, 4 στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 20 περίπου τέτοια ζευγάρια, τα οποία δεν μπορούμε να καταφέρουμε να βρούμε συμβατότητες μεταξύ τους, γιατί θέλεις μεγάλους αριθμούς να το καταφέρεις. Και γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει και συνεργαζόμαστε τώρα μ’ αυτό που λέμε Νότια Συμμαχία, που είναι Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και είμαστε στη διαδικασία στην οποία έχουμε μπει και εμείς, οπότε οι ανταλλαγές θα γίνουν με ζευγάρια και αυτών των χωρών. Αυξάνεται έτσι ο αριθμός των ζευγαριών κι ελπίζω να τα καταφέρουμε. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε πηγή για τις μεταμοσχεύσεις, ακόμα και μια μεταμόσχευση είναι σημαντική. Θα γλυτώσει έστω ένας ασθενής και αυτό έχει μεγάλη σημασία”.

– Στις μεταμοσχεύσεις των άλλων οργάνων, ήπατος, καρδιάς, πνεύμονα τι γίνεται;

“Εκεί δεν έχουμε τα περιθώρια που έχουμε με τον νεφρό. Γιατί αν εκεί δε γίνει μεταμόσχευση, θα πεθάνει ο ασθενής. Εκεί, αφού η δωρεά είναι φτωχή και οι μεταμοσχεύσεις είναι φτωχές. Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια το μοναδικό πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων καρδιάς, το οποίο είναι πολύ καλό ποιοτικά. Και ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων, 15 φέτος. Αυτό έχει να κάνει με τους δότες  που είναι μόνο αποβιώσαντες. Για το ήπαρ υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια μια μονάδα μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Λειτούργησε για ένα διάστημα στο Λαϊκό και μετά διεκόπη η λειτουργία της και τώρα επαναλειτουργεί στο Λαϊκό κάτω από εντελώς καινούργιες προϋποθέσεις, τις σωστές θα έλεγα προϋποθέσεις. Πηγαίνει πολύ καλά, έχει κάνει φέτος 10 μεταμοσχεύσεις ήπατος και είναι πολύ αισιόδοξη η πορεία. Τώρα οι μεταμοσχεύσεις ήπατος γίνονται και από ζώντα δότη, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα στη χώρα μας. Στο Λαϊκό το συζητάμε, αλλά περιμένουμε να βελτιωθεί λίγο η λειτουργία και η εμπειρία του προγράμματος των μεταμοσχεύσεων από αποβιώσαντα δότη. Γιατί χειρουργικά σε σχέση με τον νεφρό, η λήψη μέρος του ήπατος από ζώντα δότη είναι τεχνικά πιο δύσκολη. Δεν είναι δύσκολη, αλλά είναι πιο δύσκολη και στο παρελθόν όταν ξεκινούσαν τέτοια προγράμματα, είχαν χαθεί κάποιες ζωές, ενώ στη μεταμόσχευση νεφρού δεν έχουμε τέτοια συμβάντα και γι’ αυτό είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δε νοείται σήμερα να πας να κάνεις καλό σε κάποιον και να κάνεις κακό σε κάποιον άλλον. Το “ωφελέειν, ή μη βλάπτειν” του Ιπποκράτη είναι διαχρονικό. Θέλουμε λίγο χρόνο και νομίζω ότι θα ξεκινήσει και αυτό. Τώρα, μεταμοσχεύσεις πνευμόνων δε γίνονται στη χώρα μας. Ομως, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην ουσία ξεκινήσαμε. Δεν έχει γίνει, γιατί δεν έχει βρεθεί κατάλληλος δότης”.

