Συνέντευξη του διακεκριμένου νεφρολόγου & επίτιμου μέλους της Α.Ο.Ν.Μ., κ. Παναγιώτη Τρίγκα.

Συνέντευξη στην εκπομπή “Τώρα ό,τι συμβαίνει” στο τηλεοπτικό κανάλι Open TV, έδωσε ο διακεκριμένος νεφρολόγος και επίτιμο μέλος της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων (Α.Ο.Ν.Μ.) , κ. Παναγιώτης Τρίγκας.

Ο κ. Τρίγκας μίλησε για τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, τη μεταμόσχευση καθώς και τη δωρεά οργάνων.

Αναφέρθηκε στις δράσεις της Α.Ο.Ν.Μ. που υλοποίησε, για τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, καθώς και σε αυτές που έχει προγραμματίσει να κάνει. 

Συνέντευξη του Προέδρου, του “Δρομέα”, και εκπρόσωπου δημοσίων σχέσεων της Α.Ο.Ν.Μ, κ. Ιωάννη Αρκά, στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Ιόνιον FM

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Ιόνιον fm και στον δημοσιογράφο κ. Ιωάννη Σταθόπουλο, παραχώρησε ο Πρόεδρος του Δρομέα και εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων (Α.Ο.Ν.Μ.), κ. Ιωάννης Αρκάς. 

 

Μεταξύ τον άλλων έγινε αναφορά στο πρωτόκολλο συνεργασίας της ΑΟΝΜ – με την ΕΣΟΑ (Ένωση των Ελλήνων Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες) για από κοινού αθλητικές δράσεις.

 

Μέχρι και επτά χρόνια η λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού

Μέχρι και επτά χρόνια φτάνουν οι λίστες αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού για 1.200 νεφροπαθείς τελικού σταδίου στη χώρα μας.

Παράλληλα εκτός από την μεγάλη αναμονή για μεταμόσχευση νεφρού, αναμονή στην λίστα που φτάνει τον ενάμιση χρόνο υπάρχει και για τους 200 υποψήφιους για μεταμόσχευση ήπατος.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, καθηγητής Ιωάννης Φούζας, τονίζοντας παράλληλα ότι το κράτος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με το θέμα της οργάνωσης της δωρεάς οργάνων και με την ενίσχυση των κέντρων μεταμοσχεύσεων.

Όπως αναφέρει ο κ. Φούζας, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 12.000 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε μονάδες τεχνητού νεφρού και το 50% από αυτούς μπορεί να επιβιώσει μία πενταετία. Από αυτούς περιμένουν για μεταμόσχευση νεφρού οι 1.200, ενώ η αναμονή, που ήταν 5-6 χρόνια, τώρα έχει φτάσει τα 7 χρόνια.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, αν μπορούσε να γίνει μεταμόσχευση νεφρού στο 30% των 12.000 νεφροπαθών τελικού σταδίου, οι ασθενείς αυτοί θα μπορούσαν να ζήσουν πολλά χρόνια με καλή ποιότητα ζωής και παράλληλα το σύστημα υγείας θα εξοικονομούσε 600 εκατομμύρια ευρώ (το κόστος του κάθε νεφροπαθή τελικού σταδίου για το σύστημα υγείας ανέρχεται σε 50.000 ευρώ ετησίως).

Αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις ήπατος, όπως σημειώνει ο κ. Φούζας, στη λίστα αναμονής υπάρχουν 200 ασθενείς που πρέπει να περιμένουν 1,5 χρόνο.

Παρά τη δραματική έλλειψη μοσχευμάτων, που επικρατεί στην Ελλάδα, στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, το 2019 έγιναν 22 μεταμοσχεύσεις ήπατος, με ποσοστό επιβίωσης 92,3%, 28 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη με ποσοστό επιτυχούς έκβασης 100% και 7 μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη και λαπαροσκοπική εκτομή του νεφρού, με ποσοστό επιτυχούς έκβασης 100%. Οι πιο πρόσφατες μεταμοσχεύσεις έγιναν στις 9 Νοεμβρίου και ήταν μία ήπατος και δύο νεφρών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φούζας, η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ είναι η μοναδική πανεπιστημιακή κλινική μεταμοσχεύσεων στη χώρα και στα περίπου 30 χρόνια της λειτουργίας της έχει επιδείξει πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο στη νεφρική μεταμόσχευση των ενηλίκων (1.700 μεταμοσχεύσεις). Παραμένει, δε, το μοναδικό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (612 μεταμοσχεύσεις), στην παιδική νεφρική μεταμόσχευση (190 μεταμοσχεύσεις) και στη μεταμόσχευση παγκρέατος, στον ελλαδικό χώρο.

Συνέντευξη της Κωνσταντίνας Γούλιου στην ΕΡΑ σπορ

Στην εκπομπή της ΕΡΑ σπορ  “Υγεία και άθληση”, με τους δημοσιογράφους Φ. Σκύφτα  και Μ. Τσίλκο, βρέθηκε και μίλησε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου,  η κ. Κ. Γούλιου,  Πρόεδρος του συλλόγου μας.

