1η Νοεμβρίου 2017 – Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων, Δελτίο Τύπου ΠΣΜΝ

Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού

Δελτίο τύπου

Η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, εορτή των Αγ. Αναργύρων, έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης.
Η δωρεά οργάνων είναι μια απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή. Είναι η απόφαση να προσφέρεις, χωρίς αντάλλαγμα ένα μέρος του σώματός σου για την υγεία και ευημερία ενός άλλου ανθρώπου. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η μεγαλοψυχία της χειρονομίας.
Η δωρεά οργάνων γίνεται ακόμη πιο σημαντική και επείγουσα όταν οι λίστες των υποψήφιων ληπτών νεφρού, ήπατος καρδιάς , πνευμόνων, μυελού των οστών και  λοιπών ρευστών οργάνων που χρήζουν μεταμόσχευσης διαρκώς αυξάνονται και επιμηκύνεται ο χρόνος αναμονής.  Δεν ξεχνάμε τους 1400 συνανθρώπους μας που είναι εγγεγραμμένοι στη εθνική λίστα αναμονής του ΕΟΜ για μεταμόσχευση νεφρού και περιμένουν καρτερικά για το χαρμόσυνο νέο ,για το πολυπόθητο μόσχευμα.

Αποτελεί διαπίστωση ασυμβίβαστη με τον υψηλό δείκτη πολιτισμού και τα ευαίσθητα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά των Ελλήνων, το γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις  στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των αξιοποιήσιμων δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Παρά τα θετικά βήματα που έγιναν ιδιαίτερα στο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού  πλαισίου είναι απογοητευτικά χαμηλός ο αριθμός των  δυνητικών δοτών και κατά συνέπεια των μεταμοσχεύσεων.
Στη χώρα μας έχουμε μόλις  4,2  δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο  ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο . Την ίδια στιγμή  η αναλογία για την  Ισπανία και Πορτογαλία φτάνει το  36  και 27 αντίστοιχα.

Ευρωπαϊκές χώρες που έθεσαν ως προτεραιότητα και θεμελίωσαν προγράμματα μεταμοσχεύσεων ,με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την  χώρα μας , όπως  η Πορτογαλία,το Βέλγιο, η Τσεχία , η Ουγγαρία και με σαφή διαφορά στην ιστορική, κοινωνική, και οικονομική τους εξέλιξη έχουν καταφέρει να έχουν πλέον μεγάλο αριθμό δοτών , άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου και βεβαίως να παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα σε αριθμό μεταμοσχεύσεων σε όλα τα όργανα .

Αυτές οι επιτυχίες ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της υιοθέτησης των μέτρων και σχετικών οδηγιών της Ε.Ε. όπως πηγάζουν από την διεθνή εμπειρία και πρωταρχικά από το πιο πετυχημένο σύστημα μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως, αυτό της Ισπανίας.

Ενθαρρυντικά είναι τα  μέχρι τώρα αποτελέσματα της  χρονιάς που διανύουμε στο τομέα των μεταμοσχεύσεων . Από τον Ιανουάριο  εως σήμερα οι μεταμοσχεύσεις έχουν  υπερβεί  τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων των αντίστοιχων δυο προηγουμένων ετών .

Η επιδιωκόμενη αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας  θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τη χώρα μας.

Πρώτο θα αποσυμφορήσει τις πολυπληθείς λίστες αναμονής για μεταμόσχευση και πολλοί συνάνθρωποι μας νεφροπαθείς ,καρδιοπαθείς ,ηπατοπάθειας, λήπτες μυελού θα γλυτώσουν από το οδυνηρό μαρτύριο τους αφού θα μεταμοσχευθούν και θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Δεύτερο θα υπάρξει σημαντικό οικονομικό όφελος για την εθνική οικονομία από την  εξοικονόμηση  σημαντικών  πόρων   λόγω της μεγάλης  διαφοράς κόστους  ανάμεσα στη θεραπεία  της χρόνιας ανεπάρκειας των συμπαγών οργάνων και της  θεραπείας -υποστήριξης της μεταμόσχευσης .

Σταθερή είναι η πεποίθηση μας ότι η υπέρβαση που απαιτείται σ’ αυτό τον τομέα πρέπει να συντελεσθεί μέσα από ένα νέο εθνικό σχεδιασμό της μεταμοσχευτικής πολιτικής της Χώρας μας από το Υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΜ , που θα λαμβάνει υπόψη τα επιτυχημένα διεθνή πρότυπα και θα αξιοποιεί  και την συσσωρευμένη ελληνική εμπειρία.

Η αναγκαιότητα αύξησης των μεταμοσχεύσεων θα πρέπει να στηρίζεται σε μια σειρά προϋποθέσεων ,οι σημαντικότερες των οποίων είναι :

  1. Η οργάνωση και ο έλεγχος των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ ) που αποτελεί την κύρια πηγή μοσχευμάτων με ταυτόχρονη αύξηση των κλινών τους  ή την επαναλειτουργία ήδη κλειστών κλινών και την αναγκαία στελέχωση τους με  ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αποτελεί θετική εξέλιξη και μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας προχώρησε  υστέρα από 5 χρόνια στη πρόσληψη σημαντικού αριθμού νέων  γιατρών και νοσηλευτών ενισχύοντας τις  ΜΕΘ και ΜΑΦ πάρα τα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια  .
  2. Η ουσιαστική  αναβάθμιση του ρόλου  κλειδί των  τοπικών  και κεντρικών συντονιστών  μεταμοσχεύσεων .

Τέλος ο σχεδιασμός μια οργανωμένης , σοβαρής και συνεχούς προβολής  της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος  για μεταμόσχευση σε κάθε κοινωνικό χώρο και με κάθε  πρόσφορο μέσο  επικοινωνίας και ενημέρωσης, αρχής γεννωμένης από το σχολείο.

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού συνεχίζουμε με αισιοδοξία το αγώνα για την διάδοση της δωρεάς οργάνων και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας .

 

Αθήνα : 01.11.2017

 

Ναυάρχου Βότση 21, Κάτω Πατήσια, 10445 Τηλ. / Fax: 210 8541600 email : info@psmn.gr

 

Πηγή: psmn.gr