Πρωτεΐνη για Δρομείς – 11 πηγές πρωτεΐνης

Ότι πρέπει να ξέρεις για την Πρωτεΐνη και το Τρέξιμο

Μυική Μάζα

Οι δρομείς χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αν τρέχεις περίπου 1 ώρα κάθε μέρα χρειάζεσαι περίπου 1,5 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους σε σύγκριση με το 1 γραμμάριο αντίστοιχα που χρειάζεται κάποιος που δεν αθλείται. Αυτό σημαίνει πως αν είσαι 70 κιλά χρειάζεσαι περίπου 100 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά. Μην προσπαθήσεις όμως να προσλάβεις όλη την ποσότητα πρωτεΐνης σε 1 ή 2 γεύματα. Έρευνες δείχνουν πως πρέπει να μοιράσεις την αναγκαία ημερήσια πρόσληψη καθ όλη την διάρκεια της ημέρας ώστε να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα.

Όσο αυξάνεις χιλιόμετρα και ένταση στην προπόνηση σου, το σώμα σου χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη για να χτίσει νέες μυικές ίνες ώστε οι μυικές σου ομάδες να γίνουν μεγαλύτερες και δυνατότερες. Η πρωτεΐνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην κατασκευή των μιτοχονδρίων (κυτταρικά οργανίδια που χρησιμεύουν για την παραγωγή ενέργειας στο κύτταρο.Χαρακτηρίζονται ως εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του κυττάρου. Όσο πιο μεγάλες είναι οι μεταβολικές ανάγκες του κυττάρου, τόσο περισσότερα και μεγαλύτερα είναι τα μιτοχόνδρια του π.χ. μυϊκά κύτταρα) Όσο περισσότερο τρέχεις δηλαδή, τόσο περισσότερα και μεγαλύτερα μιτοχόνδρια χρειάζεσαι ώστε να παράγει το σώμα σου την απαραίτητη ενέργεια.

Χάσιμο Βάρους

Σε μία έρευνα του Αμερικανικού στρατού, συμμετέχοντες έφαγαν διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, ενώ μείωσαν την θερμιδική πρόσληψη, έχασαν περισσότερο λίπος και μεγάλωσε η μυικότητα του σώματός τους σε σχέση με αυτούς που έμειναν στην ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα. Σε μια άλλη έρευνα από το Παν/μιο του Missouri, 2 ομάδες ανθρώπων έφαγαν πρωινό γεύμα, στην πρώτη ομάδα ήταν υψηλό σε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (35 gr) ενώ στην δεύτερη ομάδα, χαμηλό σε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (15 gr). Η όρεξη των ανθρώπων από την πρώτη ομάδα ήταν περιορισμένη αισθητά κατά την διάρκεια της ημέρας, όπως επίσης περιορισμένη ήταν και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη στο τέλος της ημέρας.

Ποιότητα

Οι δρομείς χρειάζονται υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που να περιέχει αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας(BCAA’s). Αυτά τα οξέα είναι το κλειδί για την απαραίτητη μυική ανάρρωση. Συγκεκριμένα η Λευκίνη συντελεί στην πρωτεϊνοσύνθεση μετά την άσκηση. Τρώγοντας μια ποικιλία τροφών, εφοδιάζεις τον οργανισμό σου με ικανοποιητική ποσότητα αμινοξέων.

 

Παραθέτουμε παρακάτω τις 11 καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για δρομείς

 

1) Τόνος

Λίγες τροφές περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τον τόνο. 1 κονσέρβα λευκού τόνου σε νερό περιέχει 41 γραμμάρια υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης με μόλις 220 θερμίδες. Επίσης είναι καλή πηγή βιταμίνης Β12, μια πολύ σημαντική βιταμίνη για τους δρομείς αφού συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας στο κύτταρο.

 

2) Αμύγδαλα

Τα φυτικά προϊόντα δεν περιέχουν την κατάλληλη ποσότητα υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης όσο τα ζωικά προϊόντα. Παρόλα αυτά, τα αμύγδαλα είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Μια χούφτα αμύγδαλα σου παρέχει περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης – σχεδόν δύο γραμμάρια περισσότερο απ’ ότι ένα αυγό- ενώ περιέχουν σημαντική ποσότητα μαγνησίου και ασβεστίου, δυο μεταλλικών στοιχείων απαραίτητων σε αρκετές λειτουργικές διεργασίες του σώματος συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής συστολής και της καρδιακής λειτουργίας. Τέλος, σημείωσε ότι τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, που είναι σημαντικές για τη ρύθμιση της απορρόφησης λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, όπως επίσης και την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου.
 