Αναλυτικά όσο είπε:

Ο Σύλλογος μας,  «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» Παναττικός Αθλητικός Σύλλογος Μεταμοσχευμένων και Νεφροπαθών, ιδρύθηκε το 2015.

Ανήκουμε σε  μια νεοϊδρυθείσα ομοσπονδία, Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων.  Ιδρύθηκε τον Ιούνιο το 2017 και ψηφίστηκε από όλα τα έδρανα της βουλής.  Συμμετέχουμε σε Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους  Αθλητικούς Αγώνες. Η Παγκόσμια Αθλητική μας Ομοσπονδία είναι μέλος της Δ.Ο.Ε. ( Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής).

 Φέτος οι Παγκόσμιοι Αγώνες  έγιναν στο Νιούκαστλ της Αγγλίας, συμμετείχαν 1500 αθλητές μεταμοσχευμένοι από 53  χώρες όλων των συμπαγών οργάνων (καρδία, πνεύμονα, νεφρό κ.τλ.).

Γενικός ο Αθλητισμός βοηθάει, αλλά βοηθάει και για την ευαισθητοποίηση του κόσμου.   

 Στις χώρες που γίνονται οι διεθνής αγώνες και πραγματοποιούνται τέτοια αθλητικά γεγονότα οι στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των μεταμοσχεύσεων κατά 30%. Ένα ποσοστό που είναι πάρα πολύ σημαντικό!  

Εμείς τρέχουμε για να διαδώσουμε την δωρεά οργάνων. Είμαστε οι τυχεροί που δεχτήκαμε αυτό το δώρο ζωής!    Αγωνιζόμαστε για να προβάλουμε την δωρεά οργάνων και ιστών, να ζήσουν και άλλοι συνάνθρωποι μας την χαρά της μεταμόσχευσης.

Στην ομοσπονδία μας δεν έχουμε  μόνο ανθρώπους που είναι μεταμοσχευμένοι   από νεφρό, αλλά και  από  άλλα συμπαγή όργανα και από μυελό των οστών.  

Δεν τρέχουμε μόνο σε αγώνες δρόμου, έχουμε και τμήμα κολύμβησης, όλα τα αθλήματα του στίβου, ποδηλασία,  bowling, τέννις και πολλά άλλα…

Το όνομα «ΔΙΑΔΟΡΑΣ» το σκέφτηκα, γιατί ο Διαγόρας ήταν Ολυμπιονίκης, είχε δύο γιους Ολυμπιονίκες.  Συμμετείχαν και  οι τρεις σε κοινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Διαγόρας  όταν νίκησε, είχαν νικήσει και τα παιδία του, και αφού ήταν όλοι Ολυμπιονίκες, τον πήραν στους ώμους τους και κάνανε το γύρο του θριάμβου μέσα στο  Ολυμπιακό στάδιο. Εκεί πέθανε αφού τα είχε δώσει όλα. Έτσι και εμείς με πείσμα θα το παλεύουμε! Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, δεν θα αφήσουμε να μας πάρει από κάτω.

Εκτός από το να διαδώσουμε την δωρεά οργάνων. Θέλουμε να  διαδώσουμε και το μήνυμα ότι οι μεταμοσχευμένοι ή οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς  δεν πρέπει να κλειστούν στο σπίτι τους. Αυτό οδηγεί σε κατάθλιψη και σε πολλά άλλα τα οποία λειτουργούν πολύ αρνητικά στην έκβαση της νόσου.  Η ψυχολογία είναι το Α και το Ω για να είναι καλά. Μέσα από το αθλητισμό δεν απομονώνεσαι, κοινωνικοποιείσαι!  

Έχουν γράψει για τον ειδικό αθλητισμό και για την αναγκαιότητα του σπουδαίοι καθηγητές νεφρολογίας όπως ο κ. Μπολέτης, ο κ. Γούμενος, η κ. Α. Γόμπου. Η κ. Μελεξοπούλου, η κ. Μαρινάκη και πολλοί άλλοι.

Οι γιατροί μας λένε αθληθείτε! Η καλή φυσική κατάσταση ανταποκρίνεται καλύτερα και στην αιμοκάθαρση γιατί αποβάλεις υγρά και ουσίες και βέβαια είσαι σε καλύτερη κατάσταση ώστε να δεχτείς το μόσχευμα.

Αλλά και οι μεταμοσχευμένοι.  Με τη  μεταμόσχευση δεν σημαίνει ότι είμαστε υγιείς 100%. Παίρνουμε πάρα πολλά χάπια την ημέρα τα οποία είναι ανοσοκατασταλτικά, καταβάλουν τον οργανισμό για να μην απορρίψει το μόσχευμα.

Για του χρόνου, έγινε η συνέλευση της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος μας, κ. Ρ. Τσάμη Αρκά, η οποία στέκεται στο πλευρό μας, τρέχει και προσπαθεί να μας οργανώσει. Οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες θα γίνουν τον Αύγουστο στο Δουβλίνο.

Θα γίνουν και οι Πανελλήνιοι αγώνες, όπως κάθε χρόνο. Πέρσι τους κάναμε για πρώτη φορά εκτός Αθήνας, γιατί θέλουμε και στην επαρχεία  να έρθουν οι συνασθενείς μας να συμμετέχουν σε αθλητικά γεγονότα.

