Μήνυμα του Νεφρολόγου, κ. Παναγιώτη Τρίγκα για τον 1st Virtual Run της Α.Ο.Ν.Μ.

Ο νεφρολόγος και δρομέας μεγάλων αποστάσεων Κύριος Παναγιώτης Τρίγκας, μας έστειλε συγχαρητήρια για την οργάνωση του 1st Virtual Run της ΑΟΝΜ και ένα κείμενο που ήθελε να μοιραστεί μαζί μας!
Η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων ανακοίνωσε τον 1ο Virtual Αγώνα δρόμου για τη δωρεά οργάνων. Θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Νοεμβρίου έως και τις 5 Δεκεμβρίου 2020. Είναι μία αξιέπαινη δράση την οποία σαν νεφρολόγος και σαν δρομέας τη χαιρετίζω και την στηρίζω τόσο για το μήνυμα το οποίο προωθεί, όσο και για το δρομικό και αγωνιστικό της σκοπό.
Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Επικίνδυνες εποχές. Δυστυχώς η πανδημία πέραν του κίνδυνου της λοίμωξης από Covid-19, το lockdown έχει και άλλες συνιστώσες με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Η εσωστρέφεια καθημερινά επωάζεται χάνοντας σταδιακά την κοινωνικότητα μας. Η αλήθεια είναι πως με σοβαρές λοιμώξεις δεν παίζουμε και τα μέτρα πρέπει ευλαβικά να τα τηρούμε.
Διέξοδος όμως σε αυτή την παράξενη εποχή είναι η άθληση, με όποιο περιορισμό και αν έχει. Είναι τεκμηριωμένη η άποψη και η γνώση πως η άσκηση και κυρίως η αερόβια έχει ευεργετική δράση τόσο στα γηγενή νεφρά, αλλά και στο μεταμοσχευμένο νεφρό. Τεράστιο όφελος έχουν όσοι ασκούνται, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Όφελος έχουν όλες οι ηλικιακές ομάδες, όλοι οι χρόνιοι νεφροπαθείς και όλοι οι μεταμοσχευμένοι. Πάντα με μέτρο, αλλά πάντα με στόχο για βελτίωση.
Η μεταμόσχευση είναι μία διαδικασία κατά την οποία ένας νεφρός, ένα νεφρικό μόσχευμα, είτε από πτωματικό είτε από ζώντα δότη εμφυτεύεται χειρουργικά σε ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου που υποβάλλονταν σε τακτικές συνεδρίες αιμοκάθαρσης. Είναι μία διαδικασία που χαρίζει ζωή και επαναφέρει τον νεφροπαθή ασθενή σχεδόν στην κανονικότητα του. Για σκεφτείτε πόσο λαχταράμε την κανονικότητα μας τώρα που είμαστε σε lockdown. Τώρα που απειλούμαστε από τον covid.Για σκεφτείτε τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειες τους πόσο πολύ λαχταράνε την κανονικότητά τους, που τόσα χρόνια την έχουν απωλέσει. Στις ΗΠΑ περίπου κάθε δέκα λεπτά εγγράφεται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ένας άνθρωπος. Για να πραγματοποιηθεί όμως η μεταμόσχευση, προϋπόθεση είναι πως υπάρχουν μοσχεύματα. Πρέπει να είμαστε κοινωνικά πιο υπεύθυνοι και να προωθούμε τη δωρεά οργάνων. Έχουμε κοινωνικό και ανθρωπιστικό χρέος έναντι αυτών των ανθρώπων, πολλώ δε μάλλον εμείς οι ιατροί, ώστε αυτή η ευαίσθητη ομάδα των χρόνιων νεφροπαθών να μπορέσει να ζήσει και καλά και περισσότερο. Αυτό επιτυγχάνετε μόνο με τη μεταμόσχευση.
Τρέχουμε το μήνυμα της Δωρεάς Οργάνων!
Κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της Ζωής!
 
ΤΡΙΓΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ειδικός Νεφρολόγος
Επιστημονικά Υπεύθυνος Ιατρός
Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης
Κυανούς Σταυρός Πατρών
 
 

Ο Αθλητής του “ΔΙΑΓΟΡΑ”, Αλέξανδρος Τζανακάκης, μιλά για τον μόσχευμα νεφρού που δέχτηκε απο τον αδερφό του

O Αλέξανδρος Τζανακάκης, αθλητής του Παναττικού Αθλητικού Συλλόγου Μεταμοσχευμένων και Νεφροπαθών “ΔΙΑΓΟΡΑ”, έχει κάνει μεταμόσχευση νεφρού.  Mε τον αδερφό του και δότη του Χρήστο είναι οι μοναδικοί στην Ελλάδα, δότης και λήπτης νεφρικού μοσχεύματος, που τρέχουν μαζί στα 5χλμ. του Μαραθωνίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 

Ο Αλέξανδρος Τζανακάκης μιλά για τον μόσχευμα νεφρού που δέχτηκε από τον αδερφό του

Ο Αλέξανδρος Τζανακάκης ζει με μεταμοσχευμένο νεφρό. Η τύχη στην περίπτωσή του είναι ότι ο δότης του είναι ο αδερφός του. Όπως μας λέει ο ίδιος…

 «Πριν 8 χρόνια, 3-4 ημέρες πριν πάω στο νοσοκομείο, αισθάνθηκα μία δύσπνοια στο στήθος και μία σωματική κόπωση. Αρχικά πήγα στο Σωτηρία γιατί νόμιζα ότι ήταν πνευμολογικό το πρόβλημα που είχα, αλλά εκεί διαπιστώθηκε ότι έχω χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και με έστειλαν στον Ευαγγελισμό. Από εκείνη τη μέρα και για τα επόμενα 2 χρόνια μπήκα στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, 3 φορές την εβδομάδα, από 4 ώρες τη φορά. Από την πρώτη στιγμή στο μυαλό μου μπήκε η σκέψη ότι πρέπει να κάνω μεταμόσχευση νεφρού. Μέσα στην ατυχία μου στάθηκα τυχερός, γιατί το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή μου το έδωσε ο αδερφός μου, Χρήστος, την ημέρα των γενεθλίων του, στις 20 Μαρτίου 2014. Τα 2 χρόνια της αιμοκάθαρσης ήταν δύσκολα. Είχε αρκετούς περιορισμούς, λίγα υγρά, μεγάλη προσοχή στη διατροφή, μεγάλη κούραση μετά την αιμοκάθαρση, μέτρο στις μετακινήσεις. Πλέον έχω μία καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερους περιορισμούς μετά τη μεταμόσχευση».

Πηγή: https://www.athensvoice.gr

1ος VIRTUAL ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

Η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων ανακοινώνει τον 1ο Virtual Αγώνα για τη Δωρεά Οργάνων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από 28 Νοεμβρίου έως και 5 Δεκεμβρίου 2020.

Τρέχουμε το μήνυμα της Δωρεάς Οργάνων!

Κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της Ζωής!

Γιατί οι εποχές είναι κρίσιμες και η καθημερινότητα μας γεμάτη ανατροπές, αλλά η ανάγκη για μεταμοσχεύσεις δεν θα σταματήσει ποτέ.

Σας καλούμε να τρέξουμε, ο καθένας μας χωριστά, σε όποια περιοχή θέλουμε, όποια απόσταση θέλουμε!

Τα βήματα:

 1. Επιλέγουμε απόσταση. Μπορούμε να τρέξουμε παραπάνω από μία φορά και διαφορετικές αποστάσεις!

