Πρόσκληση Μελών Συλλόγου “ΔΙΑΓΟΡΑ” στην Ετήσια Γενική Συνέλευση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παναττικού Αθλητικού Συλλόγου Μεταμοσχευμένων & Νεφροπαθών “ΔΙΑΓΟΡΑΣ”, σύμφωνα με το καταστατικό του, προσκαλεί τα μέλη του να παρευρεθούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018 και ώρα 11:00-13:00 στο ξενοδοχείο Electra Pallas, Νικοδήμου 18-20, κοντά στην Πλατεία Συντάγματος.

Θέματα ημερήσιας διάταξης:

 • Απολογισμός δράσης Διοικητικού Συμβουλίου έτους 2017,
 • Προτάσεις και τοποθετήσεις μελών.

Η Παρουσία όλων σας είναι επιβεβλημένη.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Η Πρόεδρος                                                                           Ο Γεν. Γραμματέας

Γούλιου Κωνσταντινιά                                                              Πολυδώρου Χριστόφορος

 Aντοχή και πως μπορείς να τη βελτιώσεις

Η αντοχή σου επιτρέπει να προπονείσαι σε μια συγκεκριμένη ένταση για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος παραγόντων που συνδυάζονται για να δημιουργήσεις ένα “προφίλ αντοχής” και 2 από τους πιο σημαντικούς είναι η VO2max και το αναερόβιο κατώφλι του γαλακτικού οξέος.

Η VO2max, ή ο μέγιστος ρυθμός που καταναλώνεις οξυγόνο κατά την διάρκεια της άσκησης, είναι το πιο δημοφιλές μέτρο αεροβικής ικανότητας (αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί αν είναι το πιο ακριβές)  Αν και η ικανότητα της αντοχής είναι κυρίως θέμα γενετικής, η μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου μπορεί να βελτιωθεί με στοχευμένη προπόνηση. Οι διαλειμματική προπόνηση (HIIT) έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αυξήσει την VO2max σου .

Ένα άλλο κομμάτι του puzzle που ονομάζεται αντοχή, είναι το κατώφλι του γαλακτικού οξέος, ή το επίπεδο στο οποίο το γαλακτικό οξύ συσσωρεύεται στους μύες σου. Ευτυχώς μπορείς να βελτιώσεις και τα δύο αυτά μέτρα. Για να βελτιώσεις το κατώφλι του γαλακτικού οξέος, άρα και την ικανότητα σου να προπονείσαι σκληρότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο Noam Tamir λέει πως οι προπονήσεις ρυθμού (tempo runs) μπορούν να λειτουργήσουν για αυτό το σκοπό.

Οι αθλητές αντοχής έχουν συχνά, υψηλότερη αναλογία σε αργής σύσπασης μυικές ομάδες, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν σταθερής κατάστασης δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, χρησιμοποιώντας το οξυγόνο αποτελεσματικά για την παραγωγή περισσότερης ενέργειας .

Το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων μπορεί να αναγκάσει τις μυικές ομάδες αργής σύσπασης να υποστηρίζουν τέτοιες προπονήσεις πιο αποτελεσματικά. Μια συνεχής προπόνηση τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων μπορεί επίσης να μετατρέψει τις, γρήγορης σύσπασης μυικές ομάδες σε αργής σύσπασης, οι οποίες θα ενισχύσουν την αντοχή.

Δοκίμασε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να αυξήσεις την αντοχή σου. Με έξυπνη προπόνηση και σωστή διατροφή, πραγματικά θα φτάσεις τα επίπεδα του Ironman.

 • Ξεκουράσου. Για να πας μακρυά και δυνατά, χρειάζεσαι φρέσκες μυικές ομάδες, λέει ο ειδικός John Mandrola. “Πήγαινε σκληρά στις δυνατές μέρες και χαλαρά στις εύκολες μέρες. Και ποτέ μην βάζεις στην σειρά δύο δύσκολες μέρες χωρίς την απαραίτητη ξεκούραση ανάμεσα”. Αν νιώθεις φρέσκος, μπορείς να νικήσεις την απόσταση.
 • Φάε σωστά. Όταν πρόκειται για την διατροφή της άσκησης, οι υδατάνθρακες είναι το κλειδί, από την στιγμή που το σώμα σου χρησιμοποιεί το γλυκογόνο ως καύσιμο  όταν η άσκηση δυσκολεύει . Όταν τελειώσει το γλυκογόνο, το σώμα σου βρίσκει άλλες πηγές ενέργειες, ξεκινώντας από το λίπος. Για παρατεταμένες αεροβικές προπονήσεις, κατανάλωσε 30-60 gr υδατανθράκων κάθε μια ώρα, ποσότητα που πάντα εξαρτάται από το σωματικό σου βάρος. Έρευνες απέδειξαν πως ένα μείγμα από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση σου και να μειώσουν τις μυικές βλάβες. Να έχεις υπόψιν σου πως το καλύτερο μείγμα υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεϊνών διαφέρει από αθλητή σε αθλητή, λέει ο Mandrola. Κάνει συνέχεια δοκιμές για να μπορέσεις να βρεις τις αναλογίες που είναι οι καλύτερες για εσένα.
 • Κάνε Διαλειμματική άσκηση. Μπορεί να ακούγεται τρελό αλλά συχνά το λίγο είναι περισσότερο. Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, ή αλλιώς μικρές εκρήξεις έντονης άσκησης, μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την αντοχή σου, σε συνεργασία με την κλασσική προπόνηση . Αν θέλεις κάποιες ιδέες για το πως να κάνεις διαλειμματική προπόνηση, μπορείς να δοκιμάσεις να τρέξεις σκαλοπάτια ή μια προπόνηση ταχύτητας στον στίβο. Να θυμάσαι να ξεκουράζεσαι αρκετά μετά από αυτού του είδους την προπόνηση, είναι πολύ έντονη.
 • Πρόσθεσε ασκήσεις με βάρη. Όταν πρόκειται για προπόνηση αντοχής, η ποικιλία είναι πολύ σημαντική. Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να δυναμώσει τα οστά, τους συνδέσμους, τους τένοντες και φυσικά τις μυικές ομάδες, βοηθώντας να βελτιώσεις την συνολική φυσική κατάσταση σου και τοsprint σου στον τερματισμό Ενσωμάτωσε στην αεροβική σου άσκηση τα kettle bells, dumbbells και ασκήσεις με το βάρος του σώματος ώστε να μπορέσεις να βελτιώσεις την αντοχή σου όταν περπατάς, έχει αποδειχθεί πως αυξάνει την αντοχή σου και την απόδοση σου, άρα δεν πειράζει να προπονείσαι με λίγη μουσική. Η σύνδεση μεταξύ του μυαλού και του σώματος είναι αυξημένη, ειδικά στους αθλητές αντοχής και οποιοσδήποτε τρόπος να “ανέβεις” ψυχολογικά είναι πολύ σημαντικός.
 • Δυνάμωσε τα αδύνατα σημεία σου. Συνήθως βρίσκεις μια, συγκεκριμένου τύπου και φιλοσοφίας, αερόβια άσκηση και “κολλάς” με αυτή. Αντιθέτως όμως ο Mandrola λέει πως πρέπει να αναμειγνύεις τις προπονήσεις ώστε να χτίσεις την αντοχή σου. Αν τρέχεις μαραθωνίους πρέπει να δουλέψεις και να προπονηθείς στην ταχύτητα σου ενώ αν τρέχεις ευθείες διαδρομές, πρέπει να προπονηθείς σε ανηφόρες και βουνίσιες διαδρομές.
 • Πιες χυμό παντζαριού. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Σε μια έρευνα δείχνει πως τα πλούσια σε νιτρικά άλατα παντζάρια μπορούν να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις την αντοχή σου έως και 16%,μειώνοντας την κατανάλωση οξυγόνου στους αθλητές (παραμένει ασαφές αν άλλες τροφές πλούσιες σε νιτρικά άλατα παράγουν παρόμοια αποτελέσματα) . Θυμήσου λοιπόν να πιεις ένα ποτήρι χυμό παντζαριού μαζί με ένα πιάτο ζυμαρικά ολικής άλεσης πριν από τον αγώνα. Να προσέχεις όμως γιατί ο χυμός παντζαριού μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα οπότε πρέπει να κινηθείς σε μέτριες ποσότητες.
 • Προπονήσου έξυπνα. Η αρχή της κλιμακωτής προσαρμογής, δηλαδή αργά και σταθερά να αυξάνεις τον χιλιομετρικό όγκο και την ταχύτητα των προπονήσεων σου, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να χτίσεις την επιθυμητή αντοχή. Υπάρχουν τρόποι για να το κάνεις με ασφάλεια και να αποφύγεις τους τραυματισμούς, από το να τρέξεις σε απαλές επιφάνειες μέχρι την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών και την ικανοποιητική διάρκεια ύπνου.