Ενώ ανήκουμε στο ειδικό αγωνιστικό αθλητισμό, είμαστε αναγνωρισμένοι από την γενική γραμματεία αθλητισμού, έχει ψηφιστεί από όλα τα έδρανα της βουλής η Αθλητική μας Ομοσπονδία δυστυχώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση! Στους διεθνής αγώνες που στοιχίζουν πάρα πολύ, οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι  δεν είναι στην καλύτερη οικονομική κατάσταση, συμμετέχουμε με δικά μας έξοδα. Ενώ παίρνουμε την άδεια και την έγκριση  της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για να συμμετέχουμε.

Για την Δωρεά Οργάνων θα πρέπει να γίνει περισσότερη καμπάνια. Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη, οι δότες την Ελλάδα είναι 4,5/εκατομμύριο  πληθυσμού όταν στην Ισπανία είναι 40/εκατομμύριο  πληθυσμού! Ο μέσος όρος της Ευρώπης  είναι 20/εκατομμύριο  πληθυσμού.  Ότι φιγουράρουμε για πολλά χρόνια στην τελευταία θέση δεν τιμά καθόλου την χώρα μας.  Δεν νομίζω να οφείλεται ότι είμαστε κακοί άνθρωποι, δεν υπάρχει ενημέρωση, δεν υπάρχει οργάνωση κατάλληλη και πολλά αλλά δυστυχώς.

Σας ευχαριστώ πολύ και να πω ότι στους Πανελληνίους αγώνες που έγιναν πέρσι για πρώτη φορά η ΕΡΤ έκανε ρεπορτάζ!

Με τους δημοσιογράφους της εκπομπής : “Υγεία και άθληση” κ.Σκύφτας και κ.Τσίλκο. Και με τον Μαραθωδρόμο αθλητή Γιώργο Μάλλιαρη, με χρόνο 2:16:04.

Ανοιχτή συζήτηση με τον Καλαματιανό καθηγητή Νεφρολογίας Ι. Μπολέτη: “Τελευταίοι στην Ευρώπη στη δωρεά οργάνων” (βίντεο)

Μια συνέντευξη με τον Καλαματιανό καθηγητή Νεφρολογίας Γιάννη Μπολέτη δεν μπορεί να είναι “ξύλινη”. Οσοι τον γνωρίζουν το καταλαβαίνουν και όσοι τη διαβάσουν θα διαπιστώσουν ότι ουσιαστικά είναι μια απλή και κατανοητή συζήτηση από την οποία μαθαίνεις πράγματα μύθους και τα απομυθοποιείς.

Η πείρα του από τη  διεύθυνση της Νεφρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου και η διεθνής του σταδιοδρομία τον έφεραν στη θέση του Προέδρου Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, το οποίο παραλαμβάνει για να το οδηγήσει στη νέα εποχή.

Από τη συζήτηση με τον Γιάννη Μπολέτη – με αφορμή και την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων-  μαθαίνουμε ότι η χώρα μας είναι τελευταία σε δωρεά οργάνων και μεταφέρουμε την έκκλησή του ότι αυτό πρέπει και μπορεί να ανατραπεί.

– Κύριε Μπολέτη, ποια είναι η εικόνα που έχουμε για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα; Παραμένουν μεγάλες οι λίστες αναμονής για τη δωρεά οργάνων για την προσφορά σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη;

“Δυστυχώς, δεν έχω ευχάριστα νέα. Η δωρεά οργάνων παραμένει χαμηλή στη χώρα μας, σίγουρα η χαμηλότερη στην Ευρώπη. Αν σκεφθεί κανείς ότι ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος έχει ξεπεράσει τους 20 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού και στη χώρα μας είναι 5 δότες. Και ακόμα χειρότερα, δεν υπάρχει και κάποια αυξητική τάση. Βρίσκομαι στην πάντα αγαπημένη Καλαμάτα για την εκδήλωση του Συλλόγου Νεφροπαθών του νομού για τη δωρεά οργάνων για την Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μεταμόσχευσης. Πριν 10 ημέρες αυτή η Ευρωπαϊκή γιορτή είχε γίνει στο Λονδίνο και εκεί κανείς άκουγε τις προόδους όλων των χωρών. Στη Μεγάλη Βρετανία οι μεταμοσχεύσεις αυξήθηκαν κατά 30% τα τελευταία χρόνια και μεις δεν είχαμε να πούμε τίποτα”.

– Είναι ζήτημα ευαισθητοποίησης του κόσμου ή και θέμα ενημερωτικής καμπάνιας για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

“Ενας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στο χώρο των μεταμοσχεύσεων ο Ματεζάνς ο Ισπανός, που ήταν απ’ αυτούς που δημιούργησαν το Ισπανικό θαύμα στη δωρεά οργάνων, είχε πει ότι αν η δωρεά δεν πηγαίνει καλά, αν ο κόσμος δε δωρίζει, τότε μην ψάχνουμε να ρίξουμε την ευθύνη και να κατηγορήσουμε τον κόσμο. Κάτι εμείς δεν έχουμε κάνει καλά. Επομένως, δεν θεωρώ ότι οι συμπολίτες μας, οι Ελληνες πολίτες είναι κακοί και διαφορετικοί από τους άλλους Ευρωπαίους. Απλώς η οργάνωση του συστήματος των μεταμοσχεύσεων, ως προς τη δωρεά, δεν είναι αυτή που έπρεπε να είναι. Και δεν ήταν ποτέ και δεν είναι και τώρα”.