Αποστάσεις που μπορούμε να επιλέξουμε:

 • 3 χλμ
 • 5 χλμ
 • 10 χλμ
 • 21.098 χλμ
 • 42.195 χλμ
 • 50 χλμ
 1. Επιλέγουμε application καταγραφής απόστασης και χρονομέτρησης για το κινητό μας!
 • Προτεινόμενο application: – Strava
 1. Αποστέλλουμε φωτογραφία οθόνης (screenshot) στο VirtualRun@aonm.gr με τον χρόνο και την απόστασή μας.
 2. Μοιραζόμαστε φωτογραφίες και βίντεο στα social media με hashtag: #στηριζω_και_εγω_τη_δωρεα_οργανων
 3. Περνάμε καλά, βάζοντας τον αθλητισμό στη ζωή μας!

Ελάτε να διαδώσουμε μαζί το μήνυμα της Ευγενούς Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και της Μεταμόσχευσης και να ανεβάσουμε την χώρα μας στην ψηλότερη θέση των δωρητών οργάνων!

 

Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παραπάνω πλαίσιο (frame) του αγώνα και να το βάλετε στη φωτογραφία του προφίλ σας στο Facebook. Αναζητήστε το στα πλαίσια προφίλ με το όνομα 1st AONM VIRTUAL RUN 2020.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Σήφης Τζουγανάκης (VirtualRun@aonm.gr)

 

Σύνδεσμος Εκδήλωσης: https://www.facebook.com/events/3375379689245356/

Σύνδεσμος για το πλαίσιο προφίλ (facebook frame): www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=364006618203749

ΑΣΚΗΣΗ: Το Νο1 φάρμακο κατά της κατάθλιψης και του στρες μέσα στην πανδημία

Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU) διεξήχθη την περασμένη άνοιξη, ενώ η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς καραντίνας, κατά την οποία οι συμμετέχοντες -μέλη αθλητικού συλλόγου- κλήθηκαν να δηλώσουν εάν είχαν αλλάξει οι συνήθειές τους σχετικά με την άσκηση εξαιτίας της πανδημίας.

Οι Νορβηγοί ερευνητές, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, έβαλαν στο μικροσκόπιο τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότηταςψυχικής υγείας και ποιότητας ύπνου, επιβεβαιώνοντας την ευεργετική επίδραση της άσκησης έναντι της κατάθλιψης και του στρες. Σημαντική διαπίστωση είναι ότι η ευεργετική επίδραση της άθλησης δεν εξασθενεί ακόμη και απέναντι σε ένα γεγονός τόσο ψυχοπιεστικό όσο η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε παγκοσμίως.

Ζητούμενο της αρχικής ανάλυσης των ειδικών ήταν να χαρτογραφήσουν την ψυχική υγεία και τις διαταραχές ύπνου, και να διερευνήσουν εάν οι αλλαγές στη συνήθειες άσκησης είχαν επίδραση στον ύπνο.

«Χωρίς να εκπλαγούμε, διαπιστώσαμε ότι η συχνότητα επεισοδίων άγχους και κατάθλιψης είναι σημαντικά χαμηλότερη σε αυτό το δείγμα ατόμων που αθλούνται συγκριτικά με άλλους ανθρώπους. Και αυτό ίσχυε παρά το γεγονός ότι η έρευνα διεξήχθη εν μέσω του δυσκολότερου σκέλους της πανδημίας» αναφέρει η Linda Ernstsen, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, η οποία επέβλεψε την μελέτη από κοινού με τον συνάδελφό της στο NTNU καθηγητή Ψυχολογίας Audun Havnen.

Το σχετικό εύρημα σαφώς και δεν προκαλεί έκπληξη στους ερευνητές, καθώς είναι ήδη αποδεδειγμένη η συσχέτιση μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, η νέα μελέτη περιέχει και κάποια στοιχεία-έκπληξη που σχετίζονται ειδικά με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι άλλαξαν το πρόγραμμα άσκησής τους την περασμένη άνοιξη.

«Ήταν αναπάντεχο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι αύξησαν τη σωματική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι ενθαρρύνθηκαν να αποφύγουν τους δημόσιους χώρους και να μείνουν στο σπίτι, το γεγονός ότι τόσοι πολλοί χρησιμοποίησαν τον επιπλέον χρόνο που διέθεταν για να ασκηθούν περισσότερο ήταν μία θετική συνέπεια» επισημαίνει ο καθηγητής Havnen.

