Αερόβια πριν η μετά την προπόνηση με βάρη;

Συχνά ακούμε απ τους ασκούμενους την ερώτηση τι να κάνω πρώτα; Αερόβια προπόνηση ή Βάρη; Η απάντηση δεν είναι απλή και εύκολη.

Οφέλη αερόβιας πριν από προπόνηση με αντιστάσεις

Σε μια έρευνα στο Journal of Strength and Conditional Research δείχνει ότι, η προπόνηση στην οποία η αεροβική άσκηση γίνεται πρώτη, είναι πιο αποτελεσματική στην αύξηση της περίσσειας κατανάλωσης οξυγόνου μεταπροπονητικά (excess post-exercise oxygen consumption – EPOC) ή το λεγόμενο “afterburn”, το οποίο αποτελείται από μια μετρήσιμη αύξηση του ρυθμού πρόσληψης οξυγόνου που έπεται μιας άσκησης και συσχετίζεται με αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.

Οφέλη αερόβιας μετά από την προπόνηση με αντιστάσεις

Μια άλλη έρευνα στο European Journal of Applied Physiology απέδειξε πως η οξείδωση του σωματικού λίπους και η καύση θερμίδων ήταν αυξημένη κατά την διάρκεια αεροβικής άσκησης που ακολούθησε της άσκησης με αντιστάσεις. Αυτό το αυξημένο μεταβολικό αποτέλεσμα ήταν ακόμα πιο έντονο όταν η προπόνηση με αντιστάσεις ήταν υψηλής έντασης. Αυτό είναι σημαντικό γιατί διάφορες έρευνες στο παρελθόν έχουν αποδείξει πως όταν κάνεις πρώτα την αεροβική άσκηση, η απόδοση σου στην προπόνηση δύναμης που θα ακολουθήσει θα είναι μειωμένη λόγο κούρασης, γεγονός που θα έχει κόστος στην δύναμη και στην μυική σου ανάπτυξη.

Τέλος έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exersice έδειξε πως αν γίνεται η προπόνηση με αντιστάσεις πρώτη, αυτή αυξάνει τα μεταβολικά αποτελέσματα της αεροβικής άσκησης που ακολουθεί.Σύμφωνα με τον στοχο του ασκούμενου θα πρεπει πρωτα να γινεται η αεροβια ασκηση και επειτα να ακολουθει η προπονηση με αντιστασεις η τo αντιθετο. Συγκεκριμένα: Εκτελώντας την αεροβική άσκηση πρώτα, αναπτύσσεις περισσότερο την αεροβική ισχύ του οργανισμού σου. Από την άλλη, εκτελώντας ασκήσεις με βάρη πρώτα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της δύναμης αλλά και την μυική ανάπτυξη. Εκτελώντας τις ασκήσεις με βάρη, πρώτες στην προπόνηση σου, έχεις και κάποια μεταβολικά οφέλη και η, υψηλής έντασης, φύση της προπόνησης με βάρη μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή δαπάνη και να δημιουργήσει ένα μεταβολικό περιβάλλον στο οποίο προτιμάται η χρήση του σωματικού λίπους σαν το ενεργειακό σύστημα, κατά την διάρκεια της αεροβικής άσκησης που έπεται.

Με όποια σειρά και αν γίνουν σίγουρα θα υπάρξουν μεταβολικά οφέλη(καύση λίπους) . Αν ο στόχος είναι η μυική ανάπτυξη και η αύξηση δύναμης ο ιδανικός τρόπος είναι οι ασκήσεις με βάρη να γίνονται πριν την αερόβια προπόνηση. Η αερόβια άσκηση προηγείται για αθλήματα αντοχής, όπως ο Μαραθώνιος.

 

Γράφει: Κυριάκος Δουλκερίδης

Πηγή: fitnesstogether.gr