– Οι λίστες αναμονής παραμένουν μεγάλες;

“Παραμένουν. Στον νεφρό το χάσμα διευρύνεται. Αυτοί που ζουν στον τεχνητό νεφρό και στην περιτοναϊκή, αν δεν μεταμοσχευθούν, τις βλέπουμε αυτές τς λίστες. Στα άλλα όργανα πεθαίνουν οι άνθρωποι, γιατί η μεταμόσχευση καρδιάς, μεταμόσχευση ήπατος δεν έχουν άλλο τρόπο να ζήσουν, εκτός της μεταμόσχευσης στο τελικό στάδιο. Επομένως κάτι πρέπει να κάνουμε. Και  αυτό σκοπεύουμε να επιχειρήσουμε αυτά τα χρόνια, μήπως μπορέσουμε και ξεφύγουμε απ’ αυτή την ιστορία”.

– Οσον αφορά τον νεφρό, ο περισσότερος κόσμος είναι στην αιμοκάθαρση. Πόσο πιο σημαντικό, πιο ωφέλιμο είναι, κάποιος να προχωρήσει στη μεταμόσχευση από το κάνει αιμοκάθαρση;

“Είναι βέβαιο, γιατί είναι μετρημένο ότι αν κάνεις μεταμόσχευση, θα ζήσεις περισσότερα χρόνια σε σχέση  με το να έμενες στην αιμοκάθαρση. Θα ζήσεις καλύτερα αυτά τα χρόνια, απ’ ότι τα ζεις σαν αιμοκαθαρόμενος. Και τρίτον όσο πιο γρήγορα μεταμοσχευθείς και μείνεις λιγότερο καιρό στην αιμοκάθαρση, τόσο πιο πολύ θα ζήσεις και τόσο πιο πολύ θα ζήσει και ο νεφρός σου. Επομένως, όλα αυτά συντείνουν στο ότι χρειαζόμαστε να αυξηθεί σημαντικά η δωρεά. Και από την άλλη μεριά, τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα και πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας. Γιατί κάπου αλλού θα τα χρησιμοποιήσουμε, το κόστος της μεταμόσχευσης διεθνώς μετρημένο είναι περίπου το 1/3 του ετήσιου κόστους της αιμοκάθαρσης. Αρα, δεν έχουμε λόγο να μην πάμε στη μεταμόσχευση και μάλιστα ίσως η καλύτερη θεραπεία για κάποιον που έχουν καταστραφεί οι νεφροί του, είναι να μπορέσει να μεταμοσχευθεί πριν ξεκινήσει την αιμοκάθαρση. Αυτό έχει τα καλύτερα αποτελέσματα”.

– Εχουμε όμως ζήτημα με τους δότες. Στη μεταμόσχευση του νεφρού έχουμε και τους ζώντες δότες. Τι γίνεται με τους ζώντες και τους αποβιώσαντες δότες και πόσο πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, ώστε να μπορούμε να υπολογίζουμε στους ζώντες δότες που είναι συγγενικά πρόσωπα;

“Οχι μόνο. Εχουμε δύο πηγές δωρητών. Η μία είναι οι αποβιώσαντες, άτομα που δυστυχώς έχουν χάσει τη ζωή τους, μπορούν να δώσουν τα όργανά τους για να ζήσουν άλλοι, να ζήσουν περισσότερο ή και να ζήσουν καλύτερα. Και υπάρχουν και οι ζώντες δότες, που μπορεί να είναι συγγενείς ή μη συγγενείς ή συναισθηματικά συνδεόμενοι με το λήπτη. Υπάρχει μια διαδικασία κανονισμένη από την Πολιτεία, η οποία πιστοποιεί ότι πρόκειται για συναισθηματική δωρεά και μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να προχωρήσει η μεταμόσχευση. Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο, αλλά σε άλλες χώρες κυρίως στις ΗΠΑ και στην Αγγλία υπάρχει ο αλτρουιστής δότης, ο Σαμαρείτης. Είναι κάποιος που δεν έχει φίλο, δεν έχει γνωστό για να του δώσει τον νεφρό του, αλλά ο ίδιος θέλει να γίνει δωρητής, γιατί θέλει να βοηθήσει κάποιον. Αυτοί λέγονται Σαμαρείτες και είναι μια αυξανόμενη τάση. Στις ΗΠΑ εμφανίζεται πιο συχνά απ’ ότι στις άλλες χώρες. Στην Ευρώπη περισσότερο στην Αγγλία παρουσιάζεται και έχει αραιά εμφανιστεί και στις υπόλοιπες χώρες”.

