Πως πρέπει να χρησιμοποιούν το αντηλιακό όσοι κάνουν ποδήλατο

Ο ήλιος για ένα ποδηλάτη είναι σύμμαχος αρκεί να τον σεβαστείς και να γνωρίζεις πως να προστατευτείς από τις άσχημες επιπτώσεις της πολύωρης έκθεσης στις ακτίνες του.

Σύμφωνα με έρευνες οι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Πολλοί ποδηλάτες απειλούνται από τις ηλιακές ακτίνες λόγω της πολύχρονης έκθεσης.

Μελανώματα στην επιδερμίδα και πρόωρη γήρανση είναι τα πιο συνήθη αποτελέσματα.

Παλιότερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε μελέτη σε έξι ποδηλάτες σε ένα event οκτώ πίστεων. Η ακτινοβολία που δέχτηκαν οι ποδηλάτες ήταν 30 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Με το… καλημέρα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν βγείτε μια βόλτα με το ποδήλατο είναι να βάλετε αντιηλιακό. Μάλιστα πρέπει να το ανανεώνετε κάθε μία ώρα καθώς το 80% χάνεται με τον ιδρώτα.

Άσχετα με το πόσο σκούρο είναι το δέρμα σας, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με spf 30, τουλάχιστον. Οι πιο ανοιχτόχρωμοι επιβάλλεται να χρησιμοποιούν με spf 50 για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Σημαντικό είναι να μην ξεχνάτε να τοποθετείτε το αντηλιακό και στα σημεία που δεν μπορείτε να φανταστείτε ότι υπάρχει κίνδυνος να καείτε. Στο λαιμό, στα αυτιά, στα χείλη, στα γόνατα, ακόμα και στα σημεία που είναι προστατευόμενα από τα ρούχα σας.

Οπωσδήποτε πρέπει να φοράτε ειδικά γυαλιά ηλίου που προστατεύουν από τις ηλιακές ακτίνες. Καλό θα ήταν να φορούσατε μακρυμάνικες μπλούζες και τα ρούχα σας να είναι ανοιχτόχρωμα.

Πηγή: https://runnfun.gr

Παράδοση τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Ο Σύλλογος μας παρέδωσε στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής 125kg τρόφιμα.

Στη συνάντηση παράδοσης με τον Δήμαρχο κ. Ζορμπά και τον Αντιδήμαρχο κ. Κωβαίο τον ΔΙΑΓΟΡΑ εκπροσώπησαν η Β. Κουτσογιάννη, αρωγό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Α.Ο.Ν.Μ. και ο Χ. Πολυδώρου, μέλος του Δ.Σ. του ΔΙΑΓΟΡΑ.

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνουν κοινές δράσεις με το Δήμο Αγίας Παρασκευής για την προώθηση της Δωρεάς Οργάνων.

Βίντεο παρουσίασης Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Μεταμοσχευμένων 2020

Η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων – με διακριτικό τίτλο Α.Ο.Ν.Μ – ιδρύθηκε μετά από αγώνες ετών την 10η Νοεμβρίου 2016 και αναγνωρίστηκε εκ μέρους της πολιτείας (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) της 29η Ιουνίου 2017 στο ΦΕΚ 94Α της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων υπό τον διακριτικό τίτλο Α.Ο.Ν.Μ, ψηφισθείσα κατά κράτος από όλα τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων.

Η Α.Ο.Ν.Μ απαρτίζεται από 7 αθλητικά σωματεία νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων – ΑμεΑ αθλητών, το επίπεδο δε των αθλητών της είναι υψηλό και αυτό αποδεικνύεται από τις μεγάλες επιτυχίες που κατακτήθηκαν από την Εθνική μας Ομάδα Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων σε Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς Αγώνες.

