ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ

 

Αθηνά Γόμπου

Ιατρός- Νεφρολόγος

 

Παρά τις επίμονες κι συνεχόμενες προσπάθειες για εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τη δωρεά οργάνων, παρανοήσεις και ανακρίβειες συνεχίζουν να υπάρχουν. Θεωρείται ήτα για την ιδέα  της δωρεάς οργάνων εάν κάποιος ταχθεί κατά της δωρεάς απλά και μόνο επειδή δεν γνωρίζει την πραγματικότητα. Παρακάτω, παραθέτουμε μια λίστα με ποιο συνήθεις μύθους καθώς και τι στην πραγματικότητα συμβαίνει.

 

Μύθος: Εάν οι ιατροί των Μονάδων Εντατικής θεραπείας γνωρίζουν ότι είσαι δωρητής οργάνων, δεν θα καταβάλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες προκειμένου να   σωθεί η ζωή σου.

Πραγματικότητα: Εάν είσαι άρρωστος ή τραυματισμένος και χρειαστεί να νοσηλευθείς, προτεραιότητα είναι να σωθεί η ζωή σου. Η δωρεά οργάνων προτείνεται μόνο όταν έχει διαπιστωθεί ο εγκεφαλικός θάνατος από τους ιατρούς. Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει νομοθεσία η οποία επιτρέπει στους πολίτες να δηλώσουν την επιθυμία τους να είναι δότες οργάνων όταν επέλθει εγκεφαλικός θάνατος χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση από την οικογένεια του δότη.

 

Μύθος: Όταν είσαι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση παίζει ρόλο εκτός από το ιατρικό ιστορικό η οικονομική σου επιφάνεια και το πόσο διάσημος είσαι.

Πραγματικότητα: Όταν είσαι στη λίστα περιμένοντας για ένα μόσχευμα αυτό που πραγματικά μετράει είναι η σοβαρότητα της ασθένειας, ο χρόνος αναμονής στη λίστα, η ομάδα αίματος καθώς και ο αριθμός των κοινών αντιγόνων δότη με το λήπτη.

 

 

Μύθος: Έχοντας στη κατοχή σου κάρτα δωρητή οργάνων είναι  αρκετό για να γίνεις δότης όταν καταστείς υπό συνθήκες που να το επιτρέπουν.

Πραγματικότητα: Παρόλο που η κάρτα δωρητή είναι δημόσιο νόμιμο έγγραφο, η αφαίρεση ιστών και οργάνων γίνετε με τη σύμφωνη ενυπόγραφη απόφαση της οικογένειας. Για αυτό είναι άκρως σημαντικό να γίνει γνωστή στο  οικογενειακό περιβάλλον  η επιθυμία των πολιτών που το έχουν αποφασίσει.

 

Μύθος: Μόνο καρδιές, ήπατα και νεφροί μπορούν να μεταμοσχευτούν.

Πραγματικότητα: Τα όργανα που μεταμοσχεύονται είναι η καρδιά, νεφροί, πάγκρεας, πνεύμονες, ήπαρ και λεπτό έντερο. Οι ιστοί οι οποίοι μπορούν να δωριθούν είναι οι κερατοειδείς, δέρμα, οστά, καρδιακές βαλβίδες και τένοντες.

 

Μύθος: Το ιατρικό σου ιστορικό δηλώνει εάν είσαι ακατάλληλος για να γίνεις δότης οργάνων.

Πραγματικότητα: Την στιγμή που θα επέλθει ο θάνατος, οι κατάλληλοι επαγγελματίες υγείας θα κάνουν λεπτομερή ανασκόπηση του ιατρικού και κοινωνικού ιστορικού για να προσδιορίσουν κατά πόσον είσαι κατάλληλος να γίνεις δότης. Με την πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα  των μεταμοσχεύσεων, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ μπορούν να γίνουν δότες. Το καλύτερο είναι να συζητηθεί η επιθυμία του καθενός εν ζωή με την οικογένεια του, να εγγραφεί  στο μητρώο εθελοντών δωρητών οργάνων και να του εκδοθεί κάρτα δωρητή οργάνων.

 

Μύθος: Είσαι αρκετά ηλικιωμένος για να γίνεις δότης.

Πραγματικότητα: Άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και ιατρικού ιστορικού δυνητικά μπορούν να είναι δότες. Η ιατρική κατάσταση την ώρα του θανάτου είναι αυτή που στην ουσία καθορίζει επακριβώς ποια όργανα και ιστοί μπορούν να δωριθούν.

 

 

Μύθος: Εάν συμφωνήσεις να δωριθούν τα όργανά σου η οικογένεια σου θα επιβαρυνθεί με τα έξοδα της μεταμοσχευτικής διαδικασίας.

Πραγματικότητα: Δεν επιβαρύνετε η οικογένεια του δότη με κανένα κόστος σχετιζόμενο με την μεταμοσχευτική διαδικασία. Υποχρέωση της οικογένειας είναι τα έξοδα κηδείας.

 

Μύθος: Η θρησκεία σου απαγορεύει τις μεταμοσχεύσεις.

Πραγματικότητα: όλες οι θρησκείες και τα δόγματα ενθαρρύνουν και τάσσονται υπέρ της δωρεάς οργάνων. Τη θεωρούν πράξη ευσπλαχνίας.

 

Μύθος: Η δωρεά οργάνων παραμορφώνει το σώμα και την εμφάνιση του.

Πραγματικότητα: Τα δωρούμενα όργανα αφαιρούνται χειρουργικά, σαν χειρουργείο ρουτίνας όπως είναι η χολυκυστεκτομή ή η σκωληκοειδεκτομή. Το σώμα παραδίδετε χωρίς αλλοιώσεις στην οικογένεια για την τελετή.

 

Μύθος: Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κάποιος να σε ναρκώσει και έπειτα να βρεθείς με ένα νεφρό αφού το άλλο θα έχει πουληθεί στην μαύρη αγορά.

Πραγματικότητα: Αυτή η ιστορία αναπαράγετε ψευδώς επί σειρά ετών ακόμα και στο διαδίκτυο. Δεν υφίσταται στην Ευρωπαϊκή  Ένωση  ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και φαίνετε αυτή η ιστορία πιστευτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι που άκουσαν αυτό το μύθο με τη λογική τον απέρριψαν, αλλά υπάρχουν και αυτοί που τάχτηκαν κατά της δωρεάς οργάνων από απερίσκεπτο φόβο.

 

Πηγή: «Ο ΔΡΟΜΕΑΣ» – Τεύχος 04