– Πόσο συμβατό είναι το όργανο, πόσος συμβατός μπορεί να είναι ο δότης με το λήπτη; Εχουμε τέτοια ζητήματα ασυμβατότητας που κάποιος θέλει να δώσει,να σώσει τον άνθρωπό του και να μη γίνεται δεκτό από το λήπτη;

“Μπορεί να συμβεί αυτό. Για να φθάσουμε και να πάμε στη μεταμόσχευση, περνάμε διάφορα στάδια. Ενα πρώτο στάδιο, είναι αυτός που θέλει να μεταμοσχευθεί, να είναι κατάλληλος για να γίνει η μεταμόσχευση. Γιατί υπάρχουν πολλοί αιμοκαθαρόμενοι που για διαφόρους λόγους  – άλλες νοσηρότητες – αν πάνε στη μεταμόσχευση, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος γι’ αυτούς απ’ ότι να μείνουν στην αιμοκάθαρση. Αυτοί απορρίπτονται. Το δεύτερο είναι ο δότης να είναι κατάλληλος για να δώσει τον νεφρό του. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπαίνει σε κανένα κίνδυνο αυτός με τη δωρεά”.

 

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ Ο ΖΩΝ ΔΟΤΗΣ

 

– Αν κάποιος δώσει τον ένα νεφρό του μπορεί να έχει στη συνέχεια μια φυσιολογική ζωή;

“Εφόσον πούμε ότι μπορεί να το δώσει, έχει εξασφαλισμένο ό,τι αυτό δε θα έχει καμία επίπτωση στην υγεία του. Μάλιστα, υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία και εμείς στο Λαϊκό Νοσοκομείο το εφαρμόζουμε εδώ και κάποια χρόνια, ότι διατηρούμε ένα ιατρείο ζώντων δοτών. Εκπληρώνουμε το χρέος όλων μας προς το ζώντα δότη, τον παρακολουθούμε προοπτικά κι έτσι οποιαδήποτε θέματα υγείας του παρουσιαστούν, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε εγκαίρως και αποτελεσματικά. Ή τον βάζουμε σε προγράμματα πρόληψης, όχι για τη διατήρηση της λειτουργίας του ενός νεφρού του, αλλά για τη φροντίδα της υγείας του γενικότερα. Νομίζω ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τον αλτρουισμό αυτών των ανθρώπων και για τη βοήθεια που προσφέρουν σε κάποιο συνάνθρωπο. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλές γι’ αυτόν. Επίσης, ότι δεν έχει κάποιο νόσημα, που μπορεί να μεταδοθεί στο λήπτη. Αν τελειώσουμε μ’ αυτό, στη συνέχεια κοιτάζουμε, αν ταιριάζουν ο ένας με τον άλλον. Αν ταιριάζει η ομάδα αίματος, αν ταιριάζουν αυτό που λέμε οι συμβατότητες, αν γενετικά δηλαδή έχουν κάποια συγγένεια ή υπάρχουν αντισώματα εναντίον κάποιων στοιχείων του δότη στο λήπτη και δεν μας επιτρέπουν τη μεταμόσχευση. Αλλά και εκεί πάλι σ’ ένα βαθμό τους ξεπερνάμε αυτούς τους φραγμούς”.

– Με ποιον τρόπο ξεπερνάτε αυτούς τους φραγμούς;

“Ενώ για να γίνει μετάγγιση αίματος πρέπει να υπάρχει συμβατότητα μεταξύ των ομάδων αίματος, για να γίνει μεταμόσχευση δεν πρέπει να υπάρχει συμβατότητα μεταξύ των ομάδων αίματος. Εχουμε τη δυνατότητα στις περισσότερες των περιπτώσεων, σε ασύμβατες ομάδες αίματος να κάνουμε μεταμόσχευση, χρησιμοποιώντας διάφορες θεραπείες, πρακτικές κλπ. Αυτό στην Ελλάδα το κάνουμε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και μέχρι τώρα έχουμε μεταμοσχεύσει 61 τέτοια άτομα και τα αποτελέσματά μας δημοσιευμένα είναι σε διεθνή περιοδικά. Τώρα όταν ανοσολογικά δεν ταιριάζουν κι έχουμε πρόβλημα, εκεί πάλι χρησιμοποιούμε παρεμφερείς τεχνικές και αρκετές φορές παρακάμπτουμε αυτό το πρόβλημα.

Επίσης, υπάρχει και κάτι άλλο που έχουμε ξεκινήσει από το 2017. Ολα αυτά τα ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν ανταλλαγή μεταξύ τους, εξετάζουμε κατά πόσο μπορούν να κάνουν ανταλλαγή “χιαστί”. Δηλαδή, ο δότης ο δικός μου να δώσει στο λήπτη το δικό σας κι εσείς σαν δότης να δώσετε στο δικό μου λήπτη. Και αυτή η αλυσίδα μπορεί να επεκταθεί και να φθάσει και τα 10 και τα 20 άτομα. Εκεί συμφέρει πολύ τους Σαμαρείτες που ξεκινάει αυτή την αλυσίδα. Στη χώρα μας καταφέραμε και κάναμε τέτοιες διασταυρούμενες αντιδράσεις, 4 στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 20 περίπου τέτοια ζευγάρια, τα οποία δεν μπορούμε να καταφέρουμε να βρούμε συμβατότητες μεταξύ τους, γιατί θέλεις μεγάλους αριθμούς να το καταφέρεις. Και γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει και συνεργαζόμαστε τώρα μ’ αυτό που λέμε Νότια Συμμαχία, που είναι Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και είμαστε στη διαδικασία στην οποία έχουμε μπει και εμείς, οπότε οι ανταλλαγές θα γίνουν με ζευγάρια και αυτών των χωρών. Αυξάνεται έτσι ο αριθμός των ζευγαριών κι ελπίζω να τα καταφέρουμε. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε πηγή για τις μεταμοσχεύσεις, ακόμα και μια μεταμόσχευση είναι σημαντική. Θα γλυτώσει έστω ένας ασθενής και αυτό έχει μεγάλη σημασία”.