Αν και τα δραστήρια άτομα σε γενικές γραμμές υποφέρουν λιγότερο από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές συγκριτικά με ανθρώπους που δεν αθλούνται, αυτό δεν αποτελεί κανόνα.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλά από τα μέλη του αθλητικού συλλόγου που συμμετείχαν στην έρευνα τροποποίησαν την προπόνησή τους, ανεξαρτήτως εάν αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας ή όχι.

Θα υπέθετε κανείς ότι αυτή η αλλαγή θα επηρέαζε και την ποιότητα του ύπνου τους. Αλλά αυτό δεν συνέβη, γεγονός το οποίο και αποτελεί στοιχείο-έκπληξη της μελέτης.

«Θεωρούσαμε ότι η σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και διαταραχών ύπνου θα ήταν πιο έντονη σε ανθρώπους που άλλαξαν τη συχνότητα που αθλούνταν. Όμως, δεν εντοπίσαμε διαφοροποιήσεις» αναφέρει η Ernstsen. Οι δύο ομάδες επηρεάστηκαν συνεπώς ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις συνήθειες άσκησης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ ψυχικής υγείας και ύπνου, ακόμη και στην ενεργή αυτή ομάδα.

«Εντοπίσαμε μία συσχέτιση μεταξύ συμπτωμάτων άγχους και προβλημάτων ύπνου και μία συσχέτιση μεταξύ συμπτωμάτων κατάθλιψης και προβλημάτων ύπνου» αναφέρει η καθηγήτρια.

Όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος κοιμούνται συστηματικά λιγότερα καλά, και αυτό ισχύει και για όσους είναι σωματικοί δραστήριοι.

«Δεδομένου ότι όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στις ερωτήσεις την ίδια περίοδο, την περασμένη άνοιξη, μέχρι στιγμής γνωρίζουμε μόνο ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας, ψυχικής υγείας και ύπνου. Για να διερευνήσουμε τι οδηγεί σε αυτό, προσκαλέσαμε τους συμμετέχοντες να επαναλάβουμε την έρευνα και μετά από έξι και δώδεκα μήνες ώστε να μελετήσουμε τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου» δήλωσε ο Audun Havnen.

Πηγή: https://ygeiamou.gr

ΕΟΜ – ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ COVID-19

Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα της πανδημίας συνεχίζουν να δείχνουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής

«Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα της πανδημίας συνεχίζουν να δείχνουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Η Δωρεά Οργάνων μπορεί να φέρει φως στη ζωή σου ή στη ζωή των συνανθρώπων σου. Ενημερώσου για τη φωτεινή πλευρά της ζωής», τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, που έχει θεσπίσει ως την «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων». Σκοπός της ημέρας αυτής, είναι να αποτίσει φόρο τιμής στους αποβιώσαντες και ζώντες δότες οργάνων και ιστών, να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της Δωρεάς.

Η Πανελλήνια Ημέρα του 2020, υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορονοϊού, βρίσκει τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, σαφώς επηρεασμένες, όμως σε ιδιαίτερα αισιόδοξη πορεία. «Μπορεί κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στη χώρα μας να μειώθηκαν δραματικά, όμως το Σύστημα Μεταμοσχεύσεων (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ΕΟΜ, Μονάδες Μεταμοσχεύσεων) έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά προσαρμογής στη νέα κατάσταση, με αποτέλεσμα οι πραγματοποιηθείσες μεταμοσχεύσεις μέχρι σήμερα, όχι μόνο να μην υπολείπονται των μεταμοσχεύσεων άλλων ετών, αλλά και να τις έχουν ξεπεράσει. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 190 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, έναντι 188 την αντίστοιχη περίοδο του 2019».

