1η ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ Α.Ο.Ν.Μ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ «ΙΑΣΩΝ ΛΑΛΑΟΥΝΗΣ»

ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΩΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
3 KAI 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Μετά από τον πολύ επιτυχημένο Virtual Run για τη Δωρεά Οργάνων και τη Μεταμόσχευση της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων (Α.Ο.Ν.Μ.) τον Δεκέμβριου του 2020,

ανακοινώνουμε

την 1η Λαμπαδηδρομία Για Τη Δωρεά Οργάνων, Ιστών Και Τη Μεταμόσχευση από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο έως τον Μαραθώνα με το όνομα «ΙΑΣΩΝ ΛΑΛΑΟΥΝΗΣ».

Η Λαμπαδηδρομία αυτή θα είναι μία διήμερη δράση που θα γίνει Σάββατο και Κυριακή 3 και 4 Ιουλίου 2021.
Την πρώτη ημέρα, Σάββατο 3 Ιουλίου 2021, θα γίνει ένας Περίπατος Υγείας στο Άλσος Συγγρού όπου θα μπορούν νε περπατήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να ενημερωθούν από τους ανθρώπους του Ε.Ο.Μ. (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) και του Ιδρύματος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» για το πώς μπορούμε να γίνουμε όλοι Δωρητές Οργάνων και Δότες Μυελού των Οστών.
Την δεύτερη ημέρα, Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, θα γίνει η Λαμπαδηδρομία όπου θα την τρέξουν νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένοι αθλητές που ανήκουν στους Συλλόγους της Α.Ο.Ν.Μ. Μαζί τους ως συνοδοί-πρεσβευτές της Ύψιστης Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων, Όλοι Εσείς.
Στον Μαραθώνα θα μεταβούμε στο Μουσείο «Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου» όπου θα παραδώσουμε μία δάδα στο μουσείο η οποία θα τοποθετηθεί ως έκθεμα σε κεντρικό χώρο μαζί με το έμβλημα της Α.Ο.Ν.Μ. και ένα κείμενο για τη Δωρεά Οργάνων. Έπειτα θα ακολουθήσει μία μικρή τελετή στην οποία θα μιλήσουν νεφρολόγοι, μεταμοσχευτές και οικογένειες δωρητών και θα γίνουν και βραβεύσεις.

Στην Λαμπαδηδρομία θα εναλλάσσονται οι αθλητές και οι συνοδοί και μόνιμα στον δρόμο θα τρέχουν από τρείς έως έξι αθλητές έχοντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους. Εδώ να τονίσουμε ότι οι δικοί μας αθλητές θα είναι όλοι τους εμβολιασμένοι και με την δεύτερη δόση. Επίσης θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ορίζει ο νόμος.

Η διήμερη αυτή δράση γίνεται υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη κο Γεώργιο Πατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Β. Τομέα Αθηνών, κα Λουκία Κεφαλογιάννη για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρότασή μας αλλά και για το θερμό ενδιαφέρον τους για τη Δωρεά Οργάνων.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: https://www.aonm.gr

Συνέντευξη του διακεκριμένου νεφρολόγου & επίτιμου μέλους της Α.Ο.Ν.Μ., κ. Παναγιώτη Τρίγκα.

Συνέντευξη στην εκπομπή “Τώρα ό,τι συμβαίνει” στο τηλεοπτικό κανάλι Open TV, έδωσε ο διακεκριμένος νεφρολόγος και επίτιμο μέλος της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων (Α.Ο.Ν.Μ.) , κ. Παναγιώτης Τρίγκας.

Ο κ. Τρίγκας μίλησε για τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, τη μεταμόσχευση καθώς και τη δωρεά οργάνων.

Αναφέρθηκε στις δράσεις της Α.Ο.Ν.Μ. που υλοποίησε, για τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, καθώς και σε αυτές που έχει προγραμματίσει να κάνει. 