Συγγραφέας: Laura Schwecherl

Πηγή: kallistos-oaka.grΕρευνητές έφτιαξαν πλήρως λειτουργικό νεφρικό ιστό στο εργαστήριο

Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ανθρώπινο νεφρικό ιστό εντός ζώντος οργανισμού, ο οποίος μάλιστα είναι ικανός να παράγει ούρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Επιστήμης.

Σύμφωνα με τους καθηγητές Σου Κιμπερ και Αντρια Γουλφ από το Πανεπιστήμιο του Μαντσεστερ, το επίτευγμα αποτελεί μια κορυφαία στιγμή στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη νεφρική νόσο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Stem Cell Reports, τα νεφρικά σπειράματα παρήχθησαν από εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα σε εργαστηριακά δισκία που περιείχαν καλλιεργητικό μέσο θρέψης από μόρια που προήγαγαν την ανάπτυξη του νεφρικού ιστού.

Τα μόρια συνδυάστηκαν με μια ουσία όμοια με γέλη, που είχε τον ρόλο του φυσικού συνδετικού ιστού και στη συνέχεια τα σπειράματα εισήχθησαν στο δέρμα ποντικιών.

Μετά από τρεις μήνες, είχαν σχηματιστεί τα νεφρόνια, οι μικροσκοπικές νεφρικές δομές και ήταν πλήρως λειτουργικές.

Τα νεφρόνια περιείχαν τα περισσότερα από τα δομικά στοιχεία των ανθρώπινων νεφρών, εγγύς και απομακρυσμένα σωληνάρια, καψάκιο του Bowman και βρόγχο του Henle. Επιπλέον είχαν αναπτυχθεί τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία εντός των ποντικιών που έτρεφαν τις νέες νεφρικές δομές.

Ωστόσο, οι μικροσκοπικοί νεφροί δεν είχαν μεγάλη αρτηρία και χωρίς αυτή η λειτουργία τους δεν προσεγγίζει το φυσιολογικό.

Οι ερευνητές έχουν τώρα επικεντρωθεί σ’ αυτό ακριβώς, πως δηλαδή θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μια κεντρική αρτηρία που θα παρέχει αίμα στους τεχνητούς νεφρούς.

Παρ’ όλα αυτά οι ερευνητές έλεγξαν την λειτουργικότητα των τεχνητών νεφρικών ιστών με μια φωσφορίζουσα πρωτεΐνη, ώστε να παρακολουθήσουν μια ουσία που έμοιαζε με ούρα όταν τα νεφρόνια φιλτράριζαν το αίμα.

Πράγματι, η φωσφορίζουσα πρωτεΐνη εντοπίστηκε στα νεφρόνια, απόδειξη ότι μπορούσαν να φιλτράρουν το αίμα και να παράγονται ούρα από τη διαδικασία.

«Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι οι δομές που δημιουργήσαμε είναι λειτουργικές όπως τα νεφρικά κύτταρα που φιλτράρουν το αίμα και παράγουν ούρα. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν το ποσοστό της λειτουργικότητάς τους. Αλλά είναι πολύ εντυπωσιακό ότι οι δομές αυτές προέρχονται από ανθρώπινα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα και ανέπτυξαν ένα εξαιρετικό τριχοειδές σύστημα παροχής αίματος, που συνδέθηκε με το αγγειακό σύστημα των πειραματόζωων», σχολιάζει η Δρ Κιμπερ.

Και συμπληρώνει ότι «ενώ οι δομές αυτές σχηματίστηκαν από μερικές εκατοντάδες νεφρικά σπειράματα και οι άνθρωποι έχουν περίπου ένα εκατομμύρια τέτοια σπειράματα τους νεφρούς τους, ξεκάθαρα πρόκειται για αξιοσημείωτη επιστημονική πρόοδος».

Πηγή: health.in.grH σωστή διατροφική προετοιμασία πριν τους Αγώνες

Επιμέλεια: Μπαμπαρούτση Ειρήνη, PhD Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος, Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου «ΘΕΡΜΙΔΑ», Επιστημονικός συνεργάτης Κ.Ε.Δ-Ε.Π.Ο.

 

Διατροφή και σωματική κόπωση – Ειδικές συστάσεις για αγωνίσματα αντοχής

Η βάση του ελέγχου της κίνησης σε όλα τα αθλήματα είναι η ενέργεια και η αθλητική απόδοση εξαρτάται από την ικανότητα του αθλητή να παράγει τη σωστή ποσότητα ενέργειας και να ελέγχει τη χρήση της με βάση τις συγκεκριμένες απαιτήσεις του αθλήματος. Τα αθλήματα διαφέρουν στις ενεργειακές τους απαιτήσεις. Σε ορισμένα αγωνίσματα, όπως η κούρσα των 100μ., η επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητα παραγωγής ενέργειας με μεγάλη ταχύτητα. Αντιθέτως, στο μαραθώνιο, η ενέργεια δε χρειάζεται να παραχθεί τόσο γρήγορα, αλλά να διατηρηθεί για μεγάλη χρονική περίοδο. Σε αθλήματα όπως η τοξοβολία ή η ιστιοπλοΐα, ο αθλητής όχι μόνο πρέπει να παράγει ενέργεια σε διάφορους ρυθμούς, αλλά πρέπει να ελέγχει προσεκτικά την εφαρμογή αυτής της ενέργειας. Συνεπώς, κάθε άθλημα έχει συγκεκριμένες ενεργειακές απαιτήσεις από τον αθλητή. Είναι σχεδόν αυτονόητη η σημασία της διατροφής στην παραγωγή και στον έλεγχο της ανθρώπινης ενέργειας.