– Υπάρχει ανάγκη, υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν μεταμόσχευση και σ’ αυτό το όργανο;

“Υπάρχουν εκτός άλλων παθήσεων που καταστρέφουν τους πνεύμονες και χρειάζεται μεταμόσχευση. Υπάρχει μια γενετική νόσος, η ινοκυστική νόσος από την οποία καταλήγουν να είναι κατεστραμμένοι οι πνεύμονες σε αρκετά νέας ηλικίας άτομα, οπότε υπάρχει μια υποχρέωση και πίεση ακόμα μεγαλύτερη. Το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου κατέστη δυνατόν να δημιουργηθεί για τους πνεύμονες με μια πλουσιοπάροχη δωρεά του Ωνασείου Ιδρύματος, οπότε εκπαιδεύτηκε κόσμος, χειρουργοί και πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι στη Βιέννη που είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό κέντρο μεταμοσχεύσεων και νομίζω ότι η προσπάθεια έχει μπει σε πολύ σωστή βάση. Γιατί υπάρχει μια διετής δυνατότητα να επεκταθεί η σύμβαση με το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Βιέννης ότι για κάθε μεταμόσχευση που θα γίνεται, θα έρχεται και ένας χειρουργός από τη Βιέννη να παρίσταται, ώστε αν χρειαστεί η βοήθειά του στη διάρκεια του χειρουργείου να υπάρχει, όπως επίσης και ένας πνευμονολόγος του Μεταμοσχευτικού Κέντρου που θα παρακολουθεί μαζί με τους δικούς μας γιατρούς την πορεία των ασθενών.

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, ξεκινάμε με τέτοιες προϋποθέσεις ασφάλειας και ποιότητας που είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλά”.

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ

– Αφού αναφερόμαστε στο Ωνάσειο, να δούμε, καθώς αναλάβατε πρόσφατα πρόεδρος, που βρίσκεται σήμερα και τι προοπτικές αναβάθμισης έχει, γιατί ακούγονται επεκτάσεις, αναβαθμίσεις.

 

“Καταρχήν εγώ βρέθηκα εκεί πρόεδρος όχι για να διευθύνω ένα Καρδιοχειρουργικό Καρδιολογικό Κέντρο. Εμένα η δουλειά μου είναι καθηγητής Νεφρολογίας και διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής, η οποία είναι τώρα στις μεταμοσχεύσεις, όπως και οι άλλες μου επιστημονικές δραστηριότητες και η δραστηριοποίησή μου στο χώρο της μεταμόσχευσης. Αλλά ακριβώς στο Ωνάσειο αυτή τη στιγμή η δραστηριοποίησή μου περιλαμβάνεται στο χώρο της μεταμόσχευσης. Αυτό σημαίνει ότι το Ωνάσειο Ιδρυμα συμφώνησε με την Πολιτεία και αυτό υλοποιήθηκε το 2018 με νόμο που ψηφίστηκε απ΄ όλη τη Βουλή ομόφωνα, να επεκτείνει το υπάρχον Νοσοκομείο. Προβλεπόταν από τα σχέδια, από την αρχή άλλη μια πτέρυγα, άλλο ένα κτήριο στην ουσία και έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξήσει τη δυναμικότητά του κατά 40% περίπου. Και η επέκταση αυτή θα έχει να κάνει με δύο πράγματα. Το ένα με την Παιδοκαρδιολογία – Παιδοκαρδιοχειρουργική, όπου ο ρόλος του Ωνασείου είναι πολύ σημαντικός, γιατί είναι το πιο ενεργό και το πιο ποιοτικά αναβαθμισμένο κέντρο στην Ελλάδα και η πρόθεση είναι να πάει ακόμα πιο ψηλά. Και το δεύτερο είναι να λειτουργήσει ως Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές, ο σκοπός δεν είναι να καταργήσει τα υπάρχοντα. Ο σκοπός είναι να συνεισφέρει στις ελλείψεις των υπαρχόντων και σε συνεργασία με τα υπάρχοντα στην αναβάθμιση του συστήματος μεταμοσχεύσεων στη χώρα. Και εκεί πλέον το Ωνάσειο Ιδρυμα έχει αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία, εκτός των 100 εκ. ευρώ που θα στοιχίσει αυτή η επένδυση της επέκτασης, την οποία μάλιστα – ειρήσθω εν παρόδω – στις 9 Δεκεμβρίου θα εγκαινιάσει την έναρξη των εργασιών ο πρωθυπουργός. Εχουν ξεκινήσει οι εργασίες, τα εγκαίνια δε θα γίνουν με αφίσες και εικονική πραγματικότητα, ήδη εργάζονται συνεργεία. Και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον της Πολιτείας, όπως με το νόμο φάνηκε και μέσα από τη Βουλή, που η προηγούμενη κυβέρνηση τον εισηγήθηκε και όλη η Βουλή τον ψήφισε. Ετσι και τώρα γι’ αυτή την επένδυση, όχι την οικονομική, την επένδυση στο χώρο της υγείας και σ’ ένα ευαίσθητο τομέα, έτσι και εμείς πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτό το γενικό ενδιαφέρον της Πολιτείας, την προσφορά του Ωνασείου Ιδρύματος και να δουλέψουμε για τη μεταμόσχευση.