Συγκεκριμένα για τους Παγκόσμιους Αγώνες που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2019 στο Νιούκαστλ της Αγγλίας, η Εθνική μας Ομάδα κατέκτησε 4 χρυσά, 2 αργυρά και 4 χάλκινα μετάλλια, καταλαμβάνοντας την 23η θέση στην παγκόσμια κατάταξη μεταλλίων, σε σύνολο 47 χωρών.

Η ομοσπονδία μας καλλιεργεί τα ολυμπιακά αθλήματα του στίβου (δρόμοι, άλματα εκτός του άλματος επί κοντώ, ρίψεις), της κολύμβησης, της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, του τένις, της ποδηλασίας, του βόλεϋ και του ποδοσφαίρου και περιλαμβάνει επίσης τα μη-ολυμπιακά αθλήματα του μπόουλινγκ και του πετάνκ.

Η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων Α.Ο.Ν.Μ. είναι μέλος της Παγκόσμιας Αθλητικής Ομοσπονδίας Μεταμοσχευμένων (W.T.G.F.) και της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαρομένων (E.T.D.S.F.).

Επίσης, η Α.Ο.Ν.Μ. αντιπροσωπεύει τον αθλητισμό των νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων αθλητών στη χώρα μας και διοργανώνει κάθε χρόνο Πανελλήνιους Αγώνες Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων, τουρνουά και αθλητικά events, και συμμετέχει σε Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων – πάντα με οδηγό τη διάδοση της Ευγενούς Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και της Μεταμόσχευσης.

Από τους Πανελλήνιους Αγώνες, κάθε έτος, επιλέγονται οι αθλητές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην Εθνική Ομάδα Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων και θα αντιπροσωπεύσουν τη χώρα μας σε Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων ή σε Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαρομένων αθλητών σε διάφορα σημεία του κόσμου.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΑΟΝΜ

Καλούνται οι αθλητές των αθλητικών σωματείων τα οποία ανήκουν στην ΑΟΝΜ, να επικοινωνήσουν με τα σωματεία τους, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή στην ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΟΝΜ.

Όσοι αθλητές δηλώσουν συμμετοχή στην ποδοσφαιρική ομάδα, θα προσέλθουν στα γραφεία της ομοσπονδίας σε ημερομηνία που θα ορίσει η ΑΟΝΜ και θα διευκολύνει όλους τους αθλητές, προκειμένου να γνωρίσουν τους προπονητές της ομάδας.

Στην ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΟΝΜ μπορούν να συμμετέχουν και γυναίκες, βάσει των κανονισμών της Παγκόσμιας Αθλητικής Ομοσπονδίας Μεταμοσχευμένων (WTGF)

 

Το Δ.Σ της Α.Ο.Ν.Μ

 

Πηγή:aonm.gr

Νεφροπάθεια: Ο καύσωνας αυξάνει τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο

Οι πάσχοντες από προχωρημένη νεφροπάθεια πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί τις μέρες με έντονη ζέστη. Ο καύσωνας μπορεί να αυξήσει την ανάγκη για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ο καύσωνας αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας των ασθενών με προχωρημένη νεφροπάθεια και, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα έρχονται ολοένα συχνότεροι αντιμέτωποι με αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα μελλοντικό σενάριο που αφορά απομονωμένες κοινωνίες. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και τώρα. Και μας επηρεάζει με περισσότερους τρόπους απ’ ό,τι φανταζόμασταν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Amir Sapkota, καθηγητής Εφηρμοσμένης Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 7.445 ασθενείς με τελικού σταδίου νεφροπάθεια. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 61 έτη, ενώ οι 4.283 ήσαν άνδρες.

Οι ασθενείς κατοικούσαν στη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη ή τη Φιλαδέλφεια. Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους τους, εστιάζοντας την προσοχή τους στις ημέρες με καύσωνα της περιόδου 2001-2012.