 

Η σημασία της διατροφής στην εμφάνιση κόπωσης

Πώς συνδέεται η διατροφή και η προσλαμβανόμενη ενέργεια με τις διεργασίες της κόπωσης;

Η διάρκεια της άσκησης είναι αντιστρόφως ανάλογη με την έντασή της. Η σημασία της διατροφής στην κόπωση καθορίζεται από αυτόν τον αλληλοσυσχετισμό. Για ασκήσεις χαμηλής έντασης, όπως το αργό τρέξιμο, το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει το λίπος ως κύριο καύσιμο όταν οι υδατάνθρακες εξαντλούνται. Επειδή το σώμα έχει μεγάλα αποθέματα λίπους, η παροχή ενέργειας δεν αποτελεί πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η αφυδάτωση και η υπερβολική απώλεια ανόργανων συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, πνευματική και σωματική. Για μέτρια ως υψηλής έντασης άσκηση, το σώμα χρειάζεται να χρησιμοποιεί περισσότερους υδατάνθρακες ως πηγή ενέργειας, με συνέπεια γρήγορη εξάντληση γλυκογόνου. Οι υδατάνθρακες είναι η πιο αποτελεσματική πηγή ενέργειας από τα λίπη.

Πότε και τι πρέπει να φάμε πριν από την προπόνηση για να έχουμε ενέργεια που διαρκεί;

Η σύσταση ενός προ-ασκησιακού γεύματος θα πρέπει να μην προκαλεί γαστρεντερική δυσφορία, όπως φούσκωμα, αυξημένη οξύτητα στο στομάχι-καούρα ή αυξημένο όγκο στο έντερο, που μπορεί να προκαλέσει την ανάγκη για κένωση κατά την προπόνηση. Ένα γεύμα σε στερεή μορφή (π.χ. μακαρόνια ή πατάτες και κρέας) θα πρέπει να καταναλώνεται περίπου 3 ή 4 ώρες πριν την άσκηση, για να υπάρχει χρόνος για πέψη πριν την προπόνηση. Το γεύμα αυτό θα πρέπει να είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες και χαμηλό σε λίπη και πρωτεΐνες, ενώ μπορεί να επιλεχθεί μια ποικιλία τροφίμων κάθε φορά που να ικανοποιεί τις διατροφικές συνήθειες του ασκούμενου.

Ποια η συμβολή στη διατήρηση της ενέργειας ενός μικρού γεύματος πριν την άσκηση;

Το γεύμα ή το σνακ πριν την άσκηση θα πρέπει να προετοιμάζει τους αθλητές για την επερχόμενη δραστηριότητα, ώστε ούτε να πεινάνε, ούτε να έχουν άπεπτη τροφή στο στομάχι. Οι ιδανικές οδηγίες για την επίτευξη του στόχου περιλαμβάνουν την κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων υγρών, ώστε να διατηρείται ικανοποιητικά η κατάσταση υδάτωσης, την κατανάλωση γεύματος χαμηλό σε λίπος και φυτικές ίνες, ώστε να διευκολύνεται η γαστρική εκκένωση και να ελαχιστοποιούνται οι γαστρεντερικές διαταραχές και το σνακ να είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες για τη σταθερή διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα κατά την άσκηση. Τέλος, μπορεί να περιλαμβάνει μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης εφόσον έχει πειραματιστεί ο αθλητής με τις διατροφικές του προτιμήσεις.

Οι καλύτερες επιλογές θα μπορούσαν να είναι:

 • 1 φρούτο
 • 1 φρυγανιά και 1 φέτα τυρί του τοστ
 • ½ γιαούρτι, 6 καρύδια και 1 κουταλάκι μέλι
 • 1 γκοφρέτα δημητριακών.

Τι θα πρέπει να τρώμε μετά από μία προπόνηση για την καλύτερη αναπλήρωση της ενέργειας που καταναλώσαμε;

Οι υδατάνθρακες και το λίπος είναι οι βασικές θρεπτικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης και μπορούν να αναπληρωθούν εύκολα από τροφές μέσα από τις διάφορες ομάδες τροφίμων. Η αυξημένη θερμιδική πρόσληψη που χρειάζεστε για την αναπλήρωση των ενεργειακών αποθεμάτων που καταναλώθηκαν κατά την άσκηση θα βοηθήσει επίσης στο να προμηθευτείτε τις μικρές ποσότητες πρωτεΐνης, βιταμινών, ανόργανων συστατικών και ηλεκτρολυτών που μπορεί να είναι απαραίτητα για αποτελεσματική ανάκαμψη. Τα άτομα τα οποία εμπλέκονται σε καθημερινή σωματική δραστηριότητα παρατεταμένης διάρκειας, θα πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, το οποίο θα βοηθήσει στην αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου που είναι απαραίτητο για συνεχόμενες καθημερινές προπονήσεις υψηλής έντασης. 

Πόσο σημαντικό είναι το πρωινό για το σωματικά ενεργό άτομο;

Το πρωινό παρέχει μια σημαντική ποσότητα θερμίδων και ενέργειας, καθώς και άλλων θρεπτικών συστατικών στην ημερήσια διατροφή. Η παράλειψη του πρωινού θα μπορούσε να συγκριθεί με μια μικρή νηστεία, καθώς το άτομο παραμένει νηστικό για 12-14 ώρες, με επακόλουθα συμπτώματα αδυναμίας και πιθανής εξασθένησης στην προπόνηση. Ένα ισορροπημένο πρωινό με κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες, που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μια μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης θα προλάβει την εκδήλωση της πείνας πριν το μεσημέρι.

Όταν ο αγώνας είναι πρωί οι καλύτερες και πιο δημοφιλείς επιλογές είναι:

 • τσάι με 2 φέτες ψωμί ή αντίστοιχα φρυγανιές και λίγη γαλοπούλα ή τυρί
 •  μια αθλητική μπάρα και λίγο αθλητικό ποτό
 • 1 φλιτζ ρυζι και λίγη γαλοπούλα
 • 1 μικρό σταφιδόψωμο ή κεικ (αφου έχει δοκιμαστεί σε προπόνηση)

Οι επιλογές αυτές θα συμβάλουν στην αύξηση της γλυκόζης του αίματος και θα συνεισφέρουν στην αντοχή και στην αίσθηση της ευεξίας μετά από το πρωινό ξύπνημα. Σε περιπτώσεις μη ανοχής του συγκεκριμένου σνακ συστήνεται ένα μικρό αντίστοιχο γεύμα πριν τον ύπνο.

Ποια η συμβολή της συχνότητας των γευμάτων στην επαρκή παροχή ενέργειας στο σωματικά ενεργό άτομο;

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στη σταθερή παροχή ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και στην καλύτερη απορρόφηση και αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών. Επίσης, η συχνή πρόσληψη ισορροπημένων γευμάτων προλαμβάνει την εξάντληση των αποθεμάτων ενέργειας κατά την άσκηση και συμβάλλει στη βέλτιστη αναπλήρωσή τους. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονιστεί και η σημασία της σταθερής κατανάλωσης υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας, για την επίτευξη σωστής υδάτωσης ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου ενώ δεν είναι συνηθισμένη η παρουσία αφυδάτωσης στους ασκούμενους, παρόλα αυτά μπορεί να παρατηρηθεί σε κρύο και ξηρό περιβάλλον καθώς και λόγω έντονης εφίδρωσης.

