Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2017- Απλοί Κανόνες για Υγιή Νεφρά

Η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου έχει καθοριστεί από το 2006 ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων και έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την Χρόνια Νεφροπάθεια. Πρόκειται για ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς είναι τα όργανα του ανθρώπινου σώματος που φιλτράρουν το αίμα και το απαλλάσσουν από τοξίνες και ουσίες που το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις αποβάλλουν μέσω των ούρων.

Κάθε μέρα τα νεφρά μας φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες. Ρυθμίζουν επίσης την οξεοβασική ισορροππία και την ισορροπία των μεταλλικών στοιχείων. Οι δύο νεφροί βρίσκονται εκατέρωθεν της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ακριβώς κάτω από το διάφραγμα.

Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφροπάθεια. Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μία συνήθης ασθένεια, επικίνδυνη, αλλά ιάσιμη εφόσον αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Διαφορετικά, οι επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσουν στο θάνατο. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Δημήτριος Γούμενος, καθηγητής Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέφερε ότι μπορεί κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα. Σε προχωρημένα στάδια εμφανίζεται οίδημα στους αστραγάλους, κόπωση, ελάττωση της όρεξης και αφρώδη ούρα.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, ενώ 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες. Ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση είναι οι παθολογικές καταστάσεις που οδηγούν τη νεφρική νόσο στο τελικό της στάδιο. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 2% ετησίως.

Για να έχουμε καλή νεφρική λειτουργία και υγιείς νεφρούς θα πρέπει να υιοθετήσουμε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας με σημαντικά όμως οφέλη στην υγεία των νεφρών και συνολικά της υγείας μας.

 

Μερικοί από αυτούς τους πολύ απλούς κανόνες, είναι:

  • Η υγιεινή διατροφή και έλεγχος του βάρους μας. 
    Η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση εστιακής τμηματικής σπειραματικής σκλήρυνσης του νεφρού.
  • Η καθημερινή άσκηση και η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης. 
    Η καθημερινή άσκηση μας βοηθά να διατηρήσουμε το βάρος μας, να ελέγξουμε την αρτηριακή μας πίεση και να έχουμε καλή φυσική κατάσταση, παράγοντες που βοηθούν στην αποφυγή νεφρικών βλαβών.
  • Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού με συχνή κατανάλωση υγρών (Τουλάχιστον 2 λίτρα ημερησίως). 
    Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού από τα υγιή άτομα μπορεί να οδηγήσει σε συμπύκνωση των ούρων με νεφρολιθιάσεις και πρέπει να αποφεύγεται.
  • Ο τακτικός έλεγχος επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
    Ο διαβήτης είναι το συχνότερο αίτιο νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου. Ο διαβήτης συχνά δεν έχει συμπτώματα στα αρχικά στάδια και πολλές φορές έχει ήδη προκαλέσει νεφρικές βλάβες πριν την αρχική διάγνωση. Η άριστη και πρώιμη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος είναι απαραίτητη για την πρόληψη εγκατάστασης νεφρικής βλάβης.
  • Η τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης. 
    Η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για νεφρική βλάβη και πολλές φορές είναι χωρίς συμπτώματα. Η περιοδική σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης κατά την προληπτική παθολογική εξέταση είναι ζωτικής σημασίας, διότι η πρώιμη διάγνωση και άριστη ρύθμιση αναστέλλει τη νεφρική βλάβη.
  • Η άμεση διακοπή του καπνίσματος.
    Το κάπνισμα, είναι γνωστό πλέον, ότι επιβαρύνει την εμφάνιση νεφρικής βλάβης λόγω της αύξησης της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.
  • Η αποφυγή άσκοπης λήψης φαρμάκων. 
    Αρκετά φάρμακα δρουν τοξικά στο νεφρό μας και η άσκοπη χρήση φαρμάκων πρέπει να αποφεύγεται. Χαρακτηριστική νεφρική διαταραχή από φάρμακα είναι η νεφροπάθεια από αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη. Η νεφροπάθεια από αναλγητικά αναπτύσσεται σε ασθενείς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αναλγητικών όπως ασπιρίνη, παρακεταμόλη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.
  • Ο τακτικός έλεγχος των νεφρών για άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου
    Άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία, AIDS, ηπατίτιδα C και Β, καθώς επίσης και άτομα με ιστορικό νεφρικής νόσου πρέπει να ελέγχονται περιοδικά για την καλή λειτουργία των νεφρών τους διότι η έγκαιρη θεραπεία σύμφωνα με μελέτες αναστέλλει την εγκατάσταση της νεφρικής βλάβης.

Βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής μας και ζώντας πιο υγιεινά μειώνουμε τον κίνδυνο της νεφρικής νόσου και την εξέλιξή της