Οι πιο… δυνατές τροφές για αθλούμενους

Αν θέλετε να αποκτήσετε γερό, γραμμωμένο σώμα, η άσκηση είναι μόνο το ένα σκέλος της εξίσωσης. Το άλλο είναι η σωστή διατροφή.

Πολλές φορές ζηλεύουμε τα σώματα των αθλητών, και απλά υποθέτουμε ότι όλο αυτό είναι αποτέλεσμα από συμπληρώματα, σκόνες… Κι όμως, οι περισσότεροι αθλητές φροντίζουν την διατροφή τους, και βασίζονται στις έξυπνες, υγιεινές επιλογές για να προσφέρουν στον οργανισμό τους την ενέργεια που χρειάζεται. Ποιες είναι αυτές οι τροφές;

Μπανάνες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι αθλητές λατρεύουν αυτό το φρούτο. Περιέχουν υδατάνθρακες, κάλιο, αντιοξειδωτικά, και τα σάκχαρά τους είναι φυσικά. Απολαύστε τις στο πρωινό σας, με βρώμη ή μια φέτα ψωμί ολικής και φυστικοβούτυρο, ή σκέτες σαν σνακ.

Αυγά

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: Τα αυγά είναι από τις πιο σημαντικές πηγές πρωτεΐνης, και αποτελούν κομμάτι ενός τέλειου πρωινού που μας γεμίζει ενέργεια. Δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή για αθλούμενους από τα αυγά, καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πολύ πλούσια σε αναγκαία θρεπτικά συστατικά.

Γιαούρτι

Το στραγγιστό γιαούρτι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, και αυτό σημαίνει ότι αποτελεί ιδανικό σνακ για μετά την προπόνηση. Συνδυάστε το με μερικά φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς, για να γίνει ακόμα πιο θρεπτικό και χορταστικό.

Μάνγκο

Αυτό το φρούτο έχει αντιφλεγμονώδη δράση, και μπορεί να ελαττώσει τον χρόνο που χρειάζονται οι μύες μας για να επανέλθουν μετά από την προπόνηση. Επιπλέον, είναι εκπληκτική πηγή βιταμίνης C, β-καροτένιου και βιταμίνης Α.

Βρώμη

Πολλοί είναι οι αθλητές που ξεκινούν την ημέρα τους με βρώμη, και καταλαβαίνουμε γιατί. Περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, λίγες θερμίδες (150 ανά κούπα), και αν την συνδυάσουμε με μια πηγή πρωτεΐνης, γίνεται ακόμα πιο χορταστική.

Ζυμαρικά ολικής

Αν γυμνάζεστε, χρειάζεστε επιπλέον ενέργεια, και ένας πεντανόστιμος τρόπος να την αποκτήσετε είναι τα ζυμαρικά ολικής άλεσης. Φτιάξτε μια μικρή μερίδα, ώστε να μην το παρακάνετε με τις θερμίδες, και συνδυάστε τα με φρέσκα λαχανικά, αλλά και μια πηγή πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο.

Ρόδι

Το ρόδι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C και καλίου, και τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν τους μύες μας να λειτουργούν καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για τον χυμό του ροδιού, που έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, και μπορεί να βελτιώσει την μυϊκή μας δύναμη μετά την γυμναστική.

Βούτυρα ξηρών καρπών

Φυστικοβούτυρο, βούτυρο αμυγδάλου… Υπάρχουν πολλές επιλογές, είναι όλες νόστιμες, και περιέχουν πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στον μεταβολισμό του φαγητού σε ενέργεια.

Σμέουρα

Τα σμέουρα περιέχουν πάρα πολύ λίγες θερμίδες, αλλά τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών. Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτά τα μικρά μούρα ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού.

Σολομός

Αν θέλετε οι μύες σας να επανέλθουν πιο γρήγορα μετά από την γυμναστική, πρέπει να τους παρέχετε ποιοτική πρωτεΐνη, και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Συνεπώς, ο σολομός αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για εσάς, καθώς είναι από τις πιο πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών.

 

Γράφει: Διάκος Θοδωρής

Πηγή: iatronet.gr