 

Ποιές οι βασικές θρεπτικές συστάσεις;

Υδατάνθρακες: (μονάδα μέτρησης (g/kg))

7εως12 g/kg για μέτριας έντασης προπόνηση –αρχάριοι (75 κιλά αθλητής χρειάζεται 500-900 g/day)

Για παράδειγμα 1 φέτα ψωμί, 30 γρ δημητριακών πρωίνου ή ωμών ζυμαρικών, 20 γρ ρύζι ωμό και 100 γρ φρούτου περιέχουν 15 γρ υδατάνθρακες

Πρωτείνες: (μονάδα μέτρησης (g/kg))

1.4 to 1.6 g/kg (75 κιλά αθλητής χρειάζεται 105-215 g/day)

Επιλέξετε χαμηλών λιπαρών επιλογές κρέατος, όπως το φιλέτο μόσχου, το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα ή το ψάρι. Επίσης τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά 2-4% και το γιαούρτι αντίστοιχα είναι καλές πηγές πρωτείνης. Όσον αφορά τις φυτικές πηγές καλές επιλογές είναι η σόγια, το κινόα, και ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά.

Λίπος: (μονάδα μέτρησης (g/kg))

0.8 to 1.5 g/kg (75 κιλά αθλητής χρειάζεται 60-115 g/day)

Καλές πηγές λίπους: ελιές, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, φυστικοβούτυρο, αβοκάντο, σολωμός και λιναρόσπορος

Υγρά:

Πριν τον αγώνα :

500-750 ml υγρών 2 ώρες πριν τον αγώνα (να προτιμηθούν αθλητικά ποτά) από τα οποία το ½ να καταναλωθεί 10-20 λεπτά πριν την έναρξη.

Κατά τον αγώνα:

 • Κατανάλωση  30 εως 60 g υδατανθράκων (120­250 kcal) ανα ώρα
 • Ενυδάτωση με 200-300ml υγρών κάθε 15 με 20 λεπτά,να εμπεριέχει νάτριο

Μετά τον αγώνα:

Πρόσληψη 600 ml αθλητικού ποτού με νάτριογια κάθε 500 γρ απώλειας βάρους

Νερό ή αθλητικά ποτά ή τζελ;

Για τις προπονήσεις που διαρκούν μέχρι 1ωρά να προτιμηθεί νερό

Για μεγαλύτερη διάρκεια είναι σημαντική η πρόσληψη υγρών με νάτριο και κάλιο καθώς και η κατανάλωση τζελ υδατανθράκων συνδυαστικά.

Σνακς: Πολύ σημαντικά στην αθλητική διατροφ περιέχουνών και00 τα ψωμί, 30 ε αποτβημητριακή

Τα προαγωνιστικά σνακ έχουν σα σκοπό την αποφυγή πείνας κατά τη διάρκεια του αγώνα, ενώ παρέχουν ενεργεια γαι τις πρώτες αγωνιστικές ώρες (κατανάλωση 3 -4 ώρες πριν τον αγώνα)

Το μεταγωνιστικό σνάκ έχει ως στόχο την αποκατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου (Κατανάλωση μέσα στις πρώτες 2 ώρες απο τον αγώνα)-καλύτερες επιλογές -1 μπανάνα –γιαούρτι 2% και 1 φέτα ψωμί

Είναι όμως πολύ σημαντική η σωστή αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών με αποτέλεσμα το μεγάλο γεύμα μέτα τον αγωνα να είναι οσο το δυνατόν πιο κοντά απο το τέλος του αγώνα και να περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων (Κρέας, λαχανικά , δημητριακά και ψωμί, ελαιόλαδο και 1 φρούτο για επιδόρπιο ή κάποιο γλύκισμα (μαύρη σοκολάτα, κρέμα)

Αυτός είναι ένας ενδεικτικός τρόπος ώστε ο αθλητής να είναι έτοιμος και ξεκούραστος για την επόμενη προπόνηση του

 

Πηγή: poseidon-athenshalfmarathon.comTι ασκήσεις να επιλέξετε ανάλογα με την ηλικία σας, και πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεστε!

Τι είδους, άσκηση να επιλέξετε σε κάθε φάση της ζωής σας και πώς θα ανταποκριθούν τα οστά και οι μύες σας στην απόφασή σας αυτή; Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνετε στη γυμναστική και με ποιους τρόπους μπορείτε να αποφύγετε μελλοντικούς πόνους και ενοχλήσεις;

Η γυμναστική δεν είναι ταυτόσημη με νεανικά σώματα που ιδρώνουν κάτω από μπάρες! Ένας υγιής οργανισμός σε ένα καλοσχηματισμένο σώμα δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κάποιων, αλλά ζητούμενο για κάθε ηλικία. Τι είδους, όμως, άσκηση να επιλέξετε σε κάθε φάση της ζωής σας; Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνετε στη γυμναστική;

 

Ηλικία: 18-30

Τι συμβαίνει στον οργανισμό;
Ο οργανισμός βρίσκεται στην καλύτερή του φάση. Ο μεταβολικός ρυθμός διανύει την πιο ευνοϊκή του περίοδο, με αποτέλεσμα να «καίει» κανείς θερμίδες όχι μόνο κατά την άσκηση, αλλά και όσο ξεκουράζεται. Παράλληλα, η μυϊκή μάζα, αλλά και η πυκνότητα των οστών είναι στο υψηλότερό τους επίπεδο. Από την ενηλικίωση μέχρι και τα 30 υπάρχει ισορροπία μεταξύ της οστεοσύνθεσης και της οστεο­κα­ταστροφής. Όση ποσότητα, δηλαδή, οστού ­χάνεται, τόση φτιάχνεται κιόλας. Είναι, λοιπόν, η κατάλληλη ηλικία να αποκτήσετε το ιδανικό βάρος για το σωματότυπό σας και να το διατηρήσετε στο μέλλον. Αντίθετα, οι άνθρωποι που έχουν περιττά κιλά μέχρι την ηλικία των 30, κατά πάσα πιθανότητα θα δυσκολευτούν να τα χάσουν αργότερα. 

Ποια άσκηση να επιλέξετε;
Η αεροβική άσκηση, απαραίτητη για τη γράμμωση του σώματος, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Ξεκινήστε με έντονο περπάτημα ή επιλέξτε το τρέξιμο, το κολύμπι ή την ποδηλασία. Συνδυάστε την αεροβική με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης όπως βάρη και ευλυγισίας όπως γιόγκα ή πιλάτες , για να «χτίσετε» το σώμα σας και να διατηρήσετε την πυκνότητα των οστών σας. 

Πόσο συχνά να γυμνάζεστε 
Αφιερώστε 3 φορές την εβδομάδα, από μισή ώρα, για αεροβική άσκηση και 2 φορές κάντε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και ευλυγισίας. 

 

Ηλικία:30-40

Τι συμβαίνει στον οργανισμό;
Ο οργανισμός από την ηλικία των 30 αρχίζει να γίνεται “μη συνεργάσιμος”.  Αν δεν είστε δραστήριοι, χάνετε μεγαλύτερη ποσότητα μυϊκής μάζας και τη θέση της καταλαμβάνει το λίπος. Ο μεταβολισμός μειώνεται και πρέπει να τρώτε μικρότερη ποσότητα, προκειμένου να διατηρήσετε το βάρος σας. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παράγουν μέσα σε αυτή τη δεκαετία λιγότερη ποσότητα αναπτυξιακής ορμόνης, με αποτέλεσμα τη σταδιακή φθορά όχι μόνο των μυών, αλλά και των οστών. Ο ρυθμός που χάνει ο οργανισμός το ασβέστιο που προσλαμβάνει αυξάνεται και τα κόκαλα γίνονται λιγότερο συμπαγή. 