Όπως διαπίστωσαν, τα ποσοστά νοσηλείας αλλά και θανάτων ήταν επίμονα υψηλότερα τις πιο θερμές ημέρες των ετών αυτών. Στην πραγματικότητα, ο καύσωνας σχετίσθηκε με αύξηση κατά 27% των πιθανοτήτων εισαγωγής στο νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Σχετίσθηκε επίσης με αύξηση κατά 31% του κινδύνου θανάτου από τη νεφρική νόσο.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Ολοένα συχνότερος ο καύσωνας

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, οι ημέρες με ακραία υψηλές θερμοκρασίες αυξάνονται ολοένα περισσότερο σε συχνότητα, διάρκεια και ένταση. Αιτία γι’ αυτή είναι η κλιματική αλλαγή που δυστυχώς συνεχίζεται και εντείνεται, χρόνο με το χρόνο.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τον καύσωνα με αυξημένη νοσηλεία και θνησιμότητα στον γενικό πληθυσμό, ιδίως τον αστικό. Ωστόσο λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις πιθανές επιπτώσεις σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως είναι οι ασθενείς με νεφροπάθεια τελικού σταδίου.

Οι ασθενείς αυτοί κατά κανόνα κάνουν αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση. Επιπλέον πολλοί χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού. Στο πλαίσιο της αγωγής τους πρέπει να τηρούν πολλούς διατροφικούς περιορισμούς, όπως η μείωση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα αλάτι, κάλιο και φώσφορο.

Οι εθελοντές της παρούσας μελέτης έπασχαν και από άλλα προβλήματα υγείας. Το 23% λ.χ. έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος αποτελεί κύρια αιτία για νεφροπάθεια. Το 12,6% εξ άλλου είχαν και καρδιακή ανεπάρκεια.

Όπως έδειξε η μελέτη, ο καύσωνας συσχετίσθηκε με σημαντικά περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο εξαιτίας της νεφρικής νόσου. Συνολικά, στους συγκεκριμένους ασθενείς καταγράφηκαν 44.941 εισαγωγές, γεγονός που σημαίνει ότι ο καθένας τους νοσηλεύτηκε έξι φορές κατά μέσο όρο.

Η νεφροπάθεια και η συννοσηρότητα

Οι ασθενείς με συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη νεφροπάθεια. Ο κίνδυνος αυτός ήταν 55% υψηλότερος σε όσους είχαν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και 60% σε όσους είχαν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ήταν επίσης κατά 83% υψηλότερος σε όσους έπασχαν και από σακχαρώδη διαβήτη.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις αιτίες των αυξημένων κινδύνων για τους ασθενείς. Εκτιμούν, όμως, ότι παίζουν ρόλο οι εγγενείς αντιδράσεις του οργανισμού στη ζέστη.

«Ο καύσωνας μπορεί να αποτελέσει αληθινή δοκιμασία για τους ασθενείς οι οποίοι πρέπει να καταναλώνουν υγρά με μέτρο», εξήγησε ο Dr Sapkota. « Οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να πίνουν όσο νερό θέλουν. Αντιθέτως, οι ασθενείς με προχωρημένη νεφροπάθεια, όχι. Επιπλέον, όταν κάνει ζέστη μειώνεται η αρτηριακή πίεση και αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα στην νεφροπάθεια τελικού σταδίου».

Υπολογίζεται ότι το 8-10% των ενηλίκων πάσχουν από χρόνια νεφροπάθεια (ή χρόνια νεφρική νόσο). Το 10% των ασθενών αυτών έχουν νεφροπάθεια τελικού σταδίου.

Πηγή: iatropedia.gr

Υγειονομικό πρωτόκολλο για την επαναλειτουργία των αιθουσών μπόουλινγκ

Στο πλαίσιο της επαναφοράς στην αθλητική δραστηριότητα, σας γνωρίζουμε το Υγειονομικό Πρωτόκολλο για την επαναλειτουργία των αιθουσών Μπόουλινγκ, το οποίο επιμελήθηκε ο επικεφαλής ιατρός της Ε.Γ.Ο., δρ. Οδυσσέας Παξινός, σύμφωνα πάντοτε με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και με την έγκριση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. για την προστασία από τη νόσο COVID-19.

