Μήνυμα του Νεφρολόγου, κ. Παναγιώτη Τρίγκα για τον 1st Virtual Run της Α.Ο.Ν.Μ.

Ο νεφρολόγος και δρομέας μεγάλων αποστάσεων Κύριος Παναγιώτης Τρίγκας, μας έστειλε συγχαρητήρια για την οργάνωση του 1st Virtual Run της ΑΟΝΜ και ένα κείμενο που ήθελε να μοιραστεί μαζί μας!
Η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων ανακοίνωσε τον 1ο Virtual Αγώνα δρόμου για τη δωρεά οργάνων. Θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Νοεμβρίου έως και τις 5 Δεκεμβρίου 2020. Είναι μία αξιέπαινη δράση την οποία σαν νεφρολόγος και σαν δρομέας τη χαιρετίζω και την στηρίζω τόσο για το μήνυμα το οποίο προωθεί, όσο και για το δρομικό και αγωνιστικό της σκοπό.
Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Επικίνδυνες εποχές. Δυστυχώς η πανδημία πέραν του κίνδυνου της λοίμωξης από Covid-19, το lockdown έχει και άλλες συνιστώσες με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Η εσωστρέφεια καθημερινά επωάζεται χάνοντας σταδιακά την κοινωνικότητα μας. Η αλήθεια είναι πως με σοβαρές λοιμώξεις δεν παίζουμε και τα μέτρα πρέπει ευλαβικά να τα τηρούμε.
Διέξοδος όμως σε αυτή την παράξενη εποχή είναι η άθληση, με όποιο περιορισμό και αν έχει. Είναι τεκμηριωμένη η άποψη και η γνώση πως η άσκηση και κυρίως η αερόβια έχει ευεργετική δράση τόσο στα γηγενή νεφρά, αλλά και στο μεταμοσχευμένο νεφρό. Τεράστιο όφελος έχουν όσοι ασκούνται, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Όφελος έχουν όλες οι ηλικιακές ομάδες, όλοι οι χρόνιοι νεφροπαθείς και όλοι οι μεταμοσχευμένοι. Πάντα με μέτρο, αλλά πάντα με στόχο για βελτίωση.
Η μεταμόσχευση είναι μία διαδικασία κατά την οποία ένας νεφρός, ένα νεφρικό μόσχευμα, είτε από πτωματικό είτε από ζώντα δότη εμφυτεύεται χειρουργικά σε ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου που υποβάλλονταν σε τακτικές συνεδρίες αιμοκάθαρσης. Είναι μία διαδικασία που χαρίζει ζωή και επαναφέρει τον νεφροπαθή ασθενή σχεδόν στην κανονικότητα του. Για σκεφτείτε πόσο λαχταράμε την κανονικότητα μας τώρα που είμαστε σε lockdown. Τώρα που απειλούμαστε από τον covid.Για σκεφτείτε τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειες τους πόσο πολύ λαχταράνε την κανονικότητά τους, που τόσα χρόνια την έχουν απωλέσει. Στις ΗΠΑ περίπου κάθε δέκα λεπτά εγγράφεται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ένας άνθρωπος. Για να πραγματοποιηθεί όμως η μεταμόσχευση, προϋπόθεση είναι πως υπάρχουν μοσχεύματα. Πρέπει να είμαστε κοινωνικά πιο υπεύθυνοι και να προωθούμε τη δωρεά οργάνων. Έχουμε κοινωνικό και ανθρωπιστικό χρέος έναντι αυτών των ανθρώπων, πολλώ δε μάλλον εμείς οι ιατροί, ώστε αυτή η ευαίσθητη ομάδα των χρόνιων νεφροπαθών να μπορέσει να ζήσει και καλά και περισσότερο. Αυτό επιτυγχάνετε μόνο με τη μεταμόσχευση.
Τρέχουμε το μήνυμα της Δωρεάς Οργάνων!
Κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της Ζωής!
 
ΤΡΙΓΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ειδικός Νεφρολόγος
Επιστημονικά Υπεύθυνος Ιατρός
Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης
Κυανούς Σταυρός Πατρών
 
 

Ο Αθλητής του “ΔΙΑΓΟΡΑ”, Αλέξανδρος Τζανακάκης, μιλά για τον μόσχευμα νεφρού που δέχτηκε απο τον αδερφό του

O Αλέξανδρος Τζανακάκης, αθλητής του Παναττικού Αθλητικού Συλλόγου Μεταμοσχευμένων και Νεφροπαθών “ΔΙΑΓΟΡΑ”, έχει κάνει μεταμόσχευση νεφρού.  Mε τον αδερφό του και δότη του Χρήστο είναι οι μοναδικοί στην Ελλάδα, δότης και λήπτης νεφρικού μοσχεύματος, που τρέχουν μαζί στα 5χλμ. του Μαραθωνίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 

Ο Αλέξανδρος Τζανακάκης μιλά για τον μόσχευμα νεφρού που δέχτηκε από τον αδερφό του

Ο Αλέξανδρος Τζανακάκης ζει με μεταμοσχευμένο νεφρό. Η τύχη στην περίπτωσή του είναι ότι ο δότης του είναι ο αδερφός του. Όπως μας λέει ο ίδιος…

 «Πριν 8 χρόνια, 3-4 ημέρες πριν πάω στο νοσοκομείο, αισθάνθηκα μία δύσπνοια στο στήθος και μία σωματική κόπωση. Αρχικά πήγα στο Σωτηρία γιατί νόμιζα ότι ήταν πνευμολογικό το πρόβλημα που είχα, αλλά εκεί διαπιστώθηκε ότι έχω χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και με έστειλαν στον Ευαγγελισμό. Από εκείνη τη μέρα και για τα επόμενα 2 χρόνια μπήκα στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, 3 φορές την εβδομάδα, από 4 ώρες τη φορά. Από την πρώτη στιγμή στο μυαλό μου μπήκε η σκέψη ότι πρέπει να κάνω μεταμόσχευση νεφρού. Μέσα στην ατυχία μου στάθηκα τυχερός, γιατί το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή μου το έδωσε ο αδερφός μου, Χρήστος, την ημέρα των γενεθλίων του, στις 20 Μαρτίου 2014. Τα 2 χρόνια της αιμοκάθαρσης ήταν δύσκολα. Είχε αρκετούς περιορισμούς, λίγα υγρά, μεγάλη προσοχή στη διατροφή, μεγάλη κούραση μετά την αιμοκάθαρση, μέτρο στις μετακινήσεις. Πλέον έχω μία καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερους περιορισμούς μετά τη μεταμόσχευση».

Πηγή: https://www.athensvoice.gr

ΕΟΜ – ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ COVID-19

Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα της πανδημίας συνεχίζουν να δείχνουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής

«Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα της πανδημίας συνεχίζουν να δείχνουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Η Δωρεά Οργάνων μπορεί να φέρει φως στη ζωή σου ή στη ζωή των συνανθρώπων σου. Ενημερώσου για τη φωτεινή πλευρά της ζωής», τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, που έχει θεσπίσει ως την «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων». Σκοπός της ημέρας αυτής, είναι να αποτίσει φόρο τιμής στους αποβιώσαντες και ζώντες δότες οργάνων και ιστών, να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της Δωρεάς.

Η Πανελλήνια Ημέρα του 2020, υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορονοϊού, βρίσκει τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, σαφώς επηρεασμένες, όμως σε ιδιαίτερα αισιόδοξη πορεία. «Μπορεί κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στη χώρα μας να μειώθηκαν δραματικά, όμως το Σύστημα Μεταμοσχεύσεων (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ΕΟΜ, Μονάδες Μεταμοσχεύσεων) έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά προσαρμογής στη νέα κατάσταση, με αποτέλεσμα οι πραγματοποιηθείσες μεταμοσχεύσεις μέχρι σήμερα, όχι μόνο να μην υπολείπονται των μεταμοσχεύσεων άλλων ετών, αλλά και να τις έχουν ξεπεράσει. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 190 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, έναντι 188 την αντίστοιχη περίοδο του 2019».