 Ποια άσκηση να επιλέξετε;
Ο συνδυασμός μυϊκής ενδυνάμωσης και αεροβικής άσκησης είναι απαραίτητος για να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος, αλλά και να αυξήσετε την πυκνότητα και τη δύναμη των οστών. Σε αυτές τις ηλικίες, ιδιαίτερα σημαντική είναι κυρίως η άσκηση με αντίσταση όπως βάρη ή λάστιχα, που βοηθά στη μείωση του ρυθμού απώλειας ασβεστίου. Ωστόσο, συνήθως αυτή τη δεκαετία, οι οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι αυξημένες, οπότε η γυμναστική έρχεται σε «δεύτερο επίπεδο». Για να κερδίσετε χρόνο, αγοράστε ένα διάδρομο ή ένα στατικό ποδήλατο και γυμναστείτε στο σπίτι σας. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε και απλές ασκήσεις, όπως κοιλιακούς και ραχιαίους, ή ασκήσεις με βάρη. Αν γραφτείτε σε γυμναστήριο ή ασχοληθείτε με κάποιο σπορ, επιλέξτε ευέλικτα προγράμματα και αξιοποιήστε τις ελεύθερες ώρες του Σαββατοκύριακου. 

Πόσο συχνά να γυμνάζεστε 
Προσπαθήστε να εντάξετε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα 3-5 φορές μισάωρης αεροβικής γυμναστικής, ενσωματώνοντας και ορισμένες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. 

 
 
Ηλικία:40-50

Τι συμβαίνει στον οργανισμό;
Μέχρι την ηλικία των 50, το 90% των γυναικών παρουσιάζει εμμηνόπαυση. Κατά τη μεταβατική περίοδο πριν την έλευσή της, αρχίζουν να μειώνονται οι ορμόνες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ορισμένες μεταβολικές διαταραχές. Οι ορμονικές μεταβολές που επέρχονται με την εμμηνόπαυση επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση των οστών, του μυϊκού ιστού και του μεταβολισμού γενικότερα. Κυρίως οι γυναίκες χάνουν αρκετή από την οστική τους μάζα, ενώ ο μυϊκός ιστός αντικαθίσταται στο μεγαλύτερο μέρος του από λίπος.

Τι άσκηση να επιλέξετε;
Η συστηματική άσκηση και κυρίως η αεροβική που συμβάλλει στην καύση λίπους, βοηθάει στο να καθυστερήσουν οι αλλαγές που «καθορίζει» η εμμηνόπαυση. Προτιμήστε το περπάτημα, το ελαφρύ τρέξιμο ή την κολύμβηση, προκειμένου να αυξήσετε το ρυθμό του μεταβολισμού και επομένως να «κάψετε» θερμίδες. Εντάξτε στο πρόγραμμά σας και ορισμένες ασκήσεις στρέτσινγκ για ευλυγισία. Η μυϊκή ενδυνάμωση είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις ηλικίες, αφού με τη συστηματική άσκηση μπορείτε να προλάβετε πόνους των αρθρώσεων. Στην περίπτωση που έχετε ήδη ενοχλήματα, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι απαραίτητες υπό την επίβλεψη, βέβαια, και τις οδηγίες ενός φυσιατρού ή εξειδικευμένου γυμναστή. Σημαντικό είναι επίσης να συνδυάζετε την άσκηση με δραστηριότητες που σας είναι ευχάριστες, ώστε να γυμνάζεστε, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιείτε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας.

Πόσο συχνά να γυμνάζεστε
Καλό είναι να γυμνάζεστε 2-3 φορές την εβδομάδα, από 30’ κάθε φορά.

 

Ηλικία:50-60

Τι συμβαίνει στον οργανισμό;
Μετά τα 50, οι αλλαγές σε άνδρες και γυναίκες είναι ραγδαίες. Χάνεται πολύ γρήγορα μεγάλο μέρος του μυϊκού ιστού, το οποίο αντικαθίσταται από λίπος, ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση των οστών και των μυών. Ιδιαίτερα οι άνδρες χάνουν αρκετή μυϊκή δύναμη, ενώ οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν βάρος και αποκτούν το σώμα του «μήλου» (το λίπος συγκεντρώνεται στη μέση). Το φυσιολογικό όριο της περιφέρειας της μέσης για τις γυναίκες είναι μέχρι 80 εκ. και για τους άνδρες 94 εκ., ενώ πάνω από 88 εκ. και 102 εκ. αντίστοιχα θεωρείται ότι αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Ποια άσκηση να επιλέξετε;
Επιλέξτε ήπια αεροβική άσκηση, όπως το περπάτημα και το κολύμπι, που δεν επιβαρύνουν κυρίως τα γόνατα, τα οποία κινδυνεύουν συνήθως από τραυματισμούς σε αυτές τις ηλικίες. Εμπλουτίστε το πρόγραμμά σας με ορισμένες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, μειώνοντας όμως το βάρος και αυξάνοντας τις επαναλήψεις. 

Πόσο συχνά να γυμνάζεστε
Γυμναστείτε 2-3 φορές την εβδομάδα, από μισή ώρα κάθε φορά.

 

Ηλικία: 60plus

Τι συμβαίνει στον οργανισμό;
Καθώς μεγαλώνει κανείς, μειώνεται η περιεκτικότητα του σώματός του σε υγρά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το αρθρικό υγρό, που προστατεύει τις αρθρώσεις. Η απώλεια αυτή, που γίνεται σταδιακά με την πάροδο των χρόνων, έχει ως αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους και να προκαλούνται οστεοαρθρίτιδες. Η οστική μάζα, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, μειώνεται και είναι πιθανό να χάσει κανείς, μετά τα 80, από 2 μέχρι και 5 πόντους σε ύψος, ενώ οι ιστοί γίνονται πιο αδύναμοι και αυξάνεται η πιθανότητα τραυ­ματισμών. Σε αυτές τις ηλικίες, ξεκινάνε επίσης εκφυλιστικές αρθροπάθειες όπως οστεοαρθρίτιδες ισχίων, που συνεπά­γονται έντονα προβλήματα, όπως η οσφυαλγία. Σύμφωνα πάντως με έρευνες, όσοι συνεχίζουν να γυμνάζονται μετά την ηλικία των 60 είναι λιγότερο επιρρεπείς σε πτώσεις, πιο ευκίνητοι και κινδυνεύουν λιγότερο από ασθένειες, όπως τα καρδιαγγεια­κά, ο διαβήτης και ο καρκίνος. 

Ποια άσκηση να επιλέξετε;
Η ήπια σωματική δραστηριότητα όπως κολύμβηση ή περπάτημα είναι ιδανική για τις ηλικίες άνω των 60 ετών, ενώ και ορισμένες ασκήσεις στρέτσινγκ βοηθούν πολύ τις δύσκαμπτες αρθρώσεις. Σημαντική είναι, επίσης, η μυϊκή τόνωση του οργανισμού, αφού, σύμφωνα με μελετητές, ακόμη και στην ηλικία των 70-80 ετών, η συστηματική ήπια άσκηση ανακουφίζει ή και προλαμβάνει πόνους στις αρθρώσεις. 