Δείτε ΕΔΩ  το Υγειονομικό Πρωτόκολλο της Ε.Γ.Ο. για την επαναλειτουργία των αιθουσών Μπόουλινγκ

Πηγή:ego-gymnastics.gr

Πρώτη προπόνηση μετά την καραντίνα για τον Covid-19

Την πρώτη προπόνηση στο Δημοτικό Στάδιο Χαλανδρίου, μετά την καραντίνα εξαιτίας του ιού covid-19, πραγματοποίησε σήμερα η ομάδας στίβου της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων στην οποία μέλη είναι και πολλοί αθλητές του Διαγόρα.

Οι αθλητές ξεκίνησα με πολύ χαρά και όρεξη την προπόνηση τους υπό τις οδηγίες του ομοσπονδιακού προπονητή κ. Μ. Πετράκη. 

Θεραπευτική άσκηση και χρόνιες παθήσεις: Μονόδρομος για την υγεία μας!

Βασικός στόχος της θεραπευτικής άσκησης είναι η βελτίωση της σωματικής,αλλά και της ψυχικής υγείας του ασκούμενου,καθώς και η γενικότερη λειτουργικότητα του, μέσα στην καθημερινότητα, εξαιτίας σε κάποιες χρόνιες παθήσεις.

Η διαφορά ανάμεσα στη Θεραπευτική άσκηση και τον όρο γενική άσκηση,βρίσκεται στο ότι, στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για συγκεκριμένη δοσολογία,ένταση,συχνότητα,χρόνο και είδος ασκήσεων, για την κάθε πάθηση ξεχωριστά.

Στη σημερινή εποχή,έχουμε στη διάθεσή μας,ένα τεράστιο όγκο επιστημονικής αρθρογραφίας και έρευνας, που μας δείχνει πως, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας,σχετίζεται με την παρουσία χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων,καθώς επίσης,ότι η άσκηση στη ¨σωστή δοσολογία¨( όπως είπαμε ) ,συμβάλει σημαντικά ως θεραπεία ή/και ως συμπληρωματική θεραπεία ή/και ώς μέσο πρόληψης.

Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πόσο σημαντική είναι η άσκηση,ας δούμε με τη σειρά,ποιες είναι οι νόσοι,στις οποίες η έρευνα παρέχει επιστημονικά επιβεβαιωμένα και βασισμένα σε ενδείξεις οφέλη υγείας,τόσο σε επίπεδο πρόληψης,όσο και σε επίπεδο συμβολής στη θεραπεία τους:

Καρδιαγγειακές νόσοι

 • Διαλείπουσα χωλότητα
 • Εγκεφαλική αποπληξία (εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο)
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Στεφανιαία νόσος
 • Υπέρταση

Μεταβολικές νόσοι

 • Μεταβολικό σύνδρομο
 • Παχυσαρκία
 • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 & 2
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
 • Υπερλιπιδαιμία

Mυοσκελετικές νόσοι

 • Γηριατρικό σύνδρομο ευπάθειας
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Οστεοπόρωση,
 • Οσφυαλγία
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Νευρολογικές νόσοι

 • Άνοια
 • Νόσος του Parkinson
 • Πολλαπλή σκλήρυνση

Πνευμονικές νόσοι

 • Άσθμα
 • Κυστική ίνωση
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Ψυχιατρικές νόσοι

 • Αγχώδης διαταραχή
 • Κατάθλιψη
 • Σχιζοφρένεια
 • Stress

Καρκίνος

Βλέπουμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας,ένα από τα ισχυρότερα,φθηνότερα και με τις λιγότερες παρενέργειες φάρμακα και γι΄ αυτό τον λόγο, η συνταγογράφηση της άσκησης πρέπει να γίνεται σε όλους μα όλους τους ασθενείς στην κατάλληλη πάντα δοσολογία!

