Συνέντευξη της Κωνσταντίνας Γούλιου στην ΕΡΑ σπορ

Στην εκπομπή της ΕΡΑ σπορ  “Υγεία και άθληση”, με τους δημοσιογράφους Φ. Σκύφτα  και Μ. Τσίλκο, βρέθηκε και μίλησε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου,  η κ. Κ. Γούλιου,  Πρόεδρος του συλλόγου μας.

Αναλυτικά όσο είπε:

Ο Σύλλογος μας,  «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» Παναττικός Αθλητικός Σύλλογος Μεταμοσχευμένων και Νεφροπαθών, ιδρύθηκε το 2015.

Ανήκουμε σε  μια νεοϊδρυθείσα ομοσπονδία, Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων.  Ιδρύθηκε τον Ιούνιο το 2017 και ψηφίστηκε από όλα τα έδρανα της βουλής.  Συμμετέχουμε σε Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους  Αθλητικούς Αγώνες. Η Παγκόσμια Αθλητική μας Ομοσπονδία είναι μέλος της Δ.Ο.Ε. ( Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής).

 Φέτος οι Παγκόσμιοι Αγώνες  έγιναν στο Νιούκαστλ της Αγγλίας, συμμετείχαν 1500 αθλητές μεταμοσχευμένοι από 53  χώρες όλων των συμπαγών οργάνων (καρδία, πνεύμονα, νεφρό κ.τλ.).

Γενικός ο Αθλητισμός βοηθάει, αλλά βοηθάει και για την ευαισθητοποίηση του κόσμου.   

 Στις χώρες που γίνονται οι διεθνής αγώνες και πραγματοποιούνται τέτοια αθλητικά γεγονότα οι στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των μεταμοσχεύσεων κατά 30%. Ένα ποσοστό που είναι πάρα πολύ σημαντικό!  

Εμείς τρέχουμε για να διαδώσουμε την δωρεά οργάνων. Είμαστε οι τυχεροί που δεχτήκαμε αυτό το δώρο ζωής!    Αγωνιζόμαστε για να προβάλουμε την δωρεά οργάνων και ιστών, να ζήσουν και άλλοι συνάνθρωποι μας την χαρά της μεταμόσχευσης.

Στην ομοσπονδία μας δεν έχουμε  μόνο ανθρώπους που είναι μεταμοσχευμένοι   από νεφρό, αλλά και  από  άλλα συμπαγή όργανα και από μυελό των οστών.  

Δεν τρέχουμε μόνο σε αγώνες δρόμου, έχουμε και τμήμα κολύμβησης, όλα τα αθλήματα του στίβου, ποδηλασία,  bowling, τέννις και πολλά άλλα…

Το όνομα «ΔΙΑΔΟΡΑΣ» το σκέφτηκα, γιατί ο Διαγόρας ήταν Ολυμπιονίκης, είχε δύο γιους Ολυμπιονίκες.  Συμμετείχαν και  οι τρεις σε κοινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Διαγόρας  όταν νίκησε, είχαν νικήσει και τα παιδία του, και αφού ήταν όλοι Ολυμπιονίκες, τον πήραν στους ώμους τους και κάνανε το γύρο του θριάμβου μέσα στο  Ολυμπιακό στάδιο. Εκεί πέθανε αφού τα είχε δώσει όλα. Έτσι και εμείς με πείσμα θα το παλεύουμε! Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, δεν θα αφήσουμε να μας πάρει από κάτω.

Εκτός από το να διαδώσουμε την δωρεά οργάνων. Θέλουμε να  διαδώσουμε και το μήνυμα ότι οι μεταμοσχευμένοι ή οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς  δεν πρέπει να κλειστούν στο σπίτι τους. Αυτό οδηγεί σε κατάθλιψη και σε πολλά άλλα τα οποία λειτουργούν πολύ αρνητικά στην έκβαση της νόσου.  Η ψυχολογία είναι το Α και το Ω για να είναι καλά. Μέσα από το αθλητισμό δεν απομονώνεσαι, κοινωνικοποιείσαι!  

Έχουν γράψει για τον ειδικό αθλητισμό και για την αναγκαιότητα του σπουδαίοι καθηγητές νεφρολογίας όπως ο κ. Μπολέτης, ο κ. Γούμενος, η κ. Α. Γόμπου. Η κ. Μελεξοπούλου, η κ. Μαρινάκη και πολλοί άλλοι.

Οι γιατροί μας λένε αθληθείτε! Η καλή φυσική κατάσταση ανταποκρίνεται καλύτερα και στην αιμοκάθαρση γιατί αποβάλεις υγρά και ουσίες και βέβαια είσαι σε καλύτερη κατάσταση ώστε να δεχτείς το μόσχευμα.

Αλλά και οι μεταμοσχευμένοι.  Με τη  μεταμόσχευση δεν σημαίνει ότι είμαστε υγιείς 100%. Παίρνουμε πάρα πολλά χάπια την ημέρα τα οποία είναι ανοσοκατασταλτικά, καταβάλουν τον οργανισμό για να μην απορρίψει το μόσχευμα.

Για του χρόνου, έγινε η συνέλευση της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος μας, κ. Ρ. Τσάμη Αρκά, η οποία στέκεται στο πλευρό μας, τρέχει και προσπαθεί να μας οργανώσει. Οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες θα γίνουν τον Αύγουστο στο Δουβλίνο.

Θα γίνουν και οι Πανελλήνιοι αγώνες, όπως κάθε χρόνο. Πέρσι τους κάναμε για πρώτη φορά εκτός Αθήνας, γιατί θέλουμε και στην επαρχεία  να έρθουν οι συνασθενείς μας να συμμετέχουν σε αθλητικά γεγονότα.

Ενώ ανήκουμε στο ειδικό αγωνιστικό αθλητισμό, είμαστε αναγνωρισμένοι από την γενική γραμματεία αθλητισμού, έχει ψηφιστεί από όλα τα έδρανα της βουλής η Αθλητική μας Ομοσπονδία δυστυχώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση! Στους διεθνής αγώνες που στοιχίζουν πάρα πολύ, οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι  δεν είναι στην καλύτερη οικονομική κατάσταση, συμμετέχουμε με δικά μας έξοδα. Ενώ παίρνουμε την άδεια και την έγκριση  της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για να συμμετέχουμε.

Για την Δωρεά Οργάνων θα πρέπει να γίνει περισσότερη καμπάνια. Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη, οι δότες την Ελλάδα είναι 4,5/εκατομμύριο  πληθυσμού όταν στην Ισπανία είναι 40/εκατομμύριο  πληθυσμού! Ο μέσος όρος της Ευρώπης  είναι 20/εκατομμύριο  πληθυσμού.  Ότι φιγουράρουμε για πολλά χρόνια στην τελευταία θέση δεν τιμά καθόλου την χώρα μας.  Δεν νομίζω να οφείλεται ότι είμαστε κακοί άνθρωποι, δεν υπάρχει ενημέρωση, δεν υπάρχει οργάνωση κατάλληλη και πολλά αλλά δυστυχώς.

Σας ευχαριστώ πολύ και να πω ότι στους Πανελληνίους αγώνες που έγιναν πέρσι για πρώτη φορά η ΕΡΤ έκανε ρεπορτάζ!

Με τους δημοσιογράφους της εκπομπής : “Υγεία και άθληση” κ.Σκύφτας και κ.Τσίλκο. Και με τον Μαραθωδρόμο αθλητή Γιώργο Μάλλιαρη, με χρόνο 2:16:04.