Εκεί λοιπόν εγώ πήγα γιατί υπάρχει αυτή η προοπτική και το σχέδιο είναι στα επόμενα 3 – 3,5 χρόνια να λειτουργήσει αυτό. Ηδη δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι ότι θα περιμένουμε να παραδοθεί το κτήριο και οι υποδομές για να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για το λειτουργικό μέρος, που θα έχει ολοκληρωθεί μαζί με το κτήριο και τις υποδομές. Γι’ αυτό λέω ότι στα 3 – 3,5 χρόνια αυτό θα δουλεύει”.

– Θα θέλατε να περάσετε ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης του κόσμου. Μπορεί και πρέπει κάθε υγιής άνθρωπος να είναι δωρητής οργάνων;

“Καταρχήν ο καθένας από μας κάποια στιγμή μπορεί να βρεθεί σ’ αυτή την κατάσταση, όλοι θα φύγουμε απ’ αυτό τον κόσμο, αλλά να φύγουμε υπό συνθήκες που μας καθιστούν κατάλληλους για δότες οργάνων. Να εκφράσουμε την επιθυμία μας, εκτός της κάρτας δότη, κυρίως στην οικογένειά μας, η οποία πάντα θα ερωτηθεί, να ξέρουν ότι εμείς θέλουμε μετά το θάνατό μας να δώσουμε ζωή σ’ άλλους ανθρώπους. Επομένως να προωθηθεί η δωρεά από αποβιώσαντες δότες. Από την άλλη μεριά όσοι από μας έχουμε κάποιο φίλο, κάποιο γνωστό, ο οποίος πρόκειται να μπει ή είναι στην αιμοκάθαρση, να ξέρουμε ότι αν η ιατρική ομάδα που θα τον ελέγξει, θεωρήσει ότι είναι ασφαλής η δωρεά απ’ αυτόν, είναι πραγματικά ασφαλής. Και να το σκεφθούμε, ότι μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να χαρίσουμε ζωή και ποιότητα ζωής. Και ασφαλώς το συγγενικό και οικογενειακό περιβάλλον έχει προτεραιότητα σ’ αυτή τη διαδικασία της δωρεάς”.

– Ενας άνθρωπος που θέλει να προσφέρει, να γίνει δωρητής οργάνων εν ζωή και μην περιμένοντας να είναι εγκεφαλικά νεκρός για να έχει τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας, τι πρέπει να κάνει;

“Το ένα είναι να το δηλώσει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Επιμένω στο ό,τι πρέπει να το καταστήσει σαφές στην οικογένειά του, στους άμεσους συγγενείς του, γιατί ακόμα και αν έχει δηλώσει την επιθυμία του να είναι δωρητής, εάν βρεθεί στη δυσάρεστη εκείνη στιγμή, πάλι θα ερωτηθεί η οικογένειά του. Δεν πρόκειται κανένας να προχωρήσει σε λήψη των οργάνων του επειδή ο ίδιος το δήλωσε, αν η οικογένειά του δεν αποδεχθεί αυτή την επιθυμία του για δωρεά και πει ότι <<ξέρεις εμένα μου είπε το τελευταίο βράδυ ότι δεν ήθελε, άλλαξε γνώμη και δεν πρόλαβε να το δηλώσει>>. Επομένως, είναι σημαντικό να είναι γνωστή η επιθυμία του”.

 

[Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη]

Πηγή: https://www.eleftheriaonline.gr

Powered by themekiller.com