Πόσο συχνά να γυμνάζεστε 
Προσπαθήστε να ασκείστε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, από μισή ώρα κάθε φορά. 

 

Πηγή: kallistos-oaka.grΠροκήρυξη 30ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων – Αγωνιστικό Πρόγραμμα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ   ΚΑΙ   ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ:  ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ (Α.Ο.Ν.Μ.)

Αθήνα 21/02/2018 – 24/02/2018

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

 

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ «ΔΡΟΜΕΑΣ»
Δ/νση: Τριπόλεως 19Α, Αθήνα, 104 44
Τηλ. 210-3304144
Fax: 210-3304151

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ «Σ.Α.Ν.»
Δ/νση: Κλεοβούλου 26, Αθήνα, 117 44
Τηλ. 215 5512 159
Fax: 215 5512 159 

 

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ & ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ
«ΛΕΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ»
Δ/νση: Πύργος Πειραιά
Τηλ. 210-4175506
   ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ & ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ “ΔΙΑΓΟΡΑΣ”
Λ. Μεσογείων 419, 153 43
Αγία Παρασκευή
Εμπορικό Κέντρο «ΑΙΘΡΙΟ»
Τηλ. +30 694 7006372 
     

Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείο Νομού Ηρακλείου Κρήτης «ΤΑΛΩΣ»
Δ/νση: Λευκωσίας 28, Δειλινά
71304, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ. 28102-52421

 

 

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ

 ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΟ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Α.Ο.Ν.Μ.

(ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ)

 

 

1. Σκοπός των αγώνων
α) Η ανάπτυξη του ευγενούς πνεύματος αλληλεγγύης και συναγωνισμού μεταξύ των Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων αθλητών.
β) Η συμμετοχή τους σε επίσημους αγώνες της χώρας μας για Νεφροπαθείς και Μεταμοσχευμένους μέσα από τη διαδικασία των προπονήσεων και την συνεχή καλλιέργεια του σώματος και του πνεύματος.
γ) Η περαιτέρω πρόκριση και συμμετοχή τους σε Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων ή σε Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων, με τους οποίους προβάλλεται η διάδοση του θεσμού της δωρεάς οργάνων.

 

2. Όροι συμμετοχής
Στους αγώνες μπορούν να πάρουν μέρος αθλητές που είναι κάτοχοι Δελτίου Αθλητή της Α.Ο.Ν.Μ. οι οποίοι ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:
α) Άτομα τα οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας (Χ.Ν.Α.) και η κατάστασή τους αντιμετωπίζεται με τη μέθοδο της αιμοκάθαρσης μέσω Τεχνητού Νεφρού, καθώς και με Περιτοναϊκή Κάθαρση.
β) Άτομα τα οποία έχουν υπoβληθεί σε αλλογενή μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου ή οργάνων (νεφρού, καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος, παγκρέατος) ή ρευστού οργάνου (μυελού των οστών) αμιγώς αθλητικών σωματείων μεταμοσχευμένων να έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% ή να λαμβάνουν ανοσοκαταστολή καθημερινώς.
γ) Να έχουν δελτία υγείας αθλητών και σφραγίδα από τους θεράποντες γιατρούς τους για τη συμμετοχή τους στους αγώνες.

ΑΘΛΗΤΕΣ ΑΝΕΥ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

3. Κωλύματα – Περιορισμοί
α) Αθλητής ο οποίος έχει τιμωρηθεί από το Σωματείο του ή την Α.Ο.Ν.Μ. με πειθαρχική ποινή, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τιμωρία.
β) Αθλητής μεμονωμένος για τον οποίο δεν έχει εκδοθεί Δελτίο Αθλητή από την Α.Ο.Ν.Μ., δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής.

 

4. Αγωνίσματα
Τα αγωνίσματα στα οποία μπορούν να πάρουν μέρος οι αθλητές είναι: του Στίβου, της Κολύμβησης, της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, του Bowling και της Ποδηλασίας 5.000μ.
Οι αθλητές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και σε πέντε (5) αγωνίσματα εκ των οποίων τα δύο (2) μπορούν να είναι ομαδικά (διπλά), έως την 10η Φεβρουαρίου 2018 και να συμμετάσχουν μόνο σ’ αυτά.

 

5. Κατηγορίες αθλητών
Οι κατηγορίες των αθλητών, είναι αυτές που καθορίζονται από την Παγκόσμια Αθλητική Ομοσπονδία Μεταμοσχευμένων W.T.G.F. :

α. Στα ατομικά αγωνίσματα οι κατηγορίες είναι οι παρακάτω:

έως 17 ετών
18 έως 29 ετών
30 έως 39 ετών
40 έως 49 ετών
50 έως 59 ετών
60 έως 69 ετών
70 ετών και άνω

 

β. Στα δυαδικά αγωνίσματα, οι κατηγορίες είναι οι παρακάτω:

18 έως 29 ετών
30 έως 49 ετών
50+

Διευκρίνιση: Βάσει του κανονισμού της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η ηλικιακή κατηγορία των 16-17 ετών, μπορεί να αγωνισθεί στην κατηγορία των Adult (18-29). Σε περίπτωση που θέλουν να λάβουν μέρος και αγωνίσματα δυάδων, υποχρεωτικά θα αγωνισθούν μόνο στην κατηγορία των Adult (18-29).
Βάσει του κανονισμού της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (W.T.G.F.), οι ηλικιακές κατηγορίες ισχύουν έως και την έναρξη των Πανευρωπαϊκών Αγώνων στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, από 17 Ιουνίου μέχρι 24 Ιουνίου 2018.
Σε κάθε περίπτωση υπολογίζονται σύμφωνα με την ημέρα που αγωνίζεται ο αθλητής ή την ημερομηνία έναρξης των αγώνων (Εθνικών – Διεθνών).

 

6. Υπεύθυνη Δήλωση
Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των αθλητών στους αγώνες είναι η συμπλήρωση ηλεκτρονικού εντύπου στο οποίο πέραν των αθλημάτων, δηλώνεται από τον αθλητή ότι η δήλωσή τους υποβάλλεται ορθά και υπεύθυνα.
Στην περίπτωση δήλωσης συμμετοχής στα διπλά αγωνίσματα του Bowling καθώς και της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, πρέπει απαραιτήτως να δηλωθούν και τα επίθετα των συμπαικτών.

 

7. Δελτίο Αθλητή – Υγείας
Όλοι οι αθλητές υποχρεούνται να εφοδιαστούν από τον Σύλλογο τους με τα Δελτία Αθλητή – Υγείας, να υπογραφούν από τους θεράποντες ιατρούς των μονάδων παρακολούθησής τους και μόνο από αυτούς και να επιστραφούν στους συλλόγους τους έως την 10η Φεβρουαρίου 2018 με τα παρακάτω:
Όλοι οι αθλητές υποχρεούνται να υποβληθούν σε καρδιολογική εξέταση και να προσκομίσουν βεβαίωση καρδιολόγου ότι τους επιτρέπεται να αγωνίζονται.
Για τους αθλητές της κολύμβησης, απαραίτητη προϋπόθεση της συμμετοχής τους είναι να έχουν μαζί τους χαρτί δερματολόγου το οποίο θα αποδεικνύει ότι δεν φέρουν κανενός είδους δερματοπάθεια.
Μετά την εκπνοή της προθεσμίας αυτής οποιαδήποτε έγγραφα δεν λαμβάνονται υπόψη.

