Πανελλήνια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων: Oυραγοί στις μεταμοσχεύσεις

«Έτος επανεκκίνησης» ορίζει ο Εθνικό Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) το 2016, αντλώντας αισιοδοξία από πρόσφατα στοιχεία που καταγράφουν μία αύξηση της τάξεως του 20% σε δότες οργάνων σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Παρά ταύτα, τα συνολικά στοιχεία των τελευταίων ετών αλλά και η σύγκριση τους με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς καθώς δείχνουν ότι ο δρόμος που πρέπει να διανύσει η Ελλάδα παραμένει μακρύς.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΜ το 2015 καταγράφτηκαν μόλις 39 δότες. Δηλαδή και ενώ σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη αναλογούν 20 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, στη χώρα μας η αναλογία ήταν μόλις 3,5 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού.

Βάση αυτών των δεδομένων, κάθε άλλο παρά προκαλεί έκπληξη ότι την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν μόλις 91 μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων οι 63 αφορούσαν μεταμόσχευση νεφρού, οι 22 ήπατος και οι έξι καρδιάς.

Φέτος, περίπου δύο μήνες πριν την εκπνοή του χρόνου, τα δεδομένα δείχνουν μία μικρή – όχι όμως αμελητέα – άνοδο. Ειδικότερα, οι δότες έφτασαν τους 46 ενώ ο αριθμός μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων σκαρφάλωσε τις 100.

Η αύξηση αυτή, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του ο ΕΟΜ με αφορμή την αυριανή ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Προστατών της Μεταμόσχευσης, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων», οφείλεται στην δυνατότητα που έδωσε το Ίδρυμα Ωνάση στον Οργανισμό να διοργανώσει πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια σε προσωπικό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Έτσι, οι ειδικοί του Οργανισμού ήραν «μέσα σε λίγους μήνες πιο κοντά σε 40 ΜΕΘ και σε πάνω από 250 ιατρούς και νοσηλευτές, παρέχοντάς τους εξειδικευμένη κατάρτιση αναφορικά με τις διαδικασίες του συντονισμού της Δωρεάς Οργάνων. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και ενθαρρυντικά».

Ταυτόχρονα, και το ‘Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνέβαλε στην ανακαίνιση και στην αγορά εξοπλισμού σε Μονάδες Μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αναβαθμίζει σημαντικά τη ποιότητα των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων.

«Η ‘επανεκκίνηση’ του πολύπαθου Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας, φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Έχουμε στο πλευρό μας την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως και άλλους σημαντικούς συμμάχους.

Μέσα σε ενάμιση χρόνο καταφέραμε να ανασυνθέσουμε τον ΕΟΜ και τώρα δυναμικά ανοιγόμαστε προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας.

Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, όμως η επιτυχής πεπατημένη των άλλων χωρών, μας δίνει σαφή προσανατολισμό», δηλώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού – καθηγητής, Ανδρέας Καραμπίνης.

Και συνεχίζει: «Θεσμικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χάραξη, για πρώτη φορά, ενός επίσημου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις, το οποίο θα ενταχθεί στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας και αυτή τη στιγμή αποτελεί και την άμεση προτεραιότητά του ΕΟΜ.

Η αναβάθμιση όμως του θεσμού της Δωρεάς Οργάνων δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη συναίνεση των πολιτών, των ανθρώπων που προσφέρουν το δώρο ζωής.

Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται άμεσα η επαναφορά της Κάρτας Δωρητή Οργάνων, προκειμένου πρακτικά και συμβολικά να επικυρωθεί η ανάγκη της κοινωνικής συναίνεσης ως βάση του Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας».

 

Της Μάρθας Καϊτανίδη
Πηγή: www.tanea.gr

31/10/2016