Κλείνοντας θέλω να τονίσω σε εσάς που θα διαβάσετε αυτό το άρθρο,να μη φοβάστε την λέξη άσκηση, να ρωτάτε πάντα τι άσκηση να κάνετε (*καθώς υπάρχουν απεριόριστες παραλλαγές και ασκήσεις ακίνδυνες) και όχι αν πρέπει και αν μπορείτε να κάνετε!

Υ.Γ: Η άσκηση είναι μονόδρομος για την υγεία μας!

Του Χάρη Βαλσαμίδη

Πηγή: fmh.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ E.O.M.

Αθήνα, 01/06/2020

Μάιος 2020 – Ένας καλός μήνας για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας
Σημαντική αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας ιστών και οργάνων μετά
την άρση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Αν και μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως ήταν
η δραματική μείωση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας συμπαγών οργάνων, γεγονός
εύλογο λόγω του φόρτου εργασίας και της επιφυλακής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας,
στη χώρα μας, ο πρώτος μήνας μετά την άρση των σχετικών μέτρων, δίνει ιδιαίτερα
ενθαρρυντικά δείγματα ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, παρ’ ότι κατά το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2020 η δωρεά οργάνων στην
Ελλάδα μειώθηκε κατά 85%, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο Μάιος έκλεισε
με 7 δοτές οργάνων, 14 μεταμοσχεύσεις συνολικά νεφρών, ήπατος, καρδιάς και 12
μεταμοσχεύσεις κερατοειδών, ξεπερνώντας ακόμα και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της
περσυνής χρονιάς.
Δότες ιστών και οργάνων από 36 έως 76 ετών, που κατέληξαν σε Νοσοκομεία της Αθήνας, του
Βόλου, της Λαμίας και του Ηρακλείου της Κρήτης, κατόπιν της συναίνεσης των οικογενειών
τους, χάρισαν ή βελτίωσαν τη ζωή σε 26 ασθενείς ηλικίας 37 έως 70 ετών. Αξίζει να επισημανθεί
ότι οι 3 από τους 7 δότες προήλθαν από το Π.Γ.Ν. «Αττικόν», παρ’ ότι εξακολουθεί να αποτελεί
και Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.
Επισημαίνεται ότι όλοι οι δότες, αλλά και οι υποψήφιοι λήπτες ελέγχονται και θα
εξακολουθούν να ελέγχονται για κορωνοϊό, προ της λήψης και της μεταμόσχευσης των
οργάνων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΜ.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης επισημαίνει χαρακτηριστικά:
«Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε ένα μεγάλο πλήγμα για τον χώρο των μεταμοσχεύσεων,
το οποίο ευτυχώς στη χώρα μας δείχνει να είναι παροδικό. Η ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής
Θεραπείας των Νοσοκομείων μας, καθώς και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών
στο Σύστημα Υγείας και στους αξιοθαύμαστους λειτουργούς του, έχουν τη δυνατότητα, με τον
κατάλληλο σχεδιασμό, να αλλάξουν το τοπίο των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Το γεγονός
ότι, λόγω της πανδημίας, οι άνθρωποι αντιληφθήκαμε το πόσο η ζωή του ενός εξαρτάται από
τη συμπεριφορά και την αίσθηση ατομικής ευθύνης του άλλου, φαίνεται να αναβαθμίζει το
θεσμό της δωρεάς οργάνων στη συνείδηση των πολιτών, αν κρίνουμε μάλιστα και από το
γεγονός ότι σε αρκετά από τα πρόσφατα περιστατικά δωρεάς, η πρόταση της δωρεάς προήλθε
ή έγινε άμεσα αποδεκτή από τις οικογένειες των αποβιωσάντων δοτών».

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: Αν. Τσόχα 5, Αμπελόκηποι. Τηλ.: 213-2027000, τετραψήφιο 1147
www.eom.gr, info@eom.gr