 
3) Άπαχο Στήθος Κοτόπουλο

Μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης μια «στεγνή» μερίδα εκατό γραμμαρίων σας παρέχει περίπου τριάντα γραμμάρια υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης (η οποία μάλιστα απορροφάται κατά 100% από τον οργανισμό) με μόνο τέσσερα γραμμάρια λίπους – δεδομένου ότι θα αφαιρέσεις την πέτσα και θα το ψήσεις. Μπορεί να μην έχει τα θρεπτικά συστατικά του «κόκκινου» κρέατος, αλλά σίγουρα υπερέχει αυτού όσον αφορά την ολική χοληστερίνη.
 

4) Αποβουτυρωμένο Σοκολατούχο Γάλα

Αν επιθυμείς να κάψεις λίπος και να αναπτύξεις μυϊκή μάζα, δεν υπάρχει καλύτερο τρόφιμο από ένα ελαφρύ σοκολατούχο γάλα, το οποίο θα πρέπει να καταναλώσεις περίπου 30 λεπτά από την ολοκλήρωση της προπόνησης σου. Έρευνα που έγινε από το τμήμα κινησιολογίας και υγείας του Πανεπιστήμιο του Τέξας κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, καθώς όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης, το ρόφημα έχει το σωστό συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός σου μετά την άσκηση. Ο συνδυασμός των συστατικών που λαμβάνει κάποιος με το σοκολατούχο γάλα χαμηλών λιπαρών είναι όχι απλώς ο ιδανικός, αλλά έχει το σωστό ισοζύγιο. Και αυτό διότι τα συστατικά του συνεργάζονται αρμονικά ώστε να διασπά το λίπος και να ενδυναμώνει τη μυϊκή μάζα» , εξηγεί ο καθηγητής John Ivy, που ήταν υπεύθυνος της μελέτης.
 

5) Αυγά

Τα αβγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και για αυτό ακριβώς αποτελεί μέτρο σύγκρισης και αξιολόγησης όλων των άλλων τροφίμων σε σχέση με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες.Για καιρό είχαν κακή φήμη λόγω της υψηλής χοληστερίνης και συγκεκριμένα στον κρόκο τους. Αλλά μετά από έρευνες όμως διαπιστώθηκε ότι περίπου το 50% των λιπαρών του δεν ήταν «ανθυγιεινά» κορεσμένα λιπαρά. Ένα αβγό μέτριου μεγέθους (60 gr) παρέχει περίπου 7 gr πρωτεϊνών, οι οποίες είναι πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα και αποδίδει περίπου 60 θερμίδες. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης), ενώ επίσης περιέχει μολυβδένιο, βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D.
 

6) Μοσχάρι

«Η πρωτεΐνη είναι το πιο προφανές θρεπτικό συστατικό στο βοδινό που μπορεί να ωφελήσει οποιονδήποτε προπονείται», λέει ο Rick Hall, διαιτολόγος και λέκτορας διατροφής στο Arizona State University (Tempe). Και το βοδινό δεν περιέχει απλά οποιαδήποτε πρωτεΐνη. Διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή από τα εννέα βασικά αμινοξέα και έχει μια υψηλή βιολογική αξία, που σημαίνει ότι είναι πολύ εύπεπτο και αξιοποιήσιμο από το σώμα, εξηγεί ο Hall. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι οι τροφές με υψηλή βιολογική αξία είναι αυτές που πρέπει να επιλέγεις για να επισκευάσεις τους μύες σου μετά την προπόνηση. Αλλά οι διατροφικές αρετές του βοδινού κρέατος επεκτείνονται πολύ πέραν της πρωτεΐνης . Ευεργετικά μέταλλα στο βοδινό περιλαμβάνουν το αντιοξειδωτικό σελήνιο, το υψηλής απορροφητικότητας σίδηρο, και ψευδάργυρο για τόνωση του ανοσοποιητικού, καθώς επίσης και σημαντικές βιταμίνες όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη , το παντοθενικό οξύ, η Β6 και η Β12. “Αρκετά από αυτά τα ιχνοστοιχεία εμπλέκονται στο μεταβολισμό της ενέργειας και βοηθούν το σώμα σου να χρησιμοποιήσει πηγές καυσίμων, όπως οι υδατάνθρακες και το λίπος”, σημειώνει ο Hall. Και με περίπου 4 γραμμάρια κρεατίνης ανά κιλό, το βοδινό κρέας μπορεί να δώσει στο σώμα σου κάποια από την κρεατίνη που χρειάζεται παρατείνοντας έτσι το χρόνο που ο μυς σου παράγει έργο. Τι γίνεται με την περιεκτικότητα του σε λιπαρά; Ναι, η μπριζόλα ή το βοδινό μπιφτέκι περιέχει περισσότερο λίπος από ότι ένα συνηθισμένο στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα. Αλλά κάποιο κορεσμένο λίπος είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των επιπέδων τεστοστερόνης, και περίπου το ένα τρίτο του κορεσμένου λίπους του βοδινού κρέατος είναι στεατικό οξύ – το οποίο, όπως λέει ο Hall, έχει ουδέτερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Δυστυχώς προσφέρει επίσης ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό άλλων κεκορεσμένων λιπαρών οξέων όπως το παλμιτικό οξύ που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην καρδιά. Γι ‘αυτό και οι επαγγελματίες διατροφολόγοι προτείνουν την επιλογή πιο άπαχων κομματιών βοδινού κρέατος. «Όσο πιο άπαχο είναι το κομμάτι, τόση περισσότερη πρωτεΐνη θα περιέχει ανά γραμμάριο”, επισημαίνει ο Hall.

