Το περπάτημα “απομακρύνει” τους νεφροπαθείς από την αιμοκάθαρση

Το περπάτημα έχει τεράστια οφέλη για τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, αναφέρει μια νέα μελέτη. 

Η σωματική αδράνεια είναι κοινή μεταξύ των ανθρώπων με χρόνια νεφρική νόσο παγκοσμίως. Ωστόσο μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο περπατούν οι νεφροπαθείς ασθενείς, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να καταλήξουν σε θάνατο ή να χρειαστούν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. 

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κίνας παρακολούθησαν 6.363 ασθενείς, οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη. Περίπου το 21% των συμμετεχόντων είπαν ότι το περπάτημα ήταν συνηθέστερη μορφή άσκησης που ακολουθούσαν. 

Από τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Clinical Journal of the American Society of Nephrology”, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που περπατούσαν είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν και 21% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που περπατούσαν επτά φορές την εβδομάδα ή περισσότερο, είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε πρόωρο θάνατο και 44% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν χρειάζονται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση από εκείνους που περπατούσαν πιο σπάνια. 

“Έχουμε δείξει ότι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο με συνοδά νοσήματα, ήταν σε θέση να περπατούν, αν το ήθελαν, και ότι το περπάτημα ως άσκηση σχετίζεται με αυξημένη επιβίωση των ασθενών και χαμηλότερο κίνδυνο αιμοκάθαρσης”, τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τσε Γι Τσου και προσέθεσε ότι « Συστήνονται ως ελάχιστος χρόνος τα 30 λεπτά περπάτημα ημερησίως, μια διάρκεια που φαίνεται ότι είναι ευεργετική, αλλά όσο αυξάνεται ο χρόνος και η συχνότητα περπατήματος τόσο αυξάνεται το ευεργετικό αποτέλεσμα».