Ο ΕΟΜ αναφέρει επίσης, ότι μέσα στο 2020, παρά τις εγγενείς δυσκολίες του Συστήματος Υγείας ξεκίνησαν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ οι μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη ενισχύθηκαν από τη δωρεά μη συγγενών δοτών, που αποδεδειγμένα διατηρούν σχέσεις φιλίας με τους λήπτες. Πρόσφατα, η θεματική της Δωρεάς και των Μεταμοσχεύσεων Ιστών και Οργάνων εισήχθη για πρώτη φορά στη δημόσια εκπαίδευση και αποτελεί πλέον μέρος των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που διδάσκονται σε Δημοτικά σχολεία και Λύκεια της χώρας μας. Μέσα από την Εθνική Πρωτοβουλία, που έχουν αναλάβει από κοινού ο ΕΟΜ και το Ίδρυμα Ωνάση, το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οργανούληδες 2», εισάγει τους μικρούς μαθητές στη λειτουργία των οργάνων του σώματος, τη σημασία του να τα διατηρούμε υγιή και τη σπουδαιότητα των μεταμοσχεύσεων αυτών. Από τη σχολική χρονιά 2020/21 το πρόγραμμα εντάχθηκε στον θεματικό άξονα: «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και Εφήβους» του Υπουργείου Υγείας και το σχετικό υλικό μπορούν οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι επαγγελματίες και επισκέπτες υγείας να το κατεβάσουν από την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Υπουργείου αλλά και του ΕΟΜ.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε πλέον ότι το πεδίο των μεταμοσχεύσεων, είναι από τους τομείς που μάλλον ενδυναμώθηκαν με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Λόγω της ιδιαίτερης πολυπλοκότητας των μεταμοσχεύσεων, αλλά και του μέγιστου ανθρωπιστικού οφέλους που προσφέρουν, οι φορείς και το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματός μας υπερέβαλαν εαυτόν, με αποτέλεσμα η δωρεά και οι μεταμοσχεύσεις οργάνων να συνεχιστούν όσο το δυνατόν ανεπηρέαστες. Από την αρχή της πανδημίας όλοι όσοι εργαζόμαστε στις μεταμοσχεύσεις κατανοήσαμε ότι «ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, όμως οι ασθενείς πρέπει να εξακολουθήσουν να μεταμοσχεύονται». Ίσως μάλιστα το γεγονός ότι αντιληφθήκαμε πλέον, ως άνθρωποι, το πόσο αλληλεξαρτώμενες είναι οι ζωές και η υγεία μας, να ενισχύει στη συνείδηση του κόσμου τη σημασία της Δωρεάς», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των Δωρητών Οργάνων

Με πρωτοβουλία του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡxω», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Νοεμβρίου , στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, αμέσως μετά την κυριακάτικη θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των αποβιωσάντων δωρητών οργάνων, προκειμένου να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη για την προσφορά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ E.O.M.