Ο ΕΟΜ αναφέρει επίσης, ότι μέσα στο 2020, παρά τις εγγενείς δυσκολίες του Συστήματος Υγείας ξεκίνησαν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ οι μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη ενισχύθηκαν από τη δωρεά μη συγγενών δοτών, που αποδεδειγμένα διατηρούν σχέσεις φιλίας με τους λήπτες. Πρόσφατα, η θεματική της Δωρεάς και των Μεταμοσχεύσεων Ιστών και Οργάνων εισήχθη για πρώτη φορά στη δημόσια εκπαίδευση και αποτελεί πλέον μέρος των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που διδάσκονται σε Δημοτικά σχολεία και Λύκεια της χώρας μας. Μέσα από την Εθνική Πρωτοβουλία, που έχουν αναλάβει από κοινού ο ΕΟΜ και το Ίδρυμα Ωνάση, το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οργανούληδες 2», εισάγει τους μικρούς μαθητές στη λειτουργία των οργάνων του σώματος, τη σημασία του να τα διατηρούμε υγιή και τη σπουδαιότητα των μεταμοσχεύσεων αυτών. Από τη σχολική χρονιά 2020/21 το πρόγραμμα εντάχθηκε στον θεματικό άξονα: «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και Εφήβους» του Υπουργείου Υγείας και το σχετικό υλικό μπορούν οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι επαγγελματίες και επισκέπτες υγείας να το κατεβάσουν από την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Υπουργείου αλλά και του ΕΟΜ.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε πλέον ότι το πεδίο των μεταμοσχεύσεων, είναι από τους τομείς που μάλλον ενδυναμώθηκαν με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Λόγω της ιδιαίτερης πολυπλοκότητας των μεταμοσχεύσεων, αλλά και του μέγιστου ανθρωπιστικού οφέλους που προσφέρουν, οι φορείς και το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματός μας υπερέβαλαν εαυτόν, με αποτέλεσμα η δωρεά και οι μεταμοσχεύσεις οργάνων να συνεχιστούν όσο το δυνατόν ανεπηρέαστες. Από την αρχή της πανδημίας όλοι όσοι εργαζόμαστε στις μεταμοσχεύσεις κατανοήσαμε ότι «ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, όμως οι ασθενείς πρέπει να εξακολουθήσουν να μεταμοσχεύονται». Ίσως μάλιστα το γεγονός ότι αντιληφθήκαμε πλέον, ως άνθρωποι, το πόσο αλληλεξαρτώμενες είναι οι ζωές και η υγεία μας, να ενισχύει στη συνείδηση του κόσμου τη σημασία της Δωρεάς», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των Δωρητών Οργάνων

Με πρωτοβουλία του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡxω», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Νοεμβρίου , στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, αμέσως μετά την κυριακάτικη θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των αποβιωσάντων δωρητών οργάνων, προκειμένου να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη για την προσφορά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς το Μπόουλινγκ Ωφελεί τις Λειτουργίες του Εγκεφάλου