– Στις μεταμοσχεύσεις των άλλων οργάνων, ήπατος, καρδιάς, πνεύμονα τι γίνεται;

“Εκεί δεν έχουμε τα περιθώρια που έχουμε με τον νεφρό. Γιατί αν εκεί δε γίνει μεταμόσχευση, θα πεθάνει ο ασθενής. Εκεί, αφού η δωρεά είναι φτωχή και οι μεταμοσχεύσεις είναι φτωχές. Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια το μοναδικό πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων καρδιάς, το οποίο είναι πολύ καλό ποιοτικά. Και ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων, 15 φέτος. Αυτό έχει να κάνει με τους δότες  που είναι μόνο αποβιώσαντες. Για το ήπαρ υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια μια μονάδα μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Λειτούργησε για ένα διάστημα στο Λαϊκό και μετά διεκόπη η λειτουργία της και τώρα επαναλειτουργεί στο Λαϊκό κάτω από εντελώς καινούργιες προϋποθέσεις, τις σωστές θα έλεγα προϋποθέσεις. Πηγαίνει πολύ καλά, έχει κάνει φέτος 10 μεταμοσχεύσεις ήπατος και είναι πολύ αισιόδοξη η πορεία. Τώρα οι μεταμοσχεύσεις ήπατος γίνονται και από ζώντα δότη, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα στη χώρα μας. Στο Λαϊκό το συζητάμε, αλλά περιμένουμε να βελτιωθεί λίγο η λειτουργία και η εμπειρία του προγράμματος των μεταμοσχεύσεων από αποβιώσαντα δότη. Γιατί χειρουργικά σε σχέση με τον νεφρό, η λήψη μέρος του ήπατος από ζώντα δότη είναι τεχνικά πιο δύσκολη. Δεν είναι δύσκολη, αλλά είναι πιο δύσκολη και στο παρελθόν όταν ξεκινούσαν τέτοια προγράμματα, είχαν χαθεί κάποιες ζωές, ενώ στη μεταμόσχευση νεφρού δεν έχουμε τέτοια συμβάντα και γι’ αυτό είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δε νοείται σήμερα να πας να κάνεις καλό σε κάποιον και να κάνεις κακό σε κάποιον άλλον. Το “ωφελέειν, ή μη βλάπτειν” του Ιπποκράτη είναι διαχρονικό. Θέλουμε λίγο χρόνο και νομίζω ότι θα ξεκινήσει και αυτό. Τώρα, μεταμοσχεύσεις πνευμόνων δε γίνονται στη χώρα μας. Ομως, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην ουσία ξεκινήσαμε. Δεν έχει γίνει, γιατί δεν έχει βρεθεί κατάλληλος δότης”.

– Υπάρχει ανάγκη, υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν μεταμόσχευση και σ’ αυτό το όργανο;

“Υπάρχουν εκτός άλλων παθήσεων που καταστρέφουν τους πνεύμονες και χρειάζεται μεταμόσχευση. Υπάρχει μια γενετική νόσος, η ινοκυστική νόσος από την οποία καταλήγουν να είναι κατεστραμμένοι οι πνεύμονες σε αρκετά νέας ηλικίας άτομα, οπότε υπάρχει μια υποχρέωση και πίεση ακόμα μεγαλύτερη. Το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου κατέστη δυνατόν να δημιουργηθεί για τους πνεύμονες με μια πλουσιοπάροχη δωρεά του Ωνασείου Ιδρύματος, οπότε εκπαιδεύτηκε κόσμος, χειρουργοί και πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι στη Βιέννη που είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό κέντρο μεταμοσχεύσεων και νομίζω ότι η προσπάθεια έχει μπει σε πολύ σωστή βάση. Γιατί υπάρχει μια διετής δυνατότητα να επεκταθεί η σύμβαση με το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Βιέννης ότι για κάθε μεταμόσχευση που θα γίνεται, θα έρχεται και ένας χειρουργός από τη Βιέννη να παρίσταται, ώστε αν χρειαστεί η βοήθειά του στη διάρκεια του χειρουργείου να υπάρχει, όπως επίσης και ένας πνευμονολόγος του Μεταμοσχευτικού Κέντρου που θα παρακολουθεί μαζί με τους δικούς μας γιατρούς την πορεία των ασθενών.