Αθήνα, 01/06/2020

Μάιος 2020 – Ένας καλός μήνας για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας
Σημαντική αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας ιστών και οργάνων μετά
την άρση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Αν και μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως ήταν
η δραματική μείωση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας συμπαγών οργάνων, γεγονός
εύλογο λόγω του φόρτου εργασίας και της επιφυλακής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας,
στη χώρα μας, ο πρώτος μήνας μετά την άρση των σχετικών μέτρων, δίνει ιδιαίτερα
ενθαρρυντικά δείγματα ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, παρ’ ότι κατά το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2020 η δωρεά οργάνων στην
Ελλάδα μειώθηκε κατά 85%, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο Μάιος έκλεισε
με 7 δοτές οργάνων, 14 μεταμοσχεύσεις συνολικά νεφρών, ήπατος, καρδιάς και 12
μεταμοσχεύσεις κερατοειδών, ξεπερνώντας ακόμα και το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της
περσυνής χρονιάς.
Δότες ιστών και οργάνων από 36 έως 76 ετών, που κατέληξαν σε Νοσοκομεία της Αθήνας, του
Βόλου, της Λαμίας και του Ηρακλείου της Κρήτης, κατόπιν της συναίνεσης των οικογενειών
τους, χάρισαν ή βελτίωσαν τη ζωή σε 26 ασθενείς ηλικίας 37 έως 70 ετών. Αξίζει να επισημανθεί
ότι οι 3 από τους 7 δότες προήλθαν από το Π.Γ.Ν. «Αττικόν», παρ’ ότι εξακολουθεί να αποτελεί
και Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.
Επισημαίνεται ότι όλοι οι δότες, αλλά και οι υποψήφιοι λήπτες ελέγχονται και θα
εξακολουθούν να ελέγχονται για κορωνοϊό, προ της λήψης και της μεταμόσχευσης των
οργάνων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΜ.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης επισημαίνει χαρακτηριστικά:
«Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε ένα μεγάλο πλήγμα για τον χώρο των μεταμοσχεύσεων,
το οποίο ευτυχώς στη χώρα μας δείχνει να είναι παροδικό. Η ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής
Θεραπείας των Νοσοκομείων μας, καθώς και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών
στο Σύστημα Υγείας και στους αξιοθαύμαστους λειτουργούς του, έχουν τη δυνατότητα, με τον
κατάλληλο σχεδιασμό, να αλλάξουν το τοπίο των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Το γεγονός
ότι, λόγω της πανδημίας, οι άνθρωποι αντιληφθήκαμε το πόσο η ζωή του ενός εξαρτάται από
τη συμπεριφορά και την αίσθηση ατομικής ευθύνης του άλλου, φαίνεται να αναβαθμίζει το
θεσμό της δωρεάς οργάνων στη συνείδηση των πολιτών, αν κρίνουμε μάλιστα και από το
γεγονός ότι σε αρκετά από τα πρόσφατα περιστατικά δωρεάς, η πρόταση της δωρεάς προήλθε
ή έγινε άμεσα αποδεκτή από τις οικογένειες των αποβιωσάντων δοτών».

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: Αν. Τσόχα 5, Αμπελόκηποι. Τηλ.: 213-2027000, τετραψήφιο 1147
www.eom.gr, info@eom.gr

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ- 1ο ΕΠΑΛ  Κορυδαλλού

Με τον τίτλο ΈΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ, την τρίτη  26 Νοεμβρίου, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Κορυδαλλού, διοργάνωσε ημερίδα για τη δωρεά οργάνων.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Π. Κακολύρης μεταμοσχευμένος καρδιάς και ο Λ. Λύρος μεταμοσχευμένος νεφρού, αθλητές του συλλόγου μας.

Ο Λάμπρος Λύρος, ανέφερε:

Στις 18 Οκτωβρίου του 2016 μου ανακοινώθηκε ότι πάσχω από νεφρική ανεπάρκεια και πρέπει να μπω σε διαδικασία αιμοκάθαρσης.

Τα συναισθήματα μου στο άκουσμα αυτό ήταν πολλά, φόβος, αγωνία, δυστυχία… αλλά ποτέ δεν έχασα την πίστη μου και την αγάπη για ΖΩΗ.

Θέλησα να δείξω στον εαυτό μου πρώτα και μετά στους συνασθενείς  μου ότι μπορούν να καταφέρουν παρά την ασθένεια τους να ζουν μια  φυσιολογική ζωή.  Ζώντας  κοινωνικοποιημένοι, προσφέροντας στους άλλους και έχοντας εντάξει  τον αθλητισμό στην καθημερινότητα τους. Βοηθούμενοι έτσι ψυχικά  αλλά και στη βελτίωση του οργανισμού τους. Πίνοντας περισσότερο νερό, αποβάλλοντας τοξίνες μέσω του ιδρώτα,  βοηθώντας την καρδιά τους και το κυκλοφορικό σύστημα.  

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2018 έκανα μεταμόσχευση νεφρού με δότη τον πατέρα μου.