Συνέντευξη του Προέδρου, του “Δρομέα”, και εκπρόσωπου δημοσίων σχέσεων της Α.Ο.Ν.Μ, κ. Ιωάννη Αρκά, στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Ιόνιον FM

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Ιόνιον fm και στον δημοσιογράφο κ. Ιωάννη Σταθόπουλο, παραχώρησε ο Πρόεδρος του Δρομέα και εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων (Α.Ο.Ν.Μ.), κ. Ιωάννης Αρκάς. 

 

Μεταξύ τον άλλων έγινε αναφορά στο πρωτόκολλο συνεργασίας της ΑΟΝΜ – με την ΕΣΟΑ (Ένωση των Ελλήνων Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες) για από κοινού αθλητικές δράσεις.

 

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ COVID-19 ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΣΥΜΠΑΓΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ή ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ε.Ο.Μ. σχετικά με τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 ατόμων με μεταμόσχευση οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων.

Δείτε την ανακοίνωση: ΕΔΩ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εγγραφή και ο έλεγχος του ΔΙΑΓΟΡΑ στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εγγραφή και ο έλεγχος του ΔΙΑΓΟΡΑ στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Και είναι δικαιούχος οικονομικής ενίσχυσης 2.500 ευρώ Πρώτη φορά από την Ίδρυση του.

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (https://gga.gov.gr/mitroo) τα δικαιούχα Αθλητικά Σωματεία που λαμβάνουν έκτακτη επιχορήγηση για το έτος 2020 λόγω Covid-19.

Δικαιούχα είναι τα σωματεία που έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους έως και 10/12/2020 και έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στο Αγωνιστικό μέρος και για όσα Αθλήματα κατέχουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, σύμφωνα με την ΚΥΑ ΦΕΚ Β’ 5462/10.12.2020

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΡΑΣΗ BILLION STEPS CHALLENGE ΤΗΣ WTGF – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Στις 13 Δεκεμβρίου 2020, ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των βημάτων των συμμετεχόντων στο BILLION STEPS CHALLENGE, μία πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Αθλητικής Ομοσπονδίας Μεταμοσχευμένων με σκοπό τη διάδοση της Ευγενούς Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων και της Μεταμόσχευσης και την προώθηση των οφελών της τακτικής άσκησης στις ζωές των μεταμοσχευμένων και αιμοκαθαρομενων ατόμων.

Άνθρωποι από όλα τα μέρη του πλανήτη, μεταμοσχευμένοι, αιμοκαθαρόμενοι, ιατροί, οικογένειες δοτών και απλοί πολίτες, σχημάτισαν μικρές ομάδες ενώνοντας τα βήματά τους με αυτά χιλιάδων άλλων ανθρώπων που αν και φαινομενικά οι πορείες τους και οι ζωές τους δεν συγκλίνουν, στην ουσία η κατεύθυνσή τους ήταν η ίδια: η διάδοση του μηνύματος της Ζωής.

Μετά την επιτυχία που είχε το BILLION STEPS CHALLENGE την πρώτη χρονιά, η Παγκόσμια Αθλητική Ομοσπονδία Μεταμοσχευμένων διοργανώνει ξανά το ίδιο event με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, επιτυγχάνοντας τον στόχο του 1 δις βημάτων κατά 145%, συγκεντρώνοντας 1.451.398.796 βήματα!

Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν και ελληνικές ομάδες, με πρώτη από αυτές την ελληνική ομάδα των ποδηλάτων μας, οι οποίοι κατέλαβαν την 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη! Ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς αλλά και σε όλους όσους περπάτησαν, έτρεξαν, κολύμπησαν ή έκαναν πετάλι βοηθώντας στη διάδοση του μηνύματος της Ζωής!

Ας μην ξεχνάμε πως κάθε μεγάλη αλλαγή, ξεκινά με ένα μικρό βήμα!