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, ξεκινάμε με τέτοιες προϋποθέσεις ασφάλειας και ποιότητας που είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλά”.

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ

– Αφού αναφερόμαστε στο Ωνάσειο, να δούμε, καθώς αναλάβατε πρόσφατα πρόεδρος, που βρίσκεται σήμερα και τι προοπτικές αναβάθμισης έχει, γιατί ακούγονται επεκτάσεις, αναβαθμίσεις.

 

“Καταρχήν εγώ βρέθηκα εκεί πρόεδρος όχι για να διευθύνω ένα Καρδιοχειρουργικό Καρδιολογικό Κέντρο. Εμένα η δουλειά μου είναι καθηγητής Νεφρολογίας και διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής, η οποία είναι τώρα στις μεταμοσχεύσεις, όπως και οι άλλες μου επιστημονικές δραστηριότητες και η δραστηριοποίησή μου στο χώρο της μεταμόσχευσης. Αλλά ακριβώς στο Ωνάσειο αυτή τη στιγμή η δραστηριοποίησή μου περιλαμβάνεται στο χώρο της μεταμόσχευσης. Αυτό σημαίνει ότι το Ωνάσειο Ιδρυμα συμφώνησε με την Πολιτεία και αυτό υλοποιήθηκε το 2018 με νόμο που ψηφίστηκε απ΄ όλη τη Βουλή ομόφωνα, να επεκτείνει το υπάρχον Νοσοκομείο. Προβλεπόταν από τα σχέδια, από την αρχή άλλη μια πτέρυγα, άλλο ένα κτήριο στην ουσία και έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξήσει τη δυναμικότητά του κατά 40% περίπου. Και η επέκταση αυτή θα έχει να κάνει με δύο πράγματα. Το ένα με την Παιδοκαρδιολογία – Παιδοκαρδιοχειρουργική, όπου ο ρόλος του Ωνασείου είναι πολύ σημαντικός, γιατί είναι το πιο ενεργό και το πιο ποιοτικά αναβαθμισμένο κέντρο στην Ελλάδα και η πρόθεση είναι να πάει ακόμα πιο ψηλά. Και το δεύτερο είναι να λειτουργήσει ως Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές, ο σκοπός δεν είναι να καταργήσει τα υπάρχοντα. Ο σκοπός είναι να συνεισφέρει στις ελλείψεις των υπαρχόντων και σε συνεργασία με τα υπάρχοντα στην αναβάθμιση του συστήματος μεταμοσχεύσεων στη χώρα. Και εκεί πλέον το Ωνάσειο Ιδρυμα έχει αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία, εκτός των 100 εκ. ευρώ που θα στοιχίσει αυτή η επένδυση της επέκτασης, την οποία μάλιστα – ειρήσθω εν παρόδω – στις 9 Δεκεμβρίου θα εγκαινιάσει την έναρξη των εργασιών ο πρωθυπουργός. Εχουν ξεκινήσει οι εργασίες, τα εγκαίνια δε θα γίνουν με αφίσες και εικονική πραγματικότητα, ήδη εργάζονται συνεργεία. Και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον της Πολιτείας, όπως με το νόμο φάνηκε και μέσα από τη Βουλή, που η προηγούμενη κυβέρνηση τον εισηγήθηκε και όλη η Βουλή τον ψήφισε. Ετσι και τώρα γι’ αυτή την επένδυση, όχι την οικονομική, την επένδυση στο χώρο της υγείας και σ’ ένα ευαίσθητο τομέα, έτσι και εμείς πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτό το γενικό ενδιαφέρον της Πολιτείας, την προσφορά του Ωνασείου Ιδρύματος και να δουλέψουμε για τη μεταμόσχευση.

Εκεί λοιπόν εγώ πήγα γιατί υπάρχει αυτή η προοπτική και το σχέδιο είναι στα επόμενα 3 – 3,5 χρόνια να λειτουργήσει αυτό. Ηδη δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι ότι θα περιμένουμε να παραδοθεί το κτήριο και οι υποδομές για να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για το λειτουργικό μέρος, που θα έχει ολοκληρωθεί μαζί με το κτήριο και τις υποδομές. Γι’ αυτό λέω ότι στα 3 – 3,5 χρόνια αυτό θα δουλεύει”.

– Θα θέλατε να περάσετε ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης του κόσμου. Μπορεί και πρέπει κάθε υγιής άνθρωπος να είναι δωρητής οργάνων;

“Καταρχήν ο καθένας από μας κάποια στιγμή μπορεί να βρεθεί σ’ αυτή την κατάσταση, όλοι θα φύγουμε απ’ αυτό τον κόσμο, αλλά να φύγουμε υπό συνθήκες που μας καθιστούν κατάλληλους για δότες οργάνων. Να εκφράσουμε την επιθυμία μας, εκτός της κάρτας δότη, κυρίως στην οικογένειά μας, η οποία πάντα θα ερωτηθεί, να ξέρουν ότι εμείς θέλουμε μετά το θάνατό μας να δώσουμε ζωή σ’ άλλους ανθρώπους. Επομένως να προωθηθεί η δωρεά από αποβιώσαντες δότες. Από την άλλη μεριά όσοι από μας έχουμε κάποιο φίλο, κάποιο γνωστό, ο οποίος πρόκειται να μπει ή είναι στην αιμοκάθαρση, να ξέρουμε ότι αν η ιατρική ομάδα που θα τον ελέγξει, θεωρήσει ότι είναι ασφαλής η δωρεά απ’ αυτόν, είναι πραγματικά ασφαλής. Και να το σκεφθούμε, ότι μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να χαρίσουμε ζωή και ποιότητα ζωής. Και ασφαλώς το συγγενικό και οικογενειακό περιβάλλον έχει προτεραιότητα σ’ αυτή τη διαδικασία της δωρεάς”.

