Διαλειμματική προπόνηση: Have a break!

Αν βαρεθήκατε τη γυμναστική που κάνετε, ίσως είναι καιρός να γνωρίσετε τη διαλειμματική προπόνηση και τα οφέλη που σας προσφέρει.

Η «διαλειμματική» προπόνηση ξεκίνησε αρχικά σαν ένα είδος εξειδικευμένης προπόνησης, κυρίως για αθλητές με διαστήματα πολύ έντονης προσπάθειας που εναλλάσσονταν με διαλείμματα ανάπαυσης ή καλύτερα ενεργητικής ανάπαυσης, όπως λέγεται, δηλαδή πολύ ηπιότερης προσπάθειας, στα οποία το σώμα ξεκουράζεται και αναλαμβάνει δυνάμεις για να συνεχίσει. Για παράδειγμα, οι αθλητές κάνουν σπριντ για 20″, μετά τρέχουν χαλαρά για 30-60″, μετά πάλι σπριντ κ.ο.κ. Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα της διαλειμματικής προπόνησης για ένα μέσο ασκούμενο σε σχέση με μια συνηθισμένη προπόνηση;

 

Πιο γρήγορα αποτελέσματα
Με αυτό τον τρόπο εκγύμνασης μπορεί κάποιος να αυξήσει την ένταση της άσκησής του, αφού αυτό γίνεται για συγκεκριμένα σύντομα διαστήματα, ανάμεσα στα οποία ξεκουράζεται (ασκείται σε πολύ χαμηλή ένταση) και έτσι μπορεί να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση πιο γρήγορα.
Έτσι, μπορεί να έχει επίσης τα καρδιοαναπνευστικά οφέλη της εντονότερης προσπάθειας, τα οποία δεν θα ήταν δυνατό να έχει αλλιώς.

 

Μεγαλύτερη καύση θερμίδων
Από την άσκηση σε μεγαλύτερη ένταση προκύπτει άλλο ένα όφελος για όσους ενδιαφέρονται να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος ή και να έχουν απώλεια κιλών: Η μεγαλύτερη καύση θερμίδων. Με τη διαλειμματική προπόνηση υπάρχει, έστω και κατά διαστήματα, αυξημένη καύση θερμίδων.

 

Μικρότερη διάρκεια
Λόγω της αυξημένης έντασης, η συνολική διάρκεια της προπόνησης μειώνεται, χωρίς να ελαττώνεται, ωστόσο, η αποτελεσμα­τικότητά της.

 

Με τη διαλειμματική προπόνηση υπάρχει, έστω και κατά διαστήματα, αυξημένη καύση θερμίδων.

 

Διπλό όφελος
Η διαλειμματική προπόνηση προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία στο πρόγραμμα γυμναστικής εναλλάσσοντας, για παράδειγμα, ασκήσεις αερόβιας γυμναστικής με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει διπλό όφελος: Η μυϊκή ενδυνάμωση, που εκ των πραγμάτων γίνεται σε χαμηλότερη ένταση, προσφέρει την απαιτούμενη ξεκούραση μεταξύ των αερόβιων ασκήσεων που γίνονται σε μεγαλύτερη ένταση.

 

Τι να προσέξετε

  • Όπως σε όλα τα προγράμματα άσκησης, πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του γυμναστή πρώτα και, εφόσον είναι απαραίτητη, προηγούμενη συζήτηση με γιατρό.
  • Τα προγράμματα διαλειμματικής προπόνησης είναι καλό να σχεδιάζονται από γυμναστή με τη συνεργασία πάντα του ασκούμενου, αλλά και να επιβλέπονται μετά από το γυμναστή εφόσον υπάρχουν διαστήματα υψηλής έντασης.
  • Η παρακολούθηση της καρδιακής συχνότητας κατά την άσκηση είναι πολύ χρήσιμη και απαραίτητη, για καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

Ποικιλία 

Ένας από τους πιο βασικούς λόγους που πολλοί άνθρωποι σταματούν τη γυμναστική είναι ότι, μετά από μικρό χρονικό διάστημα, βαριούνται να κάνουν τα ίδια και τα ίδια. Με τη διαλειμματική προπόνηση, αποφεύγετε τη μονοτονία. Για παράδειγμα, δεν είναι ανάγκη να τρέχετε 30΄ συνεχόμενα σε ένα διάδρομο. Μπορείτε εναλλακτικά να τρέχετε 1΄ εντονότερα, να περπατάτε 1΄, να περπατάτε σε ανηφορική κλίση 1′, 1′ ηπιότερα, 1′ ξανά εντονότερο τρέξιμο κ.ο.κ.

 

«Ξεκόλλημα» από τη στασιμότητα
Όσοι γυμνάζονται συστηματικά συχνά παραπονούνται ότι δεν βλέπουν πρόοδο. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί το σώμα δέχεται συνεχώς τα ίδια ερεθίσματα.
Η διαλειμματική προπόνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με την εναλλαγή των ερεθισμάτων.

 

Είναι για όλους!
Τα διαλείμματα, ή καλύτερα τα διαστήματα άσκησης σε χαμηλότερη ένταση, δίνουν τη δυνατότητα και σε άτομα που δεν έχουν τόσο καλή φυσική κατάσταση ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας να τα βγάλουν πέρα και με τα διαστήματα εντονότερης άσκησης – κάτι που αλλιώς δεν θα ήταν δυνατό.

 

Δεν κουράζονται συνέχεια τα ίδια μέρη του σώματος
Σε αντίθεση με άλλους συμβατικούς τρόπους γυμναστικής, η εναλλαγή των ασκήσεων δίνει τη δυνατότητα να μην καταπονούνται ιδιαίτερα τα ίδια σημεία του σώματος του ασκούμενου ατόμου (π.χ. κάνοντας 3-5 σετ ασκήσεων με βάρη για μια μυϊκή ομάδα) και με αυτό τον τρόπο να αποφεύγονται οι ενοχλήσεις και οι τραυματισμοί.

 

Δεν εξαντλεί, ούτε καταπονεί
Η εναλλαγή ασκήσεων διαφορετικής έντασης και μορφής δίνει τη δυνατότητα στα διάφορα μέρη του σώματος να αναλαμβάνουν, οπότε και να μην καταπονούνται ιδιαίτερα με τη συνεχή άσκησή τους για αρκετά λεπτά. Επίσης, επειδή ακριβώς υπάρχουν τα διαστήματα μεγαλύτερης έντασης, η συνολική διάρκεια του προγράμματος μπορεί να είναι μικρότερη, χωρίς να περιορίζεται η αποτελεσματικότητά του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε τελειώσει το πρόγραμμά σας και να μη νιώθετε την κόπωση που θα νιώθατε από ένα διπλάσιας ή και μεγαλύτερης διάρκειας πρόγραμμα.

 

Του: Νίκου Κουρεμένου

Πηγή: vita.gr