Παρακάτω παρατίθενται οι ομάδες που συμμετείχαν με τον μέσο όρο των βημάτων τους και την κατάταξή τους:

 • 3η θέση Greece AONM Cycling-GRC με 34.451 Average steps
  Θωμάς Τάντος, Δημήτρης Κοντονίνας
 • 351η θέση Greece ΑΟΝΜ Hellas Runners-GRC με 5872 Average steps
  Χριστόφορος Πολυδώρου, Σήφης Τζουγανάκης, Πέτρος Χαλικιάς
 • 514η θέση Greece AONM 2020-GRC με 3800 Average steps
  Ντίνα Γούλιου, Πολυχρόνης Νεραντζάκης, Αλέξανδρος Τζανακάκης
 • 594η θέση Greece AONM 2015-GRC με 2890 Average steps
  Λάμπρος Λύρος, Παναγιώτης Μαντέλος, Γεώργιος Βλαχόπουλος, Φωτεινή Δουμουλιάκα
 • 685η θέση Greece ΑΟΝΜ Lifesteps-GRC με 1306 Average steps
  Αγγελική Δελή
 • 702η θέση Greece AONM Karpathos-GRC με 759 Average steps
 • 707η θέση Greece ΑΟΝΜ#1-GRC με 422 Average steps

Πηγή: AONM

Μήνυμα του Νεφρολόγου, κ. Παναγιώτη Τρίγκα για τον 1st Virtual Run της Α.Ο.Ν.Μ.

Ο νεφρολόγος και δρομέας μεγάλων αποστάσεων Κύριος Παναγιώτης Τρίγκας, μας έστειλε συγχαρητήρια για την οργάνωση του 1st Virtual Run της ΑΟΝΜ και ένα κείμενο που ήθελε να μοιραστεί μαζί μας!
Η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων ανακοίνωσε τον 1ο Virtual Αγώνα δρόμου για τη δωρεά οργάνων. Θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Νοεμβρίου έως και τις 5 Δεκεμβρίου 2020. Είναι μία αξιέπαινη δράση την οποία σαν νεφρολόγος και σαν δρομέας τη χαιρετίζω και την στηρίζω τόσο για το μήνυμα το οποίο προωθεί, όσο και για το δρομικό και αγωνιστικό της σκοπό.
Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Επικίνδυνες εποχές. Δυστυχώς η πανδημία πέραν του κίνδυνου της λοίμωξης από Covid-19, το lockdown έχει και άλλες συνιστώσες με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Η εσωστρέφεια καθημερινά επωάζεται χάνοντας σταδιακά την κοινωνικότητα μας. Η αλήθεια είναι πως με σοβαρές λοιμώξεις δεν παίζουμε και τα μέτρα πρέπει ευλαβικά να τα τηρούμε.
Διέξοδος όμως σε αυτή την παράξενη εποχή είναι η άθληση, με όποιο περιορισμό και αν έχει. Είναι τεκμηριωμένη η άποψη και η γνώση πως η άσκηση και κυρίως η αερόβια έχει ευεργετική δράση τόσο στα γηγενή νεφρά, αλλά και στο μεταμοσχευμένο νεφρό. Τεράστιο όφελος έχουν όσοι ασκούνται, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Όφελος έχουν όλες οι ηλικιακές ομάδες, όλοι οι χρόνιοι νεφροπαθείς και όλοι οι μεταμοσχευμένοι. Πάντα με μέτρο, αλλά πάντα με στόχο για βελτίωση.
Η μεταμόσχευση είναι μία διαδικασία κατά την οποία ένας νεφρός, ένα νεφρικό μόσχευμα, είτε από πτωματικό είτε από ζώντα δότη εμφυτεύεται χειρουργικά σε ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου που υποβάλλονταν σε τακτικές συνεδρίες αιμοκάθαρσης. Είναι μία διαδικασία που χαρίζει ζωή και επαναφέρει τον νεφροπαθή ασθενή σχεδόν στην κανονικότητα του. Για σκεφτείτε πόσο λαχταράμε την κανονικότητα μας τώρα που είμαστε σε lockdown. Τώρα που απειλούμαστε από τον covid.Για σκεφτείτε τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειες τους πόσο πολύ λαχταράνε την κανονικότητά τους, που τόσα χρόνια την έχουν απωλέσει. Στις ΗΠΑ περίπου κάθε δέκα λεπτά εγγράφεται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ένας άνθρωπος. Για να πραγματοποιηθεί όμως η μεταμόσχευση, προϋπόθεση είναι πως υπάρχουν μοσχεύματα. Πρέπει να είμαστε κοινωνικά πιο υπεύθυνοι και να προωθούμε τη δωρεά οργάνων. Έχουμε κοινωνικό και ανθρωπιστικό χρέος έναντι αυτών των ανθρώπων, πολλώ δε μάλλον εμείς οι ιατροί, ώστε αυτή η ευαίσθητη ομάδα των χρόνιων νεφροπαθών να μπορέσει να ζήσει και καλά και περισσότερο. Αυτό επιτυγχάνετε μόνο με τη μεταμόσχευση.
Τρέχουμε το μήνυμα της Δωρεάς Οργάνων!
Κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της Ζωής!
 
ΤΡΙΓΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ειδικός Νεφρολόγος
Επιστημονικά Υπεύθυνος Ιατρός
Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης
Κυανούς Σταυρός Πατρών
 
 

Ο Αθλητής του “ΔΙΑΓΟΡΑ”, Αλέξανδρος Τζανακάκης, μιλά για τον μόσχευμα νεφρού που δέχτηκε απο τον αδερφό του

O Αλέξανδρος Τζανακάκης, αθλητής του Παναττικού Αθλητικού Συλλόγου Μεταμοσχευμένων και Νεφροπαθών “ΔΙΑΓΟΡΑ”, έχει κάνει μεταμόσχευση νεφρού.  Mε τον αδερφό του και δότη του Χρήστο είναι οι μοναδικοί στην Ελλάδα, δότης και λήπτης νεφρικού μοσχεύματος, που τρέχουν μαζί στα 5χλμ. του Μαραθωνίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 

Ο Αλέξανδρος Τζανακάκης μιλά για τον μόσχευμα νεφρού που δέχτηκε από τον αδερφό του

Ο Αλέξανδρος Τζανακάκης ζει με μεταμοσχευμένο νεφρό. Η τύχη στην περίπτωσή του είναι ότι ο δότης του είναι ο αδερφός του. Όπως μας λέει ο ίδιος…

 «Πριν 8 χρόνια, 3-4 ημέρες πριν πάω στο νοσοκομείο, αισθάνθηκα μία δύσπνοια στο στήθος και μία σωματική κόπωση. Αρχικά πήγα στο Σωτηρία γιατί νόμιζα ότι ήταν πνευμολογικό το πρόβλημα που είχα, αλλά εκεί διαπιστώθηκε ότι έχω χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και με έστειλαν στον Ευαγγελισμό. Από εκείνη τη μέρα και για τα επόμενα 2 χρόνια μπήκα στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, 3 φορές την εβδομάδα, από 4 ώρες τη φορά. Από την πρώτη στιγμή στο μυαλό μου μπήκε η σκέψη ότι πρέπει να κάνω μεταμόσχευση νεφρού. Μέσα στην ατυχία μου στάθηκα τυχερός, γιατί το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή μου το έδωσε ο αδερφός μου, Χρήστος, την ημέρα των γενεθλίων του, στις 20 Μαρτίου 2014. Τα 2 χρόνια της αιμοκάθαρσης ήταν δύσκολα. Είχε αρκετούς περιορισμούς, λίγα υγρά, μεγάλη προσοχή στη διατροφή, μεγάλη κούραση μετά την αιμοκάθαρση, μέτρο στις μετακινήσεις. Πλέον έχω μία καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερους περιορισμούς μετά τη μεταμόσχευση».

Πηγή: https://www.athensvoice.gr