Ποια είναι η σχέση μνήμης-γυμναστικής; Ακόμη και τα 6 λεπτά εκγύμνασης την ημέρα βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η αερόβια γυμναστική κυρίως, αλλά και γενικότερα η εκγύμναση με οποιονδήποτε τρόπο, βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου και κατά συνέπεια ενισχύει τη μνήμη.

Έρευνες που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά, έδειξαν ότι η γυμναστική, από 6 λεπτά την ημέρα και περισσότερο, αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και νοροεπινεφρίνης, ορμονών που σχετίζονται με τη μνήμη και την καλή εγκεφαλική λειτουργία.
Ακόμη, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις πληροφορίες στον ιππόκαμπο, το μέρος του εγκεφάλου που αποθηκεύει τις πληροφορίες και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά.
Δεδομένης της σμίκρυνσης του εγκεφάλου κατά 5% ανά δέκα χρόνια, μετά την ηλικία των 40, διαπιστώθηκε ότι η τακτική γυμναστική διατηρεί το μέγεθός του, εμποδίζοντας την αλλοίωση.

Η τακτική εκγύμναση είναι ωφέλιμη για την υγεία και προστατεύει από την εξασθένηση της μνήμης, καθώς φροντίζει για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι έρευνες
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ράντμπουντ, προσπάθησαν να αποδείξουν το συσχετισμό γυμναστικής-μνήμης. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες και τους έδειξαν διάφορα αντικείμενα, για να τα απομνημονεύσουν. Η πρώτη ομάδα έκανε γυμναστική αμέσως μετά την απομνημόνευση, η δεύτερη 4 ώρες αργότερα και η τρίτη δεν γυμνάστηκε καθόλου. Δύο μέρες αργότερα, αφού συνδέθηκαν σε μηχάνημα απεικόνισης εγκεφάλου, κλήθηκαν να αναφέρουν τα αντικείμενα που τους είχε ζητηθεί να απομνημονεύσουν. Οι επιστήμονες κατέληξαν, ότι όσοι ασκήθηκαν, θυμόντουσαν πιο πολλά αντικείμενα από εκείνους που δεν ασκήθηκαν καθόλου. Από το μηχάνημα απεικόνισης εγκεφάλου, φάνηκε ότι ο ιππόκαμπος και η αποθήκευση πληροφοριών, σχετίζονται με τη σωματική άσκηση.

Σε παρόμοια έρευνα, εξετάστηκε το μέγεθος του ιππόκαμπου σε σχέση με τη συστηματικά αερόβια γυμναστική και την επίδρασή της. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα ιατρικά δεδομένα των συμμετεχόντων, μετά από αερόβια άσκηση και σε στιγμές ηρεμίας. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από 24 έως και 76 και κάποιοι από αυτούς είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, Αλτσχάιμερ, ενώ άλλοι ήταν απολύτως υγιείς. Ως αποτέλεσμα, φάνηκε ότι η γυμναστική σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συνέβαλλε στην μεγέθυνση της αριστερής πλευράς του ιππόκαμπου, που ευθύνεται για την καλή μνήμη.
Δηλαδή σε κάθε περίπτωση, η τακτική εκγύμναση είναι ωφέλιμη για την υγεία και προστατεύει από την εξασθένηση της μνήμης, καθώς φροντίζει για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Πηγή:valueforlife.gr