Αφού υποβληθήκαμε και οι δύο, εγώ σαν λήπτης και ο Πατέρας μου σαν  δότης, σε μια σειρά εξετάσεων και αφού έδειξαν ότι και οι δυο είμαστε συμβατοί και κατάλληλοι για αυτή τη διαδικασία προχωρήσαμε.

Το χειρουργείο πήγε πολύ καλά, εγώ ανάρρωσα πολύ γρήγορα, το ίδιο και ο πατέρας μου, αλλά το μόσχευμα δε δούλευε καλά, σχεδόν καθόλου.

Μετά την επέμβαση  συνέχιζα να κάνω αιμοκάθαρση γιατί οι τιμές μου, μέσω των αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων που γινόντουσαν  δεν ήταν φυσιολογικές. 

Μετά από λίγες μέρες, αποφασίστηκε από τους ιατρούς να γίνει   βιοψία του μοσχεύματος, για να ακολουθηθεί η απαιτούμενη θεραπευτική μέθοδος. Η βιοψία έγινε και έδειξε οξεία απόρριψη του μοσχεύματος που προήρθε εξαιτίας του δυνατού και νεαρού οργανισμού μου.

Για μια ακόμη φορά ένοιωθα απογοήτευση αλλά και πείσμα να μην πάει χαμένο το πολύτιμο δώρο του πατέρα μου. Ήθελα να Ζήσω, ήθελα να βιώσω και εγώ το θαύμα της μεταμόσχευσης.

Μη χάνοντας καθόλου χρόνο οι γιατροί άρχισαν να μου χορηγούν άμεσα την απαιτούμενη θεραπεία. Οι ελπίδες πλέον για να κρατήσω το μόσχευμα ήταν λίγες, αλλά υπήρχαν!  Και όσο υπήρχαν θα πολεμούσα!

Ο πρώτος κύκλος πέρασε μη φέρνοντας κάποιο αποτέλεσμα.  

Αποφασίστηκε να προχωρήσω και σε δεύτερο κύκλο θεραπείας  πιο ισχυρό!

Αυτό δείχνει ότι οι γιατροί μας είναι άξιοι και προσπαθούν για όλους τους ασθενείς μέχρι την τελευταία στιγμή. 

Η πίστη μου μεγάλωνε, ήθελα να βγω νικητής από αυτή την διαδικασία, δεν ήθελα να πετάξω ένα τόσο πολύτιμο δώρο στο καλάθι αχρήστων, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα δώρο αγάπης από τον πατέρα μου. 

Μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου θεραπείας  άρχισε το μόσχευμα να λειτουργεί φυσιολογικά. 

Στη  «μάχη» η θέληση μου για ΖΩΗ είχε νικήσει. Το Θαύμα της μεταμόσχευσης το Ζούσα.  

Λίγο διάστημα μετά την έξοδο μου από τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων όρχησα να αθλούμαι και να συμμετέχω σε διάφορους αγώνες δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων θέλοντας να διαδώσω την ιδέα της δωρεάς οργάνων και να παρακινήσω ανθρώπους με νεφρική ανεπάρκεια να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.  

Θα ήθελα να σάς  μιλήσω επίσης, για τα οφέλη  που έχω αποκομίσει από τον αθλητισμό.

Ο σύλλογος μου, ΔΙΑΓΟΡΑΣ, είναι μέλος της Αθλητικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας Μεταμοσχευμένων.

Προπονούμαι με άλλους συναθλητές μου,  υπό τις οδηγίες του ομοσπονδιακού προπονητή.

Συμμετέχω στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, έχω στόχο και ελπίζω να προκριθώ στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων οι οποίοι θα γίνουν στο Δουβλίνο τον Αύγουστο 2020.

Αθλούμαι όχι απλώς με συναίνεση των γιατρών μου αλλά και με την προτροπή τους.

Με την άσκηση η καρδιά γίνεται πιο δυνατή, βοηθά στο χάσιμο βάρους,  βοηθά επίσης στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και στη μείωση του άγχους.