Το Μπόουλινγκ χαλαρώνει και ταυτόχρονα προσφέρει στιγμές γεμάτες αδρεναλίνη, ιδανικό άθλημα με φίλους. Πόσα στοιχήματα δεν έχουν μπει για το επόμενο strike!
Όμως, εκτός από τα ψυχαγωγικά οφέλη του Μπόουλινγκ, πλέον αξίζει να αναφερθούν και τα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με τις εγκεφαλικές λειτουργίες.
Ύστερα από έρευνες, αποδείχθηκε ότι οι αθλητές που ασχολούνταν με δραστηριότητες όπως το μπόουλινγκ για δύο ώρες περίπου σε καθημερινή βάση, εν τέλει βελτίωσαν τις νοητικές τους λειτουργίες σε σημαντικό βαθμό. Επομένως, ασθένειες όπως το Alzheimer και η άνοια μπορούν να καταπολεμηθούν με έναν άκρως ευχάριστο τρόπο. Αντί να εστιάζει κανείς στην προσθήκη επιπλέον φαρμακευτικής αγωγής, είναι πολύ ελπιδοφόρο να συγκεντρώνεται η προσπάθεια στη δραστηριοποίηση του σώματος προς όφελος του νου. Εξάλλου, από την αρχαιότητα οι Έλληνες είχαν ανακαλύψει την αρμονία μεταξύ του σώματος και του πνεύματος.
Πέρα από την άσκηση του σώματος, όμως, το μπόουλινγκ δραστηριοποιεί τον εγκέφαλο και δίνει κίνητρο για την όξυνση των νοητικών λειτουργιών. Οι ηλικιωμένοι μπορούν ακόμη και να προλάβουν τα συμπτώματα εν τη γενέσει τους, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο το προσδόκιμο ζωής και φυσικά την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.
Με τις συνεχιζόμενες έρευνες να επιβεβαιώνουν όσα έχουν ήδη αποδειχθεί σε σχέση με τα οφέλη στις λειτουργίες του εγκεφάλου, το μπόουλινγκ αξίζει να προστεθεί στις αγαπημένες δραστηριότητες του καθενός.
Σε κάθε ηλικία, για κάθε φύλο και σχεδόν για κάθε περίσταση, το Μπόουλινγκ προσφέρει συγκινήσεις και ωθεί το νου να ξεπεράσει τα όριά του.
Φροντίζοντας να μην επαναπαύεται το σώμα αλλά ούτε και το πνεύμα, ο καθένας μπορεί να ωφεληθεί από την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής κάνοντας κάτι που πραγματικά του αρέσει!

Πηγή:http://cbf.com.cy

Πως πρέπει να χρησιμοποιούν το αντηλιακό όσοι κάνουν ποδήλατο

Ο ήλιος για ένα ποδηλάτη είναι σύμμαχος αρκεί να τον σεβαστείς και να γνωρίζεις πως να προστατευτείς από τις άσχημες επιπτώσεις της πολύωρης έκθεσης στις ακτίνες του.

Σύμφωνα με έρευνες οι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Πολλοί ποδηλάτες απειλούνται από τις ηλιακές ακτίνες λόγω της πολύχρονης έκθεσης.

Μελανώματα στην επιδερμίδα και πρόωρη γήρανση είναι τα πιο συνήθη αποτελέσματα.

Παλιότερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε μελέτη σε έξι ποδηλάτες σε ένα event οκτώ πίστεων. Η ακτινοβολία που δέχτηκαν οι ποδηλάτες ήταν 30 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Με το… καλημέρα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν βγείτε μια βόλτα με το ποδήλατο είναι να βάλετε αντιηλιακό. Μάλιστα πρέπει να το ανανεώνετε κάθε μία ώρα καθώς το 80% χάνεται με τον ιδρώτα.

Άσχετα με το πόσο σκούρο είναι το δέρμα σας, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με spf 30, τουλάχιστον. Οι πιο ανοιχτόχρωμοι επιβάλλεται να χρησιμοποιούν με spf 50 για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Σημαντικό είναι να μην ξεχνάτε να τοποθετείτε το αντηλιακό και στα σημεία που δεν μπορείτε να φανταστείτε ότι υπάρχει κίνδυνος να καείτε. Στο λαιμό, στα αυτιά, στα χείλη, στα γόνατα, ακόμα και στα σημεία που είναι προστατευόμενα από τα ρούχα σας.

Οπωσδήποτε πρέπει να φοράτε ειδικά γυαλιά ηλίου που προστατεύουν από τις ηλιακές ακτίνες. Καλό θα ήταν να φορούσατε μακρυμάνικες μπλούζες και τα ρούχα σας να είναι ανοιχτόχρωμα.

Πηγή: https://runnfun.gr

Παράδοση τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Ο Σύλλογος μας παρέδωσε στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής 125kg τρόφιμα.

Στη συνάντηση παράδοσης με τον Δήμαρχο κ. Ζορμπά και τον Αντιδήμαρχο κ. Κωβαίο τον ΔΙΑΓΟΡΑ εκπροσώπησαν η Β. Κουτσογιάννη, αρωγό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Α.Ο.Ν.Μ. και ο Χ. Πολυδώρου, μέλος του Δ.Σ. του ΔΙΑΓΟΡΑ.