Αν και αρκετά κομμάτια είναι κατάλληλα, το στρογγυλό μέρος – με την καλύτερη αναλογία πρωτεΐνης προς λίπος – είναι η καλύτερη επιλογή. «Τα κομμάτια φιλέτου είναι επίσης χαμηλότερα σε λίπος και αξίζει να τα αποθηκεύσετε στον καταψύκτη σας», λέει ο Kyle Shadix, σεφ και διαιτολόγος από τη Νέα Υόρκη. Μια καλή ένδειξη της περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι το χρώμα του κρέατος. Τα κρέατα με βαθύτερο κόκκινο χρώμα είναι συχνά οι πιο άπαχες ποικιλίες. Το βοδινό κρέας βαθμολογείται με βάση την ισχνότητα του, τη γεύση και την ηλικία που το ζώο συναντά τον κατασκευαστή του.

Δυστυχώς, οι μικρές φάρμες όπου τα βόδια είναι ελεύθερα να βόσκουν στο χορτάρι αντικαθιστώνται γρήγορα από μεγάλες εταιρίες που στεγάζουν χιλιάδες ζώα σε στάβλους που τρέφονται με σιτάρι . Ωστόσο, τα μικρά αγροκτήματα, τείνουν να είναι καλύτερα τόσο για το περιβάλλον όσο και για τα βόδια, και το βοδινό κρέας που παράγουν μπορεί να είναι πιο νόστιμο και καλύτερο για την υγεία σας.

«Σε σύγκριση με τα ζώα που τρέφονται με χορτάρι, αυτά που τρέφονται με σιτάρι περιέχουν συνήθως περισσότερα λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες», λέει η Jo Robinson, συγγραφέας του Pasture Perfect (Vashon Island Press, 2004). Προσθέτει ότι το κρέας από βόδια που τρέφονται με σιτηρά έχουν λιγότερο ποσό από τα αντιοξειδωτικά βιταμίνη Ε και βήτα-καροτίνη, καθώς και από τα δύο επιθυμητά λιπαρά: τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ ή CLA. Ο ρόλος των ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών (και ιδιαίτερα των καρδιακών παθήσεων) έχει τεκμηριωθεί πλήρως. Η μορφή του CLA που βρίσκεται στο λίπος του βοδινού κρέατος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη υπόσχεση στη μάχη κατά του καρκίνου, σημειώνει ο Timothy Ferriss.

 

7) Γιαούρτι με Χαμηλά Λιπαρά

Το Γιαούρτι περιέχει 2 ειδών πρωτεΐνης, ορού γάλακτος (whey) και καζεΐνη (casein). Τα μοναδικά αποτελέσματα της καζεΐνης προκύπτουν από το πως απορροφάται και αφομοιώνεται. Σε αντίθεση με τηνπρωτεΐνη ορού γάλακτος, η καζεΐνη απορροφάται αργά, αυξάνοντας αλλά όχι εκτοξεύοντας τα επίπεδα αμινοξέων. Οι αντικαταβολικές ιδιότητες της καζεΐνης προκύπτουν από αυτές τις συνεχείς αυξήσεις αμινοξέων στο αίμα που είναι ιδανικές για τη βελτιστοποίηση της ισορροπίας ανάμεσα στην μυϊκή διάσπαση και στην οικοδόμηση μυών. Έρευνα δείχνει ότι η καζεΐνη που καταναλώνεται αργά το βράδυ, μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη των μυών και την αποκατάσταση από την άσκηση ενώ κοιμάσαι.

Περιέχει επίσης ζωντανούς μικροοργανισμούς (προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος), οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Το γιαούρτι έχει αντισηπτικές ιδιότητες λόγω μιας ουσίας του περιέχει, του γαλακτικού οξέος, που εμποδίζει τη ζύμωση και την απορρόφηση των τοξινών. Παράγει ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά, ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες (όπως, λόγου χάρη, η φυματίωση). Σύμφωνα με έρευνες, ένα από τα βακτήρια του γιαουρτιού, το λακτομπάκιλους, αποδείχθηκε ότι καταστέλλει την παραγωγή ενζύμων που ευνοούν τους όγκους στο παχύ έντερο.