Μετά από κάθε προπόνηση νιώθω ευεξία και αισιοδοξία πως μπορώ να πετύχω τους στόχους μου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω  ότι  η Δωρεά Οργάνων είναι ύψιστη πράξη προσφοράς για τον συνάνθρωπο μας, θεωρώ ότι όλοι πρέπει να ενημερωθούμε πρώτιστος και μετά να αποφασίσουμε για το εάν θα πρέπει να είμαστε δωρητές ή όχι.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με προσοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έκαναν πολλές και εύστοχες ερωτήσεις. Θέλουμε να συγχαρούμε τους υπεύθυνους καθηγητές τους 1ου ΕΠΑΛ Κορυδαλλού και ευχόμαστε να μιμηθούν την δράση του και άλλα Λύκεια.

 

 

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ

 

Αθηνά Γόμπου

Ιατρός- Νεφρολόγος

 

Παρά τις επίμονες κι συνεχόμενες προσπάθειες για εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τη δωρεά οργάνων, παρανοήσεις και ανακρίβειες συνεχίζουν να υπάρχουν. Θεωρείται ήτα για την ιδέα  της δωρεάς οργάνων εάν κάποιος ταχθεί κατά της δωρεάς απλά και μόνο επειδή δεν γνωρίζει την πραγματικότητα. Παρακάτω, παραθέτουμε μια λίστα με ποιο συνήθεις μύθους καθώς και τι στην πραγματικότητα συμβαίνει.

 

Μύθος: Εάν οι ιατροί των Μονάδων Εντατικής θεραπείας γνωρίζουν ότι είσαι δωρητής οργάνων, δεν θα καταβάλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες προκειμένου να   σωθεί η ζωή σου.

Πραγματικότητα: Εάν είσαι άρρωστος ή τραυματισμένος και χρειαστεί να νοσηλευθείς, προτεραιότητα είναι να σωθεί η ζωή σου. Η δωρεά οργάνων προτείνεται μόνο όταν έχει διαπιστωθεί ο εγκεφαλικός θάνατος από τους ιατρούς. Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει νομοθεσία η οποία επιτρέπει στους πολίτες να δηλώσουν την επιθυμία τους να είναι δότες οργάνων όταν επέλθει εγκεφαλικός θάνατος χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση από την οικογένεια του δότη.

 

Μύθος: Όταν είσαι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση παίζει ρόλο εκτός από το ιατρικό ιστορικό η οικονομική σου επιφάνεια και το πόσο διάσημος είσαι.

Πραγματικότητα: Όταν είσαι στη λίστα περιμένοντας για ένα μόσχευμα αυτό που πραγματικά μετράει είναι η σοβαρότητα της ασθένειας, ο χρόνος αναμονής στη λίστα, η ομάδα αίματος καθώς και ο αριθμός των κοινών αντιγόνων δότη με το λήπτη.

 

 

Μύθος: Έχοντας στη κατοχή σου κάρτα δωρητή οργάνων είναι  αρκετό για να γίνεις δότης όταν καταστείς υπό συνθήκες που να το επιτρέπουν.

Πραγματικότητα: Παρόλο που η κάρτα δωρητή είναι δημόσιο νόμιμο έγγραφο, η αφαίρεση ιστών και οργάνων γίνετε με τη σύμφωνη ενυπόγραφη απόφαση της οικογένειας. Για αυτό είναι άκρως σημαντικό να γίνει γνωστή στο  οικογενειακό περιβάλλον  η επιθυμία των πολιτών που το έχουν αποφασίσει.

 

Μύθος: Μόνο καρδιές, ήπατα και νεφροί μπορούν να μεταμοσχευτούν.

Πραγματικότητα: Τα όργανα που μεταμοσχεύονται είναι η καρδιά, νεφροί, πάγκρεας, πνεύμονες, ήπαρ και λεπτό έντερο. Οι ιστοί οι οποίοι μπορούν να δωριθούν είναι οι κερατοειδείς, δέρμα, οστά, καρδιακές βαλβίδες και τένοντες.

 

Μύθος: Το ιατρικό σου ιστορικό δηλώνει εάν είσαι ακατάλληλος για να γίνεις δότης οργάνων.