 

8. Κυρώσεις
Οι αθλητές που θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των αγώνων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις κυρώσεις που προβλέπει ο αθλητικός νόμος (Ν. 2725/99) και ο πειθαρχικός κανονισμός της Α.Ο.Ν.Μ.
Οι αθλητές που δεν θα προσκομίσουν στο Σύλλογό τους το, υπογεγραμμένο από τον θεράποντα ιατρό Δελτίο Υγείας Αθλητή, τις καρδιολογικές τους εξετάσεις καθώς και την ιατρική βεβαίωση του καρδιολόγου τους δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στους αγώνες.

 

9. Ενστάσεις
Ενστάσεις που αφορούν το αποτέλεσμα ή την διεξαγωγή ενός αγωνίσματος, πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή Διαιτησίας των αγώνων μέσα σε 30’ (τριάντα λεπτά) από την λήξη του αγωνίσματος αυτού και να συνοδεύεται από ένα παράβολο αξίας 150,00 € το οποίο θα παρακρατηθεί αν η ένσταση δεν γίνει δεκτή.
Η επιτροπή θα αποτελείται από τους: Λεωνίδα Μανώλη, Ανδρέα Κωλέττη Ευθύμιο Αμερικάνο και τον Ευθύμιο Αμερικάνο.

 

10. Απονομή μεταλλίων
Ανεξάρτητα από το όριο πρόκρισης του κάθε αγωνίσματος και από τον αριθμό συμμετοχών σε κάθε κατηγορία, θα απονεμηθούν τα αντίστοιχα μετάλλια για την κατάκτηση της 1ης, 2ης και 3ης νίκης.
Οι απονομές όλες θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά στους αγωνιστικούς χώρους.

 

11. Προϋποθέσεις «πρόκρισης» ένταξης αθλητή στην Εθνική Ομάδα – Αποστολή για τους 10ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Σαρδηνίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων είναι:
Για όλα τα αγωνίσματα (στίβο, κολύμβηση, ποδηλασία, επιτραπέζια αντισφαίριση και bowling) η κατάκτηση ορίου πρόκρισης αγωνίσματος, δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό κριτήριο πρόκρισης και ένταξης αθλητών στην εθνική ομάδα – αποστολή της Α.Ο.Ν.Μ., όπως άλλωστε συμβαίνει και στις άλλες Αθλητικές Ομοσπονδίες.
Για την ένταξη αθλητών στην εθνική ομάδα – αποστολή, τίθενται υπόψη κι άλλα κριτήρια, όπως αυτά αναγράφονται στον Γενικό Κανονισμό και στον Κανονισμό Εθνικών Ομάδων της Α.Ο.Ν.Μ.

 

12. Τεχνικοί όροι Αθλημάτων Bowling, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, Ποδηλασίας


BOWLING

Στο ατομικό αγώνισμα οι συμμετέχοντες αθλητές μεταμοσχευμένοι και αιμοκαθαρόμενοι, θα συμμετέχουν στους αγώνες ξεχωριστά ή και από κοινού, σύμφωνα με τις ηλικιακές κατηγορίες της Παγκόσμιας και Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων (παρ. 5.).
Για το αγώνισμα των δυάδων, αθλητές διαφορετικών αθλητικών σωματείων ή και διαφορετικής ηλικιακής κατηγορίας δύνανται να συγκροτήσουν δυάδα.
Σε περίπτωση που η δυάδα αποτελείται από αθλητές διαφορετικής ηλικιακής κατηγορίας, τότε αγωνίζεται στην μικρότερη ηλικιακή κατηγορία του ενός εκ των δύο αθλητών της.
Επίσης, για τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες στη Σαρδηνία, μπορούν να συγκροτηθούν δυάδες από έναν αιμοκαθαρόμενο και έναν μεταμοσχευμένο αθλητή.
Οι αθλητές του ατομικού και των δυάδων θα αγωνιστούν σε 3 παιχνίδια ανά ηλικιακή κατηγορία.

 

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ
Στο ατομικό αγώνισμα οι συμμετέχοντες αθλητές μεταμοσχευμένοι και αιμοκαθαρόμενοι, θα συμμετέχουν στους αγώνες ξεχωριστά ή και από κοινού, σύμφωνα με τις ηλικιακές κατηγορίες της Παγκόσμιας και Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων (παρ. 5.).
Για το αγώνισμα των δυάδων, αθλητές διαφορετικών αθλητικών σωματείων ή και διαφορετικής ηλικιακής κατηγορίας δύνανται να συγκροτήσουν δυάδα.
Σε περίπτωση που η δυάδα αποτελείται από αθλητές διαφορετικής ηλικιακής κατηγορίας, τότε αγωνίζεται στην μικρότερη ηλικιακή κατηγορία του ενός εκ των δύο αθλητών της.
Επίσης, για τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες στη Σαρδηνία, μπορούν να συγκροτηθούν δυάδες από έναν αιμοκαθαρόμενο και έναν μεταμοσχευμένο αθλητή.
Σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, η συμμετοχή θα είναι 3 τουλάχιστον αθλητών ή δυάδων, στο ατομικό και στις δυάδες αντίστοιχα.
Σε περίπτωση που δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών αθλητών ή δυάδων σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, θα γίνεται συγχώνευση με την προηγούμενη ηλικιακή κατηγορία. Αν δεν προηγείται ηλικιακή κατηγορία ή πάλι δεν συμπληρώνει η κατηγορία τουλάχιστον 3 αθλητές ή δυάδες, συμψηφίζεται με την επόμενη ηλικιακή κατηγορία.

 

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Θα γίνει το αγώνισμα 5.000μ. και 20.000μ. θα εκκινήσουν ταυτόχρονα όλοι οι αθλητές (ποδηλάτες), όλων των ηλικιακών κατηγοριών.

 

13. Τεχνικοί Όροι για τα αθλήματα της σφαιροβολίας, της δισκοβολίας και της ρίψης ακοντίου

Οι αθλητές των ρίψεων (σφαίρας, ακοντίου και δίσκου), σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Αθλητικής Ομοσπονδίας Μεταμοσχευμένων (W.T.G.F.), συμμετέχουν στην κατηγορία τους ανάλογα με τα παρακάτω βάρη:

 

ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ

Μεταμοσχευμένοι – Αιμοκαθαρόμενοι

Γυναίκες

3 kg

Γυναίκες

4 kg

Άνδρες

3 kg

Άνδρες

5,4 kg

Άνδρες

7,26 kg

14 έως 15

16 έως 17

60 έως 69

16 έως 17

18 έως 29

50 έως 59

18 έως 29

70 και άνω

40 έως 49

30 έως 39

60 έως 69

30 έως 39

 

50 έως 59

 

70 και άνω

40 έως 49

 

 

 

 

ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ

Μεταμοσχευμένοι – Αιμοκαθαρόμενοι

Γυναίκες

1 Kgr

Άνδρες

2 Kgr

Άνδρες

1 >Kgr

όλες

14 έως 49

50 και άνω

 