– Ενας άνθρωπος που θέλει να προσφέρει, να γίνει δωρητής οργάνων εν ζωή και μην περιμένοντας να είναι εγκεφαλικά νεκρός για να έχει τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας, τι πρέπει να κάνει;

“Το ένα είναι να το δηλώσει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Επιμένω στο ό,τι πρέπει να το καταστήσει σαφές στην οικογένειά του, στους άμεσους συγγενείς του, γιατί ακόμα και αν έχει δηλώσει την επιθυμία του να είναι δωρητής, εάν βρεθεί στη δυσάρεστη εκείνη στιγμή, πάλι θα ερωτηθεί η οικογένειά του. Δεν πρόκειται κανένας να προχωρήσει σε λήψη των οργάνων του επειδή ο ίδιος το δήλωσε, αν η οικογένειά του δεν αποδεχθεί αυτή την επιθυμία του για δωρεά και πει ότι <<ξέρεις εμένα μου είπε το τελευταίο βράδυ ότι δεν ήθελε, άλλαξε γνώμη και δεν πρόλαβε να το δηλώσει>>. Επομένως, είναι σημαντικό να είναι γνωστή η επιθυμία του”.

 

[Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη]

Πηγή: https://www.eleftheriaonline.gr

Το Χρονικό μιας μεταμόσχευσης

Το VICE ακολούθησε την ομάδα του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο ταξίδι μίας καρδιάς, από την αρχή εώς το τέλος. Βήμα-βήμα οι διαδικασίες που ακολουθούνται από τους γιατρούς τόσο για τον λήπτη όσο και τον δότη του μοσχεύματος.

Συνέντευξη του Αθλητή μας Λάμπρου Λύρου στην εκπομπή Top Story της τηλεόρασης Open Beyond TV

Στην εκπομπή Top Story της τηλεόρασης του Open Beyond TV, με τη δημοσιογράφο Μάρω Κανελλά, μιλάνε για τα δώρα ζωης και τις μεταμοσχεύσεις! Ρεπορτάζ με τρεις ανθρώπους που είδαν τη ζωή τους να κρέμεται σε μια κλωστή και σώθηκαν χάρη στους συγγενείς τους! Στην συνέντευξη αυτή μιλά και ο αθλητής του συλλόγου “ΔΙΑΓΟΡΑΣ” Λάμπρος Λύρος.

Ζωή σε αναμονή: Πώς είναι να περιμένεις ένα μόσχευμα για χρόνια

 

Άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ή περιμένουν ένα μόσχευμα για να συνεχίσουν να ζουν μιλούν στη HuffPost Greece. Τι ισχύει στην Ευρώπη για τη δωρεά οργάνων και γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα βήμα πίσω.


Ήταν πριν από δύο περίπου χρόνια όταν κράτησα στα χέρια μου το βιβλίο του Πέτρου Καλοκύρη για την ιστορία της καρδιάς του. Μια αφήγηση για τη ζωή, το θάνατο και τη λεπτή γραμμή που τα διαχωρίζει. Για το πώς ο ίδιος μέσα από τη μεταμόσχευση καρδιάς κέρδισε τη ζωή του και άφησε πίσω την αγωνία της αναμονής και της αβεβαιότητας για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Read More

Πολυνίκης με 4 χρυσά στους Πανελλήνιους Αγώνες Νεφροπαθών αθλητών ο Γερακιώτης, Χριστόφορος Πολυδώρου

Ολοκληρώθηκαν την 1η Απριλίου 2017 οι 29οι Πανελλήνιοι Αγώνες Μεταμοσχευμένων και Νεφροπαθών οι οποίοι ξεκίνησαν στις 29 Μαρτίου 2017, περιελάμβαναν πέντε αγωνίσματα (στίβος, κολύμβηση, επιτραπέζια αντισφαίριση, bowling, ποδηλασία) και υλοποιήθηκαν με την συνδιοργάνωση του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Μεταμοσχευμένων “Δρομέας” και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Στους αγώνες συμμετείχαν αθλητές που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή

Read More

Συνέντευξη του Αθλητή μας Αποστόλη Δημητρακόπουλου στο Livemedia.gr

Είναι στην αιμοκάθαρση και ετοιμάζεται δεύτερη φορά για μεταμόσχευση. Πρωταθλητής, αθλητής του Διαγόρα, Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων εκ νεφρού, ο Αποστόλης Δημητρακόπουλος μιλά για το αγαπημένο του άθλημα το bowling και την αξία της δωρεάς οργάνων.