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνουν κοινές δράσεις με το Δήμο Αγίας Παρασκευής για την προώθηση της Δωρεάς Οργάνων.

Βίντεο παρουσίασης Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Μεταμοσχευμένων 2020

Η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων – με διακριτικό τίτλο Α.Ο.Ν.Μ – ιδρύθηκε μετά από αγώνες ετών την 10η Νοεμβρίου 2016 και αναγνωρίστηκε εκ μέρους της πολιτείας (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) της 29η Ιουνίου 2017 στο ΦΕΚ 94Α της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων υπό τον διακριτικό τίτλο Α.Ο.Ν.Μ, ψηφισθείσα κατά κράτος από όλα τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων.

Η Α.Ο.Ν.Μ απαρτίζεται από 7 αθλητικά σωματεία νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων – ΑμεΑ αθλητών, το επίπεδο δε των αθλητών της είναι υψηλό και αυτό αποδεικνύεται από τις μεγάλες επιτυχίες που κατακτήθηκαν από την Εθνική μας Ομάδα Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων σε Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς Αγώνες.

Συγκεκριμένα για τους Παγκόσμιους Αγώνες που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2019 στο Νιούκαστλ της Αγγλίας, η Εθνική μας Ομάδα κατέκτησε 4 χρυσά, 2 αργυρά και 4 χάλκινα μετάλλια, καταλαμβάνοντας την 23η θέση στην παγκόσμια κατάταξη μεταλλίων, σε σύνολο 47 χωρών.

Η ομοσπονδία μας καλλιεργεί τα ολυμπιακά αθλήματα του στίβου (δρόμοι, άλματα εκτός του άλματος επί κοντώ, ρίψεις), της κολύμβησης, της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, του τένις, της ποδηλασίας, του βόλεϋ και του ποδοσφαίρου και περιλαμβάνει επίσης τα μη-ολυμπιακά αθλήματα του μπόουλινγκ και του πετάνκ.

Η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων Α.Ο.Ν.Μ. είναι μέλος της Παγκόσμιας Αθλητικής Ομοσπονδίας Μεταμοσχευμένων (W.T.G.F.) και της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαρομένων (E.T.D.S.F.).

Επίσης, η Α.Ο.Ν.Μ. αντιπροσωπεύει τον αθλητισμό των νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων αθλητών στη χώρα μας και διοργανώνει κάθε χρόνο Πανελλήνιους Αγώνες Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων, τουρνουά και αθλητικά events, και συμμετέχει σε Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων – πάντα με οδηγό τη διάδοση της Ευγενούς Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και της Μεταμόσχευσης.

Από τους Πανελλήνιους Αγώνες, κάθε έτος, επιλέγονται οι αθλητές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην Εθνική Ομάδα Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων και θα αντιπροσωπεύσουν τη χώρα μας σε Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων ή σε Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαρομένων αθλητών σε διάφορα σημεία του κόσμου.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΑΟΝΜ

Καλούνται οι αθλητές των αθλητικών σωματείων τα οποία ανήκουν στην ΑΟΝΜ, να επικοινωνήσουν με τα σωματεία τους, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή στην ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΟΝΜ.

Όσοι αθλητές δηλώσουν συμμετοχή στην ποδοσφαιρική ομάδα, θα προσέλθουν στα γραφεία της ομοσπονδίας σε ημερομηνία που θα ορίσει η ΑΟΝΜ και θα διευκολύνει όλους τους αθλητές, προκειμένου να γνωρίσουν τους προπονητές της ομάδας.

Στην ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΟΝΜ μπορούν να συμμετέχουν και γυναίκες, βάσει των κανονισμών της Παγκόσμιας Αθλητικής Ομοσπονδίας Μεταμοσχευμένων (WTGF)

 

Το Δ.Σ της Α.Ο.Ν.Μ

 

Πηγή:aonm.gr