ΡΙΨΗ ΑΚΟΝΤΙΟΥ

Μεταμοσχευμένοι – Αιμοκαθαρόμενοι

Γυναίκες

600 gr

Γυναίκες

400 gr

Άνδρες

800 gr

Άνδρες

600 gr 

 Άνδρες
400 gr
14 έως 49 50 και άνω 14 έως 49 50 έως 69 70 και άνω

 

14. Συμμετέχοντα Αθλητικά Σωματεία :

 

ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

 1. Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Μεταμοσχευμένων «ΔΡΟΜΕΑΣ».
 2. Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών «Σ.Α.Ν.»
 3. Αθλητικός Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Νεφροπαθών «ΛΕΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ»
 4. Παναττικός Αθλητικός Σύλλογος Μεταμοσχευμένων & Νεφροπαθών «ΔΙΑΓΟΡΑΣ»

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ  ΑμεΑ (ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΑΘΛΗΤΕΣ)

 1. Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείο Νομού Ηρακλείου Κρήτης «ΤΑΛΩΣ» (συμπεριλαμβάνονται όλες οι αναπηρίες  ΑμεΑ)
 2. Σύνδεσμος Μεταμοσχευμένων Κύπρου
 3. Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών

 

ΗΜΕΡΗΣΙΟ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

 

ΑΦΙΞΕΙΣ

12.00 π.μ. και μετά

Ξενοδοχείο  διαμονής

OSCAR HOTEL

Διεύθυνση

Φιλαδελφείας 25 & Σάμου,   Αθήνα
( έναντι σταθμού Λαρίσης)

 

  

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

 

BOWLING

Τόπος διεξαγωγής

ROYAL BOWLING 

Διεύθυνση

ΤΕΥΘΙΔΟΣ 7, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

(Κοντά στην πλατεία Μπουρναζίου)

Τηλέφωνο

210-5785900

09.30 π.μ.

Άφιξη στο Bowling – Ζέσταμα

10.15 π.μ.

Έναρξη Αγώνων

14.00 μ.μ.

Λήξη Αγώνων – Απονομή μεταλλίων

 

 

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

 

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τόπος  διεξαγωγής

————–

Διεύθυνση

—————

08.15 π.μ.

Αφίξεις αθλητών – ζέσταμα

08.30 π.μ.

400 μ. ελεύθερο

08.50 π.μ.

50 μ. πρόσθιο

09.00 π.μ.

100 μ. πρόσθιο

09.20 π.μ.

50 μ. ελεύθερο

09.30 π.μ.

100 μ. ελεύθερο

09.45 π.μ.

50 μ. ύπτιο

10.00 π.μ.

50 μ. πεταλούδα

10.15 π.μ.

Λήξη αγώνων απονομή μεταλλίων

 

*** Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των αθλητών στα αγωνίσματα της κολύμβησης είναι να έχουν μαζί τους χαρτί δερματολόγου το οποίο θα αποδεικνύει ότι δεν φέρουν κανενός είδους δερματοπάθεια.

 

 

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

 

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Τόπος  διεξαγωγής

 

Διεύθυνση

 

08.15 π.μ.

Αφίξεις αθλητών – ζέσταμα

08.30 π.μ.

5.000μ.

09.00 π.μ.

20.000 μ.

10.00 π.μ.

Λήξη αγώνων απονομή μεταλλίων

 

 

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

 

ΣΤΙΒΟΣ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τόπος  διεξαγωγής

Γήπεδο Ν. Ιωνίας (ΙΚΑΡΟΣ)

Διεύθυνση

Ολυμπίας & Ομορφοκκλησιάς 13

Νέα Ιωνία

08.30  π.μ.

Άφιξη αθλητών – Ζέσταμα

09.00 – 09.50 π.μ.

1.500 μ. , 3.000 μ. ,5.000 μ.

βάδην και μίνι Μαραθώνιος

09.50 – 10.00 π.μ.

200 μ.

10.00 – 10.30 π.μ.

Άλμα εις ύψος

10.30 – 11.15 π.μ.

Σφαιροβολία

11.15 – 11.45 π.μ.

800 μ , 100 μ.

11.45 – 12.15 π.μ.

Άλμα εις μήκος

12.15 – 13.00 πμ.

Ελαστική σφαίρα  –  Δισκοβολία – Ακόντιο

13.00 – 13.30 μ.μ.

400 μ. ,1.500 μ.

13.30 – 14.00 μ.μ.

Ποδηλασία 5.000μ.

14.00 μ.μ.

Λήξη αγώνων – απονομή μεταλλίων

 

Κάθε αγώνισμα θα ξεκινά υποχρεωτικά και μόνο εφόσον έχει ολοκληρωθεί το προηγούμενο, ασχέτως εάν δεν έχουν τηρηθεί επακριβώς τα χρονικά πλαίσια και υπάρξει κάποια καθυστέρηση.

 

 

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

 

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τόπος διεξαγωγής

Αίθουσα «spin ping-pong»

Διεύθυνση

Αγωνιστών στρατοπέδου Χαϊδαρίου 87-89

10.00 π.μ.

Άφιξη – ζέσταμα αθλητών

11.00 π.μ.

Ατομικά

01.00 μ.μ.

Διπλά

 

 

Για την Α.Ο.Ν.Μ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δήμητρα  Τσάμη-Αρκά

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Χαρίκλεια  Φωτοπούλου 

          

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ —–> https://goo.gl/forms/vRKsSVcKmtpjfwg72

 

Ξεκίνησαν οι Εγγραφές για τον 7o Ημιμαραθώνιο της Αθήνας

Ο 7ος Ημιμαραθώνιος της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 18 Μαρτίου 2018. Η επίσημη περίοδος εγγραφών έχει ήδη ξεκινήσει. Tα τελευταία χρόνια ο ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων έχουν ενώσει τις δυνάμεις και τις προσπάθειές τους, συνδιοργανώνοντας με μοναδικό τρόπο ένα αθλητικό μαζικό γεγονός στο κέντρο της πόλης. Συνδιοργανώτρια αρχή του 7ου Ημιμαραθωνίου είναι η Περιφέρεια Αττικής.

 

Για την εγγραφή ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο

http://www.athinahalfmarathon.gr/index.php/el/registration-grΜετέτρεψαν φύλλα από σπανάκι σε ιστό ανθρώπινης καρδιάς. Ενθαρρυντικά νέα για τους καρδιοπαθείς

Επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν φύλλα από σπανάκι σε εξαιρετικά λειτουργικό καρδιακό ιστό.
Σκοπός των ερευνητών είναι να βρουν τον τρόπο να αντικαθιστούν τους κατεστραμμένους ιστούς των ασθενών που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή κάποιο άλλο πρόβλημα που εμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Περισσότερα...


Τι να προσέξετε στη διατροφή σας όταν γυμνάζεστε. Πώς η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, MSc, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Για όλους εσάς που έχετε εντάξει την άσκηση στη ζωή σας και πλέον έχετε βάλει στόχο να πάτε τόσο τη φυσική σας κατάσταση όσο και την αθλητική σας απόδοση ένα βήμα πιο ψηλά, η σωστή προπόνηση από μόνη της ίσως να μην είναι αρκετή.

Περισσότερα...
Page 1 of 1012345...10...Last »

Powered by themekiller.com