Πραγματικότητα: Την στιγμή που θα επέλθει ο θάνατος, οι κατάλληλοι επαγγελματίες υγείας θα κάνουν λεπτομερή ανασκόπηση του ιατρικού και κοινωνικού ιστορικού για να προσδιορίσουν κατά πόσον είσαι κατάλληλος να γίνεις δότης. Με την πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα  των μεταμοσχεύσεων, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ μπορούν να γίνουν δότες. Το καλύτερο είναι να συζητηθεί η επιθυμία του καθενός εν ζωή με την οικογένεια του, να εγγραφεί  στο μητρώο εθελοντών δωρητών οργάνων και να του εκδοθεί κάρτα δωρητή οργάνων.

 

Μύθος: Είσαι αρκετά ηλικιωμένος για να γίνεις δότης.

Πραγματικότητα: Άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και ιατρικού ιστορικού δυνητικά μπορούν να είναι δότες. Η ιατρική κατάσταση την ώρα του θανάτου είναι αυτή που στην ουσία καθορίζει επακριβώς ποια όργανα και ιστοί μπορούν να δωριθούν.

 

 

Μύθος: Εάν συμφωνήσεις να δωριθούν τα όργανά σου η οικογένεια σου θα επιβαρυνθεί με τα έξοδα της μεταμοσχευτικής διαδικασίας.

Πραγματικότητα: Δεν επιβαρύνετε η οικογένεια του δότη με κανένα κόστος σχετιζόμενο με την μεταμοσχευτική διαδικασία. Υποχρέωση της οικογένειας είναι τα έξοδα κηδείας.

 

Μύθος: Η θρησκεία σου απαγορεύει τις μεταμοσχεύσεις.

Πραγματικότητα: όλες οι θρησκείες και τα δόγματα ενθαρρύνουν και τάσσονται υπέρ της δωρεάς οργάνων. Τη θεωρούν πράξη ευσπλαχνίας.

 

Μύθος: Η δωρεά οργάνων παραμορφώνει το σώμα και την εμφάνιση του.

Πραγματικότητα: Τα δωρούμενα όργανα αφαιρούνται χειρουργικά, σαν χειρουργείο ρουτίνας όπως είναι η χολυκυστεκτομή ή η σκωληκοειδεκτομή. Το σώμα παραδίδετε χωρίς αλλοιώσεις στην οικογένεια για την τελετή.

 

Μύθος: Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κάποιος να σε ναρκώσει και έπειτα να βρεθείς με ένα νεφρό αφού το άλλο θα έχει πουληθεί στην μαύρη αγορά.

Πραγματικότητα: Αυτή η ιστορία αναπαράγετε ψευδώς επί σειρά ετών ακόμα και στο διαδίκτυο. Δεν υφίσταται στην Ευρωπαϊκή  Ένωση  ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και φαίνετε αυτή η ιστορία πιστευτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι που άκουσαν αυτό το μύθο με τη λογική τον απέρριψαν, αλλά υπάρχουν και αυτοί που τάχτηκαν κατά της δωρεάς οργάνων από απερίσκεπτο φόβο.

 

Πηγή: «Ο ΔΡΟΜΕΑΣ» – Τεύχος 04

Μεταμόσχευση: Μια διαδικασία που σώζει ζωές

Για τη σημασία των μεταμοσχεύσεων, της δωρεάς οργάνων αλλά και το πόσο λειτουργούν οι σωτήριες αυτές πρακτικές στην Ελλάδα μιλά το μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ηρακλής Τσαγκάρης. «Όσον αφορά το γενικό κοινό, υπάρχει ένα έλλειμα ενημέρωσης. Πολύς κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος με την έννοια του εγκεφαλικού θανάτου, η οποία συνεπάγεται θάνατο. Δύσκολο να τη διαχειριστεί κανείς όταν αφορά κάποιον οικείο του. Οι μεγάλες ελληνικές οικογένειες απαιτούν ομοφωνία. Και καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί ομοφωνία» σημειώνει ο κ. Τσαγκάρης. Τονίζει πως ένας δυνητικός δότης μπορεί να σώσει πολλούς ανθρώπους, μια και «έχεις πενταπλάσιες πιθανότητες να χρειαστείς όργανο, από το να δώσεις». Παρόλα αυτά, υπάρχει μια θετική μεταβολή στην ελληνική κοινωνία για το θέμα. «Άλλαξε σημαντικά η αντίληψη στην ελληνική κοινωνία. Συναντάμε μικρότερη δυσκολία στο να πείσουμε τον κόσμο. Βέβαια, έχουμε ένα σύστημα που δεν στηρίζει τις μεταμοσχεύσεις. Λίγα κρεβάτια, εξαντλημένο προσωπικό. Αυτή η εξαιρετικά απαιτητικά συναισθηματικά και από πλευράς ενέργειας διαδικασία, είναι δύσκολο να διευθετηθεί από ένα εξαντλημένο σύστημα» υπογραμμίζει. Επιπλέον, επισημαίνει την ανάγκη για ειδικά στελέχη που θα έχουν εμπειρία και τεχνογνωσία «τα οποία θα απορροφηθούν στα νοσοκομεία και θα συντείνουν στην αύξηση του να γίνεται ο κόσμος δότης. Οι Εντατικολόγοι ζούμε μέσα στο θάνατο. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για εμάς από τη δωρεά οργάνων. Σε εμάς, τρεις στους τέσσερις λένε ναι στο να γίνουν δότες οργάνων, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό, διότι όλη η ομάδα προσπαθεί πάνω σε αυτό». «Είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχία των μεταμοσχεύσεων η ορθή λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχέσευων, ο οποίος είναι υποστελεχωμένος» καταλήγει ο κ. Τσαγκάρης.

 

Πηγή:https://www.onetv.gr

Ο “αγώνας” ενός πατέρα για να σώσει … άλλα παιδιά

“Ναι στη δωρεά οργάνων” λέει ο πατέρας της Ελεάνας, ένα κορίτσι 28 ετών που ζούσε 3 χρόνια με τεχνητή καρδιά και ήταν η πρώτη Ελληνίδα που μπήκε στη διεθνή λίστα αναζήτησης μοσχεύματος, τελικά όμως δεν τα κατάφερε.

Ρεπορτάζ : Δεσποινα Αντωνιος Βλεπακη

Πηγή: #OpenNews

Ελλάδα: Τελευταία στη δωρεά οργάνων στην Ευρώπη

ια τις δωρεές οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα μίλησαν στην εκπομπή One Report η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού Κωνσταντίνα Γούλιου, η εντατικολόγος Σιμόνα Βιρτζίλι και ο νεφρολόγος Βασίλης Φιλιόπουλος. Η συζήτηση κυμάνθηκε γύρω από τα αρνητικά στατιστικά της Ελλάδας. Η χώρα μας δυστυχώς είναι η τελευταία στη δωρεά οργάνων στην Ευρώπη. Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά. Μόλις 4,3 άτομα ανά εκατομμύριο είναι δότες οργάνων στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που στην Ευρώπη οι αριθμοί κυμαίνονται περί τα 22-25 άτομα. Άλλο παράδειγμα αντικατοπτρίζει καλύτερα την εικόνα. Στην Ελλάδα το 2016 έγιναν 151 μεταμοσχεύσεις, ενώ στο Βέλγιο 1023 και στην Πορτογαλία 846. Ακόμα, έγινε λόγος για τη σημασία της δωρεάς οργάνων, η οποία είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου. Και οι τρεις καλεσμένοι απηύθυναν έκκληση στο κόσμο να γίνουν δότες.

 

Το Χρονικό μιας μεταμόσχευσης

Το VICE ακολούθησε την ομάδα του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο ταξίδι μίας καρδιάς, από την αρχή εώς το τέλος. Βήμα-βήμα οι διαδικασίες που ακολουθούνται από τους γιατρούς τόσο για τον λήπτη όσο και τον δότη του μοσχεύματος.