 

8) Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα, το λευκό κρέας, είναι η πιο άπαχη ζωική πηγή πρωτεΐνης που θα βρεις. (Το σκούρο μέρος της γαλοπούλας είναι πιο παχύ, αλλά όχι πολύ, με μια μερίδα 100 γραμμαρίων να περιέχει μόνο 1.5 γραμμάρια λίπους περισσότερο από το λευκό κρέας.) Η γαλοπούλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά με το κοτόπουλο σε πολλά πιάτα όταν χρειάζεσαι μια αλλαγή. Ενώ η γαλοπούλα είναι γνωστή ότι σε νυστάζει εξαιτίας των υποθετικών υψηλών επιπέδων της στο αμινοξύ τριπτοφάνη, στην πραγματικότητα δεν περιέχει τόσο πολύ περισσότερη τριπτοφάνη από το κοτόπουλο. Το εκλεπτυσμένο άπαχο κρέας της γαλοπούλας που είναι χαμηλό σε νάτριο είναι μια ιδανική επιλογή αν κινείσαι συχνά και χρειάζεσαι μια υψηλής ποιότητας, έτοιμη προς κατανάλωση πηγή πρωτεΐνης.
 

9) Πρωτεΐνη Σόγιας

Η Πρωτεΐνη σόγιας είναι η καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Είναι υψηλή σε περιεκτικότητα σε αργινίνη και σε περιεκτικότητα, μετά την πρωτεΐνη ορού γάλακτος και την καζεΐνη, σε λευκίνη και γλουταμίνη αντίστοιχα, η σόγια έρχεται δεύτερη. Η πραγματική δοκιμασία μιας πρωτεΐνης είναι η βιοδιαθεσιμότητα, πόσο από τα σημαντικά αμινοξέα της πραγματικά φτάνουν στους μυς. Για να το μετρήσουν αυτό, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν την αναλογία απορρόφησης των αμινοξέων (PDCAAS). Λαμβάνουν υπόψη το περιεχόμενο αμινοξέων των πρωτεϊνών και την απορροφητικότητα τους, που βεβαιώνουν ότι τα αμινοξέα εισέρχονται στους μυς. Οι πρωτεΐνες που πληρούν τις προδιαγραφές αμινοξέων και απορροφητικότητας για τους ανθρώπους, παίρνουν ένα PDCAAS του 100% με την πρωτεΐνη σόγιας σημειώνει ένα 91%.
 

10) Σολομός

O σολομός περιέχει λίγο λιγότερη πρωτεΐνη ανά μερίδα από ότι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα ή το μοσχάρι, αλλά αναπληρώνει για την μικρή του έλλειψη σε πρωτεΐνη συγκεντρώνοντας τα υγιή λιπαρά ωμέγα – 3 μακριάς αλυσίδας, EPA και DHA. Αγοράζοντας άγριο σολομό ή εκτροφείου δεν αλλάζει το περιεχόμενο σε πρωτεΐνη, αλλά επηρεάζεται το περιεχόμενο σε λιπαρά: Ο σολομός εκτροφείου περιέχει περισσότερα προ-φλεγμονώδη ωμέγα – 6 και λιγότερα αντιφλεγμονώδη ωμέγα – 3 από ότι ο άγριος σολομός. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και λιπαρών που βρίσκεται στο σολομό, τον κάνει ιδανικό να τον συνδυάσεις με ινώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο ή τα σπαράγγια για ένα απλό, υψηλό σε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ελεγχόμενο σε υδατάνθρακες γεύμα.

 

11) Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια από τις δυο πρωτεΐνες που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με δεύτερη την καζεΐνη. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αποτελεί το 20 % της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο γάλα, αλλά είναι η ανώτερη πρωτεΐνη για μυϊκή ανάπτυξη επειδή απορροφάται εύκολα και προκαλεί μια μεγάλη και γρήγορη αύξηση αμινοξέων στο αίμα , που είναι ακριβώς αυτό που θέλεις όταν το σώμα σου ψάχνει για αποκατάσταση και να χτίσει μυϊκές ίνες μετά την άσκηση. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πλούσια τόσο σε γλουταμίνη, το πιο άφθονο αμινοξύ στο μυ και σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν τους μυς που εξασκούνται κατά την προπόνηση. Εκτός από τα συμπληρώματα , μια από τις καλύτερες πηγές διατροφής από